Malört Artemisia absinthium - Producerat utan gödnings- eller bekämpningsmedel

(1 review) Write a Review
kr395.00
Weight:
0.10 KGS
Adding to cart… The item has been added
 • Category: Rooibos & Örtte,Tekultur från hela världen/Kinesisk tekultur,Tekultur från hela världen/Indisk tekultur,Tekultur från hela världen/Svensk tekultur,Tekultur från hela världen/Rysk tekultur,Tekultur från hela världen/Tysk tekultur,Kryddor, örter & socker
 • Share:

Malört är en ört som har använts för medicinska och ceremoniella ändamål i århundraden. Dess latinska namn är Artemisia absinthium, men det är också känt som absintmalört, elvira, och bara absintört.

Vår specifika malört är odlad utan varken bekämpningsmedel eller gödningsmedel. 

Malört är känd för sina starka och bittra smaker, men det är också känt för sina hälsoeffekter. I denna artikel kommer vi att utforska malörts hälsoeffekter och risker, samt hur du kan brygga det bästa teet med malört.

Hälsoeffekter av malört

I Skrivande stund finns det 2145 uppsatser, avhandlingar, rapporter och andra dokument på Pubmed kring malört. 55 av dem kring malörts te. De sträcker sig tillbaka till 1800-talet men det var först på 90-talet som det började forskar brett på malmört, i bemärkelsen att antalet forskningsrapporter rörande malört sköt i höjden. 

Malört har använts för medicinska ändamål i århundraden. Det finns några hälsofördelar som har rapporterats från dess användning:

 1. Magsjukdomar: Malört används ofta för att behandla magsjukdomar som magont, matsmältningsproblem, och uppkördhet. Malört är känt för att stimulera produktionen av matsmältningsvätskor, vilket kan hjälpa till att lindra matsmältningsproblem.

 2. Anxiolytisk effekt: En studie fann att malört kan ha en lugnande effekt på kroppen och hjälpa till att minska ångest.

 3. Antiinflammatorisk effekt: En annan studie fann att malört kan ha antiinflammatoriska effekter

 1. Antimikrobiell effekt: Malört har också antimikrobiella egenskaper och kan användas för att bekämpa bakterier och virus.

 2. Förbättra aptiten: Malört används också ofta för att förbättra aptiten och öka ämnesomsättningen.

Risken med malört

Även om malört har många hälsofördelar finns det också några risker att använda det. Malört innehåller en förening som kallas tujon som i höga doser kan vara giftigt för kroppen. Tujon är en neurotoxin som kan orsaka kramper, hallucinationer, och andra neurologiska symtom.

Det är därför viktigt att inte överdosera på malört och att endast använda den i små mängder. Gravida kvinnor och personer med epilepsi bör också undvika att använda malört eftersom tujon kan orsaka kramper.

Bryggtips för att göra det bästa teet med malört

Malört är en ört som kan ha en stark och bitter smak, så det är viktigt att brygga det på rätt sätt för att få en god smak. Här är några bryggtips för att göra det bästa teet med malört:

 1. Använd rätt mängd malört: För att få en god smak och undvika en för stark och bitter smak är det viktigt att använda rätt mängd malört. En tesked malört per kopp te är en bra mängd att börja med.

 2. Använd varmt vatten: Malört brygger bäst i varmt vatten. Använd vatten som är cirka 90 grader Celsius för att brygga malört.

 3. Låt det dra i 5-10 minuter: Låt malörten dra i varmt vatten i cirka 5-10 minuter för att få en god smak och för att säkerställa att alla näringsämnen har frigjorts.

 4. Söta efter smak: Malört kan vara ganska bitter, så om du vill ha lite sötma i ditt te kan du använda lite honung eller stevia efter smak.

Recept på te med malört

Här är ett enkelt recept på te med malört som du kan prova:

Ingredienser:

 • 1 tesked malört
 • 5 skivor färsk ingefära
 • 1 kopp varmt vatten
 • Honung eller stevia efter smak

Instruktioner:

 1. Lägg malörten och ingefäran i en tekanna eller en mugg.
 2. Häll det varma vattnet över malörten.
 3. Låt det dra i cirka 5-10 minuter.
 4. Söta med honung eller stevia efter smak.

Andra användningar för malört

Malört har också använts i traditionell medicin för att behandla andra hälsoproblem som sömnlöshet, menstruationsbesvär, och ledsmärta. Det har också använts som en ingrediens i alkoholhaltiga drycker, särskilt absint, men tujonhalten i absint är mycket högre

Brygginstruktioner

Vattentemperatur: 90°C-100°C

Dosering: ca 3-5g / kopp

Dragningstid: Låt teet brygga under lock 5-10 min beroende på bladens grovhet. När teet är fingervarmt, söta med honung eller motsvarande. Om örtte intas i medicinskt syfte bör det drickas långsamt tre gånger dagligen under två veckors tid.

 

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

 • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
 • Klarna 
 • Stripe (Kortbetalning)
 • Paypal
 • I butiken vid upphämtning av din beställning. (Kort, kontant eller Swish)

 

 

 

1 Review Hide Reviews Show Reviews

 • 5
  Malört av god kvalitet

  Posted by Agneta Strandek on 12th Sep 2023

  Mycket beskt te, men utmärkt för att förbättra matsmältningen. Gott tillsammans med honung.

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA