Humleknoppar - Humulus lupulus - Producerat utan gödnings- eller bekämpningsmedel.

(No reviews yet) Write a Review
kr199.00
Weight:
0.01 KGS
Adding to cart… The item has been added

Humle är allt som oftast förknippat med öl. Och om man vet lite mer, kanske man också känner till att det används i vinproduktion. Men ett av mina favoritsätt att använda humle på är att göra humlete. Med det sagt, var kollegans fösrsta reaktion på sin första klunk humlete; "Oh, fy. Vad bittert det är!!" följt av en grimas som kommunicerade precis hur bittert han tyckte att det är. En grimas som är svår att återskapa eller att inte skratta åt.

Humle-te är precis vad som låter som. Du brygger humle i varmt vatten och dricker sedan upp resultatet. Detta är en utmärkt metod för att utvärdera aromerna och smakkomponenterna i en ny humle som du aldrig har använt, men att dricka humlete rapporteras också ha många hälsofördelar.  

Berätta för dina vårdgivare om alla kosttillskott du tar, såsom örter, vitaminer, mineraler och naturliga eller huskurer. Detta kommer att hjälpa dem att hantera din vård och hålla dig säker.

Hälsofördelar med humle:

Data om humleextrakt för tillstånd som smärta, sömnlöshet eller klimakteriebesvär är för begränsade för att dra slutsatser. 

Humle används traditionellt i ölbryggning som smakämnen. Laboratoriestudier tyder på att humleextrakt kan ha antibakteriella, antiinflammatoriska, antidiabetiska och anticancereffekter. 

Studier på människor är dock ganska begränsade. Preliminära data tyder på att det kan hjälpa till att lindra smärta, sömnlöshet eller klimakteriebesvär, men vissa av dessa studier använder humle i kombination med andra örter. Ytterligare studier behövs för att bekräfta säkerhet och effekt. Dessutom bör patienter med hormonkänsliga cancerformer rådfråga sin läkare innan de använder produkter som innehåller humle.

På grund av populariteten av att brygga sin egen öl, används humle inte längre till många av de saker som det en gång gjordes. 

På grund av deras antiinflammatoriska och lugnande egenskaper användes humle i och som medicin under mycket lång tid. De kan tas oralt för dessa ändamål, men de kan också bryggas i teer. Enligt rykten kunde man förr till och med köpa kuddar som var fyllda med humlekottar, vilket sägs hjälpa mot sömnlöshet. 

De används också i kosmetika, såsom naturliga tvålar och deodoranter. Traditionellt krediteras humle med fördelar som inkluderar:

 • Det innehåller rikligt med antioxidanter
 • De är fytoöstrogena vilket innebär att de innehåller ämnen som liknar kroppens egna östrogen.
 • Antivirala och antimikrobiella.
 • Anti-cancerframkallande
 • Kan hjälpa till vid behandling av diabetessymtom. 

Förutom medicinska och kosmetiska ändamål är humle dekorativt. Deras blommor används i bryggning, men de har använts som krans eller i blomsterarrangemang i århundraden i Europa. 

Att plantera en humlesträngar bredvid ditt hus gör att den kan klättra, vilket också ger ett frodigt grönt utseende. Humle kan också ätas som mat. De unga skotten, när de klipps från växten, används ofta i sallader, men vissa hembryggare grillar eller bakar dem som sparris. Förutom att tillsättas direkt till en persons kost, används humle också som ett antimikrobiellt medel i livsmedelsbearbetning och lagring, inklusive produktion av etanolbränsle. 

Användning av humle i te

Humle har använts i te åtminstone lika länge som den har använts i öl. Humlete används ofta som ett slags läggdagste på grund av dess naturliga lugnande egenskaper. Om du tänker dricka humlete är det viktigt att notera att modern humle kan vara väldigt bitter. Av den anledningen kan du överväga att söta teet med honung, mascobadosocker eller annat sötningsmedel, speciellt när du använder en humle med hög alfasyrahalt. 

För bästa resultat, använd en humle med låga alfasyror men som har en bra smak- och aromprofil som du gillar. Hembryggare har vanligtvis en bra uppfattning om vilken humle de gillar bäst som aromtillskott i sitt öl, och jag rekommenderar att hålla fast vid dem. Humle med dubbla användningsområden kan vara ganska hög i alfasyror, så "trampa lätt" eller var varsam om alfasyrahalten är över 5 %.

På grund av en återuppgång i populariteten för humlete som har sammanfallit med hembryggningsrörelsen, har det till och med släppts en ny humlesort med te i åtanke.

