Earl Grey - Variationer och skillnader

Posted by Ehsan Noroozi on 7th Sep 2022

Earl Grey är allas favoritte, eller nästan i alla fall. Problemet är att det finns så otroligt många varianter att man inte riktigt vet vart man ska börja. Därför har vi här samlat lite som vi tycker att man ska känna till som Earl Grey drickare. 

Är Earl Grey verkligen världens bästa te eller är det kanske mer sanningsenligt att säga att Earl Grey te är en gemensam referenspunkt tedrickare emellan. 

Alla har druckit det.
Alla minns det.
Och det är få drycker som kan mäta sig med en kopp riktigt bra och fint Earl Grey te. 

Men hur ska man orientera sig i den här djungeln av olika Earl Grey varianter? Bara här i tebutiken har vi ju i skrivande stund 17 olika Earl Grey teer på svart te (orginalet), 3 olika gröna varianter av Earl Grey (Vi kallar dem ibland Earl Green) och 2 varianter på örtteer - en på rooibos och en på yerba mate.

Med denna guide hoppas vi du ska kunna särskilja på bra och dålig Earl Grey i framtiden. 

Earl Grey - grundläggande kunskap för tedrickare

Earl Grey är svart te smaksatt med bergamott. Eller, från början var Earl Grey svart te smaksatt med bergamott. Med tiden har begreppet breddats. Men låt oss ta lite bakgrund först. 

Namnet kommer från engelsk te-mytologi och med åren har Earl Grey kommit att uppstå i otaliga blandningar och variationer. 

I skrivande stund kan alla teblandningar som innehåller både te och bergamottolja klassas som ett Earl Grey te.

Dock riskerar man att andra tesnobbar ser ner på en om man skulle ha o-truren att befinna sig i deras närhet när man refererar till något te som Earl Grey. De kommer titta ner på dig och säga något i stil med att "Dom och bara dom vet var man får tag på RIKTIG Earl Grey och inte det här som pöbeln förtär och släcker sin törst med.".

Earl Grey - överkurs & nörderi

Jag vet inte hur många olika varianter av historien om Earl Grey jag hört över åren som te-handlare. Den vanligaste varianten går något i stil med;

Earl Grey-blandningen, eller "Earl Grey's Mixture", antas ha fått sitt namn efter Charles Gray, 2:a Earl Grey, en brittisk premiärminister på 1830-talet och författare till lagförslaget "Reform Bill 1832" och "Act of Slavery Abolition 1833.".

Han fick enligt uppgift en gåva, förmodligen en diplomatisk perquisite, av te smaksatt med bergamottolja som ett resultat av att han avslutade monopolet som Ostindiska kompaniet hade på handeln mellan Storbritannien och Kina.

Det ska finnas ett "Grey's Tea" som blev känt under 1850-talet, men de första kända publicerade referenserna till "Earl Grey" -te är annonser från Charlton & Co. på Jermyn Street i London på 1880-talet.

Enligt en legend presenterade en tacksam kinesisk mandarin vars son räddades från drunkning av en av Lord Greys män blandningen först till Earlen 1803. 

Berättelsen verkar vara apokryf, eftersom Lord Grey aldrig satte sin fot i Kina och användningen av bergamottolja till doft av te var då okänd i Kina. 

Emellertid berättas denna berättelse senare (och korrigeras något) på Twinings webbplats, som "att ha presenterats av en sändebud när han återvände från Kina".

Enligt Grey-familjen blandades teet speciellt av en kinesisk mandarin för Lord Gray för att passa vattnet i Howick Hall, familjens säte i Northumberland, med särskilt bergamott för att kompensera kalkens övervikt i det lokala vattnet. 

Lady Gray använde det för att underhålla i London som politisk värdinna, och det visade sig så populärt att hon blev tillfrågad om det kunde säljas till andra, vilket är hur Twinings kom att marknadsföra det som ett varumärke.

Jacksons of Piccadilly hävdar att de var först med Earl Grey's Tea. Lord Gray ska ha gett receptet till Robert Jackson & Co.s-partner George Charlton 1830. Enligt Jacksons har originalreceptet varit i konstant produktion och har aldrig lämnat deras händer. Deras Earl Grey har baserats på kinesiskt svart te sedan början.

Handlingar från 1800-talet tyder på att en teshandlare med namnet William Gray skapade Earl Grey te. William Gray annonserade sin "firade Greys blandning i publikationer från tiden och kan ha populariserat blandningen.

