Engelsk tekultur

Sedan 1700-talet har Storbritannien varit en av världens största tekonsumenter. Ursprungligen en överklassdryck i Europa, spreds te gradvis genom alla klasser och blev så småningom en vanlig dryck för vanligt folk. Det anses fortfarande vara en viktig del av den brittiska identiteten och är ett framträdande inslag i brittisk kultur och det brittiska samhället.

I både Storbritannien och Republiken Irland varierar blandningar och preferenser för tedrickande. Även om det vanligtvis serveras med mjölk, är det också vanligt att dricka vissa varianter svart eller med citron. Socker är ett populärt tillskott till alla sorter. 

Vardagste, som engelskt frukostte, serverat i en mugg med mjölk och socker är en populär kombination. Smörgåsar, scones, kakor eller kex åtföljer ofta te, vilket gav upphov till den framstående brittiska seden att doppa ett kex i te.

Det hör till brittisk eller Engelsk tekultur att bråka om huruvida mjölken skall i först och sen teet, eller tvärtom. Lika så om huruvida det är "lämpligt" att doppa sina kakor i koppen. Helst ska man läsa ordet "lämpligt" i en fisförnäm ton. 

Parallelt med denna snobberi, hör det till Engelsk tekultur att micra en kopp vatten i ca 1 minut för att sedan trycka i en tepåse. Helst av något varumärke som säljs i det lokala snabbköpet. 

Sen har vi de problematiska delarna av Engelsk tekultur. Du vet, den där britterna koloniserade stora delar av Asien för handel med bland annat te. Och den delen där britterna försökte införa ett monopol på te i Amerika. Ja turerna med britterna och te är många och inte alltid solskenshistorier.  

Britterna beskriver det annorlunda. De menar att ökningen i popularitet för te mellan 1600- och 1800-talen hade stora sociala, politiska och ekonomiska konsekvenser för kungariket Storbritannien. Te definierade respektabilitet och inhemska ritualer, stödde uppkomsten av det brittiska imperiet och bidrog till uppkomsten av den industriella revolutionen genom att tillhandahålla både kapital till fabriker och kalorier till arbetare. Den visade också globaliseringens kraft och dess förmåga att omvandla ett land och omforma dess samhälle.

Det tidigaste omnämnandet av te i europeisk litteratur var av Giambattista Ramusio, en venetiansk upptäcktsresande, som skrev Chai Catai, eller "Kinas te", 1559. Te nämndes flera gånger till i olika europeiska länder efteråt, men Jan Hugo van Linschooten, en holländsk navigatör, var den förste som skrev en tryckt referens om te på engelska 1598 i sina Voyages and Travels.

Det var dock flera år senare, 1615, som den tidigaste kända hänvisningen till te av en engelsman ägde rum. I ett brev bad Mr. R. Wickham, en agent för British East India Company stationerad i Japan, en Mr. Eaton, som var stationerad i det dåvarande portugisiska Macao, Kina, att skicka honom "en pott med best sort of chaw", fonetiskt en approximation av "chàh", det lokala kantonesiska dialektordet för te.

En annan tidig hänvisning till te förekommer i handelsmannen Samuel Purchas skrifter 1625. Purchas beskrev hur kineserna konsumerade te som "pulvret av en viss ört som kallas chia som de lägger så mycket som ett valnötsskal kan innehålla, i en porslinsfat och dricker det med varmt vatten".

År 1637 skrev Peter Mundy, en resenär och köpman som stötte på te i Fujian, Kina, "chaa – bara vatten med en sorts ört pojkad i det".

 

Även om det fanns ett antal tidiga omnämnanden, tog det flera år innan te faktiskt såldes i England. Grönt te som exporterades från Kina introducerades först i kaffehusen i London strax före 1660 års Stuart-restaurering.

Thomas Garway, en tobakshandlare och kaffehusägare, var den första personen i England som sålde te som löv och dryck på sitt kaffehus i London i Exchange Alley 1657. Han var tvungen att förklara den nya drycken i en broschyr. Omedelbart efter att Garway började sälja det började Sultaness Head Coffee House sälja te som dryck och publicerade den första tidningsreklamen för te i Mercurius Politicus den 30 september 1658.

Tillkännagivandet proklamerade, "Den utmärkta, och av alla godkända läkare, Kina-dryck, kallad av kineserna, Tcha, av andra nationer Tay alias Tee, ... säljs på Sultaness-head, ye Cophee-house in Sweetings-Rents, av Royal Exchange, London".

I London såldes "kaffe, choklad och en sorts dryck som kallas tee på nästan varje gata 1659", enligt Thomas Rugges Diurnall. Men te konsumerades fortfarande huvudsakligen av högre och merkantila klasser.

Samuel Pepys, nyfiken på varje nyhet, smakade på den nya drinken den 25 september 1660 och skrev ner upplevelsen i sin dagbok: "Jag skickade efter en kopp tee, (en kinadrink) som jag aldrig hade druckit av förut." .

Det brittiska Ostindiska kompaniet gjorde sin första order på import av te 1667 till sin agent i Bantam, som sedan skickade två burkar te som vägde 143 pund (2 290 oz) 1669. År 1672 skickade en tjänare till Baron Herbert i London hans instruktioner för tetillverkning och uppvärmning av de ömtåliga kopparna till Shropshire:

"Anvisningarna för teet är: en liter källvatten nyss kokat, till vilken läggs en sked te, och söta till gommen med socker. Så fort teet och sockret är inne, måste ångan hållas inne så mycket som möjligt och låt den ligga en halv eller kvart i eldens hetta men inte koka. De små kopparna måste hållas över ångan innan vätskan sätts i."

De tidigaste engelska ekvipagena för att göra te dateras till 1660-talet. Små teskålar i porslin användes av de fashionabla och skickades då och då med själva teet.