Tysk tekultur

En nyligen genomförd studie av YouGov International Omnibus har avslöjat att tyskar är de mest "teälskande" människorna i Europa, men de föredrar ett fruktigt framför en mjölkig kopp som i Storbritannien. Studien visar att nio av tio (90%) tyskar säger att de dricker te, jämfört med 82% av britterna och 77% av amerikanerna som säger att de gör detsamma.

Rhein-Ruhr är det mest befolkade storstadsområdet i Tyskland och 3:a i Europa efter Paris och London. Regionen formades av stål- och kemisk industri, även kolbrytning, och landskapet består av betongbyggnader, stålbroar och industritomter. Det finns en specifik typ av romantik i det. En romantik som format kulturen och så även tekulturen i området.

Östfrisland. En plats totalt i motsats till den industriella brutalismen. Närheten till Nordsjön, den låga befolkningstätheten, kustatmosfären, det svala vädret och den rena luften. Det är en atmosfär som är unik i det annars ganska släta tyska landskapet. Detta hjälpte till att definiera den östfrisiska kulturen, en del av det var alltid teet.

Den kunde tillagas när som helst på dagen, ofta på eftermiddagen och till frukost på morgonen. Det serverades varje dag utan undantag och ersatte kaffet helt, så vad är det med den östfrisiska tekulturen - främst bland tysk tekultur.

Vissa källor säger att teet fördes till regionen genom handel med holländarna så tidigt som 1675, men tekulturen sattes under press på 1700-talet av de preussiska ledarna som misslyckades med att etablera ett eget östasiatiskt handelsföretag.

Holländarna och britterna var kungarna i branschen och handeln med konkurrenterna blev så ogynnsam att de försökte göra tedrickandet olagligt. De åren kallades "tekrigen" och smugglingen ökade till rekordhöga nivåer under den tiden, friserna kunde inte släppa sin vana och under stor sorg tillät de preussiska ledarna vid något tillfälle konsumtion av vad de romantiskt kallade "kinesernas drakgift".

När den internationella handeln expanderade i början av 1800-talet grundades de tre stora tehusen i östra Frisland. Bünting är den största och är idag den största arbetsgivaren i regionen. Idag konsumeras mer än 75 % av det te som konsumeras i Tyskland i regionen. Vissa säger att östfrisarna dricker mer te per capita än någon annan i hela världen.

I tyskland serveras teet vanligtvis tillsammans med "Kluntje" som är små bitar kristalliserat socker, och grädde. Teet hälls över "Kluntje" som låter när sockret går sönder under teets hetta. Efter det hälls små mängder grädde på med en sked. Teet rörs inte om och vanligtvis ses molnbildningen i koppen när teet svalnar till en temperatur som är färdig att dricka.

När man dricker smakar man först av det starka teet medan den tunga krämen sjunker till botten och bildar ett sött lager som sedan rundar upp den bittra smaken. Den serveras tillsammans med kakor eller tårta.