En undersökning från 2010 visade att en betydande minoritet av människor i Storbritannien förknippade att dricka Earl Grey-te med att vara snobbig, "posh" eller överklass.

År 2012 fann forskare vid Oxford English Dictionary den tidigaste referensen till Earl Grey, med hänvisning till ett bergamott-smaksatt te från 1824 som tycktes användas för att förbättra smaken av te av låg kvalitet.

Kan det vara så att Charles Gray, brittisk politiker och adelsman, haft lika mycket med te att göra som tomten haft med Coca-Cola att göra? 

Vem vet? 

Oavsett går smakerna av svart te och bra bergamottolja ihop så otroligt bra att det inte spelar någon större roll vem som kom på det. Lite på samma sätt som ingen vet vem som var först med smakkombinationen äpple och kanel, men vi är alla tacksamma över att den finns.

Traditionen att dricka te till frukost dateras till sent 1800 tal. Medan teer i länder som England eller Irland görs för att vara maltiga och kunna stå upp väl för inslag av en skvätt mjölk, så anser man i det Nordiska länderna att teet är perfekt som det är. 

Earl Grey - Olika sätt att blanda te.

Det går att blanda Earl Grey på många sätt. Därför har jag delat in det i två olika sätt att blanda. 

På bilden här ser vi exempel på de olika sätten jag menar.

Dels har vi de varianter där man hållit sig till de två huvudingredienserna, nämligen te och bergamott. Exempel på detta är till exempel olika sorters svart te, såsom Assam, Ceylon, Keemun, Darjeeling etc, smaksatt med bergamott olja och/ eller bergamottskal. Det är det teet vi ser till vänster. 

Dels har vi de varianter där man förutom te och bergamott tillsatt något annat för att förstärka eller förädla dryckesupplevelsen. 

Exempel på dessa är Persian Earl Gray med bergamott & Jasmin på svart te (vår har dessutom ett par andra ingredienser.) Russian Earl Grey med bergamott, rosenblad, citrongräs & lime, som vi ser till höger på bilden. Hit hör också Mrs. Grey och Lady Grey och en massa andra.

Hit räknar jag också våra varianter av Earl Grey som bygger på annat än en bas av svart te. Till exempel grönt te, rooibos eller yerba mate, smaksatt med bergamott och eventuellt annat. 

Hur skiljer man på ett bra och ett dåligt Earl Grey?

Ok. Det här är lite knivigt. Inte för att det är så svårt, men för att det finns så mycket starka känslor involverade när man snackar Earl Grey. 


pappa-storleken-pa-tepaket-2-.jpg

Du ser, vad jag än säger här, kommer några Earl Grey fantaster tycka att jag har fel och att det jag säger är hädelse. Att jag i egenskap av tehandlare borde veta bättre och erkänna att just deras favoritvariant är den mest överlägsna Earl Grey som finns och att alla andra varianter är blotta kopior. 

Men jag ser det som jag ser det och måste stå för det jag ser. 

Två ingredienser. Te & Bergamott. Ju bättre kvalitet på dessa råvaror, ju bättre Earl Grey. Men så måste man få till rätt balans mellan dessa råvarorna. Och då blir det lite av en smaksak. 

Generellt när det kommer till te gäller:

 • Stora, hela blad är bättre än rivna, små blad.
 • Toppblad är bättre än blad från längre ner på busken. Finast är knopparna och kronbladen.
 • Äldre tebuskar och träd är bättre än yngre.
 • Handplockat är bättre än maskinskördat.
 • Odlingar på hög höjd över havet är bättre än odlingar på låg höjd.
 • Skördar tidigt på året är bättre än skördar sent på året. Första skörden ses som det bästa.

Men många av dessa nyanser försvinner när man bearbetar och smaksätter teet. 

För Earl Grey skulle jag vilja säga att följande gäller:

 • Ett gott, kvalitetste i grunden som är rätt robust.
  Det blir inte så jättebra med nätta, flyktiga och ljusa smaknyanser. Bergamotten tar över då. 
  Det robusta teet vara ett svart te, ett grönt te eller någon annan tesort, men det får inte vara en mesig variant av den sorten. 
 • Kallpressad bergamottolja av hög kvalitet. 
  Det är lättare att få till en jämn balans mellan teet och bergamotten när man smaksätter med bergamottolja, jämfört med till bitar av bergamott eller bitar av bergamottskal. Det är trevligt med bitar, men det är mer för ögonen än för smaken. Det ser rätt trevligt ut med bitar av bergamott och annat i teet. 
 • Det finns några bra tepåsar, men generellt är lösvikts-Earl Grey betydligt bättre än Earl Grey tepåsar.
 • Våga prova Earl Grey från andra leverantörer än du brukar och hitta DIN favorit. 
  Att leta efter en perfekt Earl Grey är en av höjdpunkterna med att vara tehandlare.
  Visst, jag har fått dricka en och annan kopp rätt kass Earl Grey också, men även de lär mig något. De lär mig hur mitt Earl Grey INTE ska smaka. 

Lady Grey & hennes snyggare syster

Lady Grey är ett brittiskt varumärke producerat av Twinings under 90-talet för att sälja mer te till de nordiska länderna. Tydligen upplevde Twinings marknadsföringsteam att de nordiska länderna kände att vanligt, hederligt Earl Grey var för starkt. 

Således producerade de ett mildare Earl Gray som var smaksatt med mindre/ mildare bergamottolja, citron och apelsinskal. Lady Grey började säljas först i Norge 1994 och i Storbritannien 1996.

Här på Ehsans & Pappas Tehus har vi gjort vår egen variant som bygger på samma princip, nämligen att göra ett mildare alternativ till Earl Grey, men istället för citron och apelsinskal, som bägge tillför en syra till tesmaken, valde vi att tillsätta vanilj och en pytteliten gnutta bananarom. Därför heter vår blandning numera  Lady Greys snyggare syster.

Mrs Grey

Mrs Grey brukar vara en lite mer citrus-ig variant av Earl Grey. Ibland med extra citron. Ibland med extra apelsin. Jag har sett handlare som kryddar sin Mrs Grey med apelsin och lavendel till exempel. 

Vi gick en annan väg. Vår Mrs Grey har ett djup av citronarom och en balans emellan friskt och syrligt. I grunden är Mrs Grey harmoniskt maltsmakande och den friska bergamottoljan återfinns även här som hos de andra Earl Grey sorterna. Eftersmaken är medellång till lång, med endast ett lätt inslag och karaktär av citrusfrukternas bitterhet.  Du hittar Mrs Grey här.

Earl Grey Smokey

Detta är en Earl Grey, blandat på den rökiga Lapsang Souchong och ett fint Assam-te, blandat med fint, kallpressad bergamottolja.

Det här teet passar till knapriga och kryddiga tilltugg. Pappa Ahmad rekommenderar det som ett eftermiddagste, då det har flera lager och en djup karaktär som kan avnjutas upp till 3 bryggningar.

Earl Grey Smokey, har en arom av gula physalis bär med en lätt strävhet, som balanserar karaktären av malt. 

Teet har en fyllig rökighet och lång eftersmak av bergamott, med antydan av malt och rökt torv som dröjer kvar.

Earl Grey Smokey innehåller Lapsang Souchong, vilket är ett te som är rökt över eld av tallved för att fördjupa bladens rökiga karaktär. Pappa har sedan kombinerat den med ett Assam te, för att hitta rätt balans emellan de olika smaknoterna.

Vårt Lapsang Souchong-te är importerat från Kina, Wuji bergen i Fujian provinsen. Teet i dessa teodlingar har förädlats i omgångar och det sägs vara här som den första produktionen av fullt oxiderade och rökta svarta teet påbörjades.

Du finner Earl Grey smokey här.

Earl Grey Cream

Att smaksätta Earl Grey med gräddessens var ett naturligt nästa steg när man ser till hur många som har mjölk eller grädde i sitt te. Gräddessensen är den samma som används i den svenska klassikern rabarber & gräddte. Den är krämigare och gräddigare än vanlig grädde och har längre hållbarhet. 

Earl Grey Cream är ett harmoniserande te som tillvara tar smakerna i te och passar perfekt efter en stor måltid. Det är lättdrucket och snällare mot magen än de mer klassiska Earl Grey teerna. Även utmärkt som afternoon tea. 

Det här teet passar bra till mackan med mjukost och gurka, risgrynsgröten, potatis och purjosoppan. Enkelt sagt mat som är lenare och snällare mot smaklökarna. Earl Grey Cream har en gräddig karaktär och således bör den serveras med tillbehör som passar gräddigheten.