"Teamaker"-hopen släpptes 2008 av ARS Forage, Seed, and Cereal Research Unit i Corvallis Oregon. Teamaker-humlen har mycket låga alfasyranivåer och mycket höga betasyranivåer

Lite historia & need to knows

Ursprungligen bryggdes öl med en blandning av örter som kallas gruit. Gruit gav bitterhet och smak till ölet på samma sätt som humle gör nu, men utan humlens konserverande egenskaper. Dessutom hade ärkebiskopen av Köln, Tyskland monopol-rättigheter till produktion och distribution av gruit för användning i öl. Dessa faktorer gjorde det snart möjligt för humle att introduceras som ett alternativ till gruit, eftersom den lätt kunde odlas och förvärvas utan att gå via ärkebiskopen.

Idag är det främst i kontexten av öl som humle kommer på tal, men humle kan användas till mycket mer. Liksåväl är det till våra vänner i öl-sfären och då framför allt "brygga-eget-öl-sfären" som vi måste vända oss för att lära oss om humle. Och Gud, vad mycket det finns att lära sig om humle.

 • Humle (Humulus lupulus L.) är en art i familjen hampväxter och förekommer naturligt i EuropaAsienNordafrika och Nordamerika. Växten verkar ha sitt ursprung i Kina och har därifrån spridit sig naturligt över hela norra halvklotet. Humle odlas främst i USA, Tyskland, Tjeckien och Kina.
 • Humle är en flerårig, klättrande ört som kan bli upp till nio meter hög och kan växa 30 cm per dygn. (enligt Wikipedia) 
 • Plantan är täckt med krokiga taggar och körtelprickar. Bladen är motsatta, breda och hela till hand(5)flikiga med upp till sju flikar. De blir 5–12 cm långa och lika breda med en hjärtlik bas och oregelbundet naggad kant.
 • Humle är dioik (tvåbyggare) och blommar under högsommaren. Hanblommorna sitter i yviga, grenade blomställningar i bladvecken och är små, ljusgula. De är vindpollinerade och de fem ståndarna producerar mycket pollen.
 • Honblomsamlingarna sitter i kompakta knippen som liknar små gröna kottar. De tillväxer vid mognaden.

Humle förekommer vild eller förvildad i lövlundar och bäckdälder i södra och mellersta Sverige, oftast i närheten av bebyggelse. En mycket stor del av vår svenska population utgörs av honplantor, vilket talar för att den som regel spritt sig från odling. Lokaler där även hanexemplar förekommer kan vara ursprungligt inhemska och bör betraktas som mer skyddsvärda.

Humle förekommer i arkeologiska utgrävningar från Birka och andra vikingatida bosättningar i Östersjöområdet, men verkar ha importerats snarare än odlats. I Sverige verkar humle odlas från 1200-talet, då olika bestämmelser om humle börjar dyka upp i lagstiftning. I Kristoffers landslag från 1442 står att varje bonde ska hålla en humlegård med 40 stänger, och kraven utökades till 200 stänger i Kalmar recess från 1474. Först år 1860 avskaffades odlingsplikten, som alltså var en del av svensk lagstiftning i cirka 400 år.

Sedan 2014 odlas kommersiell humle återigen i Sverige, dock i liten omfattning. Ett femtiotal svenska humlesorter odlas dessutom på Julita gård som en del av Programmet för odlad mångfald. Yes, du läste rätt. >50 sorter bara i Sverige. 

Humle är superpopulärt. Hur populärt kan det vara? Undrar du säkert.
Ja, utöver de 50+ sorterna som odlas i Sverige, så forskas det och experimenteras och humle & öl-communityn världen över leker med att oldla och forska fram ännu fler sorters humle. Vissa är bättre för det ena, andra för det andre. Vissa passar bättre till Engelsk öl, andra till Tysk osv. 

 • Humleväxtens antimikrobiella fördelar möjliggjorde också längre lagring och frakt av öl, vilket hjälpte den att bli populär bland bryggare. Sammantaget hade humle flera fördelar jämfört med gruit när det kom till att vara det bästa öltillskottet.
 • Humle är ett utmärkt konserveringsmedel. 
 • De konserverande egenskaperna möjliggör längre lagring. 
 • Samma egenskaper möjliggör frakt över större avstånd. 
 • Humle fungerar som finningsmedel och renar till exempel ölen från fina partiklar och gör den klarare. 
 • Humle hjälper