Kinesisk tekultur

Te har en lång och komplex historia. I kina har man druckit te i flera tusen år. De lärda hyllade bryggden som en bot för en mängd olika sjukdomar. Bland adeln var te en statussymbol. De rika kunde dricka riktigt gott te. 2016 upptäcktes det tidigaste kända fysiska beviset på te från mausoleet av kejsaren Jing of Han (d. 141 f.Kr.) i Xi'an, vilket indikerar att te från släktet Camellia druckits av kejsarna i Han-dynastin så tidigt som 2: e århundradet f.Kr. Te var även en populär dryck i Tang (618-907) och Song (960-1279) dynastierna.

Vi har ett stort sortiment av kinesiskt te. Ett levande sortiment, i bemärkelsen att det tillkommer sorter och andra sorter faller bort allt eftersom Pappa finner nya, bättre tesorter. En del kinesiska teer finns bara i begränsad mängd och när det är slut, är det slut för alltid. Vissa sorter skördas och säljs på auktion. Priserna kan dra iväg för årets första skörd av toppblad. Det hela påminner lite om årets första nypotatis i Sverige, eller tonfiskauktionerna i Japan. Pappa var med en gång när ett Longjing te såldes för ca en halv miljon kronor kilot.

Kina är stort och olika delar av kina producerar olika sorters te. Till exmepel:

Longjing te (kan också skrivas som Lungching. Är även känt under namnet Dragonwell) kommer från Hangzhou och Zhejiang provinsen. Det är ett grönt te. 

Biluochun te (kallas ibland för  Pi Lou Chun) eller Dongding Green Spiral odlas i  provinserna Suzhou och Jiangsu. Även det är ett grönt te.

Anxi Tieguanyin te är ett jättepopulärt te från provinserna Anxi och Fujian. Det är ett oolong te.

Huangshan Maofeng te kommer från Huangshan och Anhui och är ett grönt te.

Wuyi Mountain Rock eller Da Hong Pao (Kallas också för Big Red Robe) är ett te som odlas i provinserna  Wuyi och Fujian. Det är ett oolong te.

Junshan Yinzhen eller Jun Mountain Silver Needle, är ett gult te från provinserna Yueyang och Hunan.

Keemun är ett svart te från provinserna Qimen och Anhui.

Yunnan Puer Puer eller Simao är ett fermenterat, lagrat te från Yunnanprovinsen.

Baihao Yinzhen eller White Tip Silver Needle, kommer från Fuding och Fujian provinsen. Det är ett vitt te.

 

Här har vi samlat alla våra kinesiska teer, för dig som vill ha just kinesiskt te. Andra vanliga sorter är Chun mea och Gunpowder. Vi har även viss sencha (Japanskt grönt te) odlat i Kina.