Earl Grey Cream är smaksatt med bergamottolja och gräddarom som framträder både i doft och smak. Det finns också en antydan till brödsmak, maltig korn och baljväxter. Det bryggda teet har en djup krämig arom, kompletterat av en subtil smak av ljus malt och mörka blommor. Eftersmaken är kort till medium. Pappa blandar vår Earl Grey Cream här i tehuset och bygger basen på en blandning av tre olika svarta teer, som sedan smaksätts med naturlig bergamottolja och gräddessens. Det ger ett fylligare och gräddigare Earl Grey Cream än andra sorter på marknaden.

Earl Grey Cream är en klassiker som kompletterar alla de andra välkända Earl Grey teerna och du finner den här.

Earl Grey Blå

Det här teet är sammansatt efter kunders förfrågan om ett rogivande och harmoniskt te som passar vegetarisk mat. I Iran där pappa Ahmad kommer ifrån, dricks det gurkörtste eller där kallat gol gav zaban, för att det anses ha lugnande och balanserande egenskaper. 

Medan gurkört, sedan länge ansetts göra underverk för melankoli.För att romantisera litegrann, har blåklint ansetts symbolisera kärlek i flera hundra år. I sin bok " Traditional folk remedies" skriver Michael Howard att blåklint bars av unga män som var kära, och om blomman vissnade fort, var det ett tecken på att kärleken inte var besvarad.

Det här är ett Earl Grey blandat på svart te smaksatt med blåklint och gurkört.

Det här teet innehåller blåklint samt lite svagt syra från gurkört, det är också smaksatt med bergamottolja och apelsinessence. Aromer av blommor, trä, malt och bröd. Eftersmaken är medellång och djup, med endast ett lätt inslag av strävhet.

Earl Grey Blå passar till vegetariska maträtter där smaken av blåklint och gurkört bättre framträder i smakkombinationen. Till exempel soya produkter, hummus, stekt pumpa, kikärtsbiffar, stekt aubergine. Teet kommer bäst till sin fördel när det serveras svart, med eller utan socker och gärna med en skiva citron. 

Teerna i den här tesorten är odlade på teodlingar som befinner sig på 1000-2000 meters höjd. Den höga höjden i regionerna gör att plantorna växer långsamt och utvecklar en mer delikat och nyanserad karaktär.

Det här teet består av brutna blad av fyra olika sorters svart te, blomblad av blåklint och gurkört samt bergamottolja essence av apelsin. 

Du finner Earl Grey blå här.

Earl Grey Beijing

Earl Grey te med mango och bergamott smak. Det här teet består av brutna blad av fyra olika sorters svart te, mango essence och bergamottolja.

Teet passar bra till asiatiska rätter som nudelsoppa, lätta sallader, sushi, ris med räkor eller vårrullar. Det kommer bäst till sin fördel om det serveras svart med en bit kumquat eller en skiva citron.

Earl Grey Beijing har en blommig aromatisk doft av mango, trä och nötter. Teet är naturligtvis även smaksatt med naturlig bergamottolja. Eftersmaken är medellång, till djup, med endast lätta inslag av bitterhet.

Det här teet är blandat på kvalitativa ingredienser, och har en välkomponerad smakkombination.

Tebladen för de här tebladen har köpts upp från teodlingar som befinner sig på 1000-2000 meters höjd. Den höga höjden i regionen gör att plantorna växer långsamt och utvecklar en delikat och aromatisk smak.

Det är ett vackert te som funkar både som present, då det ser vackert ut och doftar ljuvligt (och ger den där wow-effekten som man önskar att folk som får te av en ska få.) men även som hushålls-te hemma för de där dagarna du känner att du förtjänat något speciellt. 

Te är gott. Bergamott är friskt och mango är sött, men när man kombinerar dem... Mmmmmm! Magnifikt!

Du finner Earl Grey Beijing här.

Earl Grey Persian

Att smaksätta Earl Grey med jasmin var ett naturligt nästa steg för oss. Det finns en stor tradition av att tillsätta jasmin till klassikern Earl Grey. 

Lipton kallar sin variant för Persian Earl Grey men blandningen kommer troligtvis från San Fransisco där en persisk tehandlare började blanda jasmin med Earl Grey te för att spetsa till det. Med det sagt, ska vi ha klart för oss att jasmin har använts för att smaksätta te långt innan bergamott började användas och populariseras. 

