Svensk tekultur

Visst finns det svensk tekultur. Det svenskaste av alla tesmaker är nog Rabarber & gräddte. Svensken dricker dock helst Earl Gray te, om vi ser till statistiken. Men tekultur är mångfacetterad i Sverige.

Det är lätt att tro att Sverige står utan egen tekultur i och med att vi inte odlar eget te i landet, men sanningen är att Sverige har en väldigt rik tekultur i och med traditionen att dricka örtte. Vanligt te kom till Sverige under 1700-talet med Svenska Ostindisk kompaniet. Det mesta av det kinesiska teet gick dock på vidare export från Sverige. Här hemma sågs teet främst som en överklassdryck. Det var först på 50-talet som synen på te kom att ändras i och med tepåsens intåg. Med tiden har även vanligt lösviktste kommit in i de svenska hushållen och då är det främst smaksatt, svart te som till exempel rabarber och gräddsmak.

Om vi ser till de svenska teerna eller örtteerna så finner vi godheter så som te gjort på granbarr, nässlor, hallonblad, nyponskal och mynta. VI finner även örter som traditionellt blivit sprit, så som johannesört och malört. Sen har vi även frukter som torkas och sedan bryggs till te. Fruktte helt enkelt.

Här på Ehsan & Pappas tehus experimenterar vi gärna med te. Tillexempel håller vi på att experimentera med en blandning av svensk barr och kinesisk, rökt Lapsang souchung te. Än är den inte klar för marknad, men när den väl är det kommer den att finnas här under svensk tekultur.

En annan aspekt av den svenska tekulturen är HUR vi förbereder och dricker vårt te här i Sverige. Till exempel är tepåsar amerikansk tekultur och Samovars hör till rysk tekultur. Men det här med att dricka ur tekoppar som rymmer mellan en halv och en liter, är Svensk tekultur. I Sverige dricker vi gärna ur stora tekoppar och har vårt te i sen sådan där te-tång eller te-klämma.

Visst förknippas Sverige kanske inte främst med te och visst är begreppet "svenskt kaffe" mer bekant än "svenskt te" men det ena utesluter inte det andra. Sverige har haft och fortsätter ha en rik tekultur.