Sannolikheten att ingen kombinerat dessa två smaker med svart te innan tehandlaren i San Francisco är minimal.

Det här är ett harmoniserande te som tillvaratar smakerna i te och passar perfekt efter en stor måltid. Även utmärkt som afternoon tea.

Earl Grey med jasmin är smaksatt med bergamottolja och jasminblommor som framträder både i doft och smak. Det bryggda teet har en djup men frisk arom, kompletterat av en subtil smak av ljus malt, mörka blommor och gröna stjälkar. Eftersmaken är kort till medium.

Pappa blandar vår Earl Grey Persian här i tehuset och bygger basen på en blandning av svarta teer som sedan smaksätts med naturlig bergamottolja och jasminblommor. Dessutom tillsätter vi en viss mängd grönt te i form av grönt pärl-jasmin. Ett superexklusivt te som är pricken över i:et när det kommer till jasmin-te.

Det här teet är blandat på en Orange Pekoe på krossat, fullt utvecklade blad, och viss andel toppblad. Earl Grey med jasmin är smaksatt med bergamottolja och jasminblommor och jasmin-te.

Du finner Earl Grey Persian här.

Du finner pärl jasmin teet här.

Earl Grey Russian

Earl Grey Russian var från början en sofistikerad blandning av Orange Pekoe-teer från Sri Lanka och Kina. 

Teet smaksattes med bergamottolja, citrongräs, torkat apelsinskal, blåklintsblad och "naturliga smaker". 

Innan introduktionen av te till Ryssland var folk vana vid att dricka varm frukt och örtteer. När te först introducerades ansågs det vara en bitter dryck. En lösning var att lägga till olika frukter och kryddor till teet för att göra det mer välsmakande.

Vår Earl Grey Russian är en blandning som utöver svart ceylon-te och bergamott innehåller lime, citrongräs och fina, röda rosenblomsblad. Det ger den en extra kick i friskhet och rosenblombladen rundar av så det inte blir för syrligt.

Du finner Earl Grey Russian här.

Earl Grey Litchi

Den här varianten av Earl Grey är mer ungdomlig och fruktigare i smaken, än de vanliga mer robusta Earl Grey teerna. Smaksatt med Litchi kan den med fördel bryggas och serveras till en lättare sallad, sushi eller risrätter, där den aromatiskt tropiska Lichifrukten och teets inslag av mjölkig sötma kommer till sitt rätta.

Earl Grey Litchi har en rund tropisk smak som balanseras av den klassiska bergamottoljan. Det bryggda teet är aromatiskt som en gräddig, fruktig dessert. En len, subtil smak och doft av ljus malt, mörka blommor och bergamott. Eftersmaken är kort till medium, söt med en antydan av bergamottcitrus och maltigt korn.

Ehsans och Pappas Earl Grey Litchite-blandning är blandat på fullt utvecklade blad, med viss andel toppblad.

Litchi är en söt tropisk frukt som är väldigt populär i Asien, där Litchi te ofta används som bas för iste.

Litchifrukten har en otrolig historia som omfattar bland annat en kinesisk kejsare, hans svärdotter som han senare tog från sin son, en 700km lång transportsträcka för att komma åt den bästa litchifrukten och en massa politisk intriger. 

Idag används litchi till allt möjligt såsom glass, yoghurt, ketchup och till och med kondomer. Men främst till te. Till och med McDonalds erbjöd kolsyrad Litchite i Vietnam.

Litchite kan med fördel serveras med socker och mjölk, och i Taiwan är det vanligtvis använt för att göra Boba - tapioca te.

Teet till vårt Earl Grey Litchi består av pappas egen blandning av svarta teer, skapad för att få rätt balans mellan mustighet och lenhet. 

Pappa blandar sedan det färdiga litchi-teet i tehuset med 100% naturlig bergamottolja och essence av Litchifrukt.

Du finner vårt fina Earl Grey Litchi här.

Earl Grey - Junior

Earl Grey Junior är framtaget för dem av oss som inte än hunnit utveckla smak för torrheten i teet. Strävheten som gifter sig med beskan som vi vid mogen ålder upplever som robusthet och mustighet, är ofta överväldigande oattraktivt för dem av oss som lyckats hålla våra smaklökar ungdomliga och friska.

Earl Grey junior är blandat på en bas av kinesiskt svart te, men en blandning som utvecklar ytters lite garvsyra och således inte blir sådär strävt, torrt och bittert som vissa teer kan bli. 

Till det har vi en kallpressad bergamottolja, blåklint och rosenblomsblad.

Helheten blir en lite Earl Grey som inte känns så gubbig eller tantig. 

Du finner Earl Grey Junior här.

Earl Grey - Bergamott på olika bas-teer

Jag frågade en av våra kunder varför hon valde just Earl Grey Yunnan med bergamott på ett fint kinesiskt te från Yunnan. Hon svarade att den är något mildare än vår vanliga Earl Grey och att det passar henne bättre. 

Andra kunder väljer en Earl Grey Assam FTGFOP1 Banaspaty som är kraftigare och bättre för dem som vill ha mjölk i sitt te. 

Under stora delar av 1900-talet stod Ceylon för en majoritet av det te som dracks i Europa. Således har vi idag en förkärlek för Ceylon-teer. Denna förkärlek finns även hos vissa Earl Grey älskare som föredrar sitt Earl Grey på en bas av Ceylon-te.

Hos oss i tebutiken finner du Earl Grey baserat på följande teer:

Alla är unika och var och en tillför sin egen speciella nyans till teet. Genom att göra Earl Grey på olika basteer kan man anpassa Earl Grey till olika smaker.

But wait - There's more!


Utöver svart te, har vi ju smaksatt andra teer också med bergamott. Här är några exempel:

Earl Grey - Research & development

Earl Grey Sweden...eller kanske, Swedish Earl Grey? Vad skulle den innehålla?

I vår R&D avdelning (läs: När Ehsan eller Pappa sitter och experimenterar med olika teer och ingredienser hemma i köket eller i butiken) jobbar vi ständigt med att hitta nya, fina och goda smakkombinationer. 

Tankar som vi (läs: Ehsan har men vill inte riktigt ta ansvar för dem) har kring Earl Grey teer:

 • Bergamott & Lakrits
 • Bergamott & äpple
  • Bergamott, äpple & kanel
  • Bergamott, äpple, kanel & vanilj
 • Bergamott & kokos
 • Bergamott, kvitten, vanilj...och lite blommor för att göra det vackert - typ blåklint och solros eller ringblommor.
 • Bergamott, hallon, kokos & rosor

Ja, som du säkert förstår finns det inget slut på smakkombinationer och variationer av Earl Grey, mer än det ens kreativitet sätter. 

Sen ska man komma på feta (Malmöitiska för coola/ bra) namn på alla teerna med. 

OM du känner att du har ett recept du vill att vi testar, kan du alltid höra av dig till oss. Det gör du antingen via sociala medier - vi finns där de flesta finns - eller genom  vårt kontaktformulär som du finner här.

Earl Grey - Vad säger vetenskapen?

Det har inte forskats så jättemycket på just Earl Grey, men det finns en hel del forskning om både svart te, grönt te och andra tesorter, samt bergamott. 

Jag använder följande källor:

Earl Grey - Slutord

Detta eleganta svarta te har en karaktär som är stark nog att den kan återuppliva en på en kall morgon, och passar väl med typisk svensk frukost, och behöver inte någon mjölk för att vara det perfekta frukostvalet...eller lunchvalet...eller när-som-på-dygnet-valet.

Över åren som tehandlare har Earl Grey alltid varit en stor kundfavorit. Därför har vi förbättrat den över åren. Lång historia kort, har vi kommit fram till att det blir bäst med riktigt bra kvalitetste i grunden och ekologisk, kallpressad bergamottolja för att smaksätta teet. 

Utöver de 22 olika sorter vi tar upp i denna artikeln, har vi ytterligare 2 sorter i butiken. Det är en vanlig Earl Grey och en ekologisk variant. 

Om man känner sig nyfiken på Earl Grey och vill bli bättre på att orientera sig i Earl Grey-djungeln, kan vi rekommendera vår Earl Grey Sampler pack - En låda med prover på alla 24 olika sorters Earl Grey som vi har i butiken.

Sen ska man aldrig vara rädd för att vara kreativ och spetsa till det lite extra om med sådant som man tror kan vara gott. Vare sig det är jasmin, lavendel, gräddsmak, rök, rosos, ringblommor eller blå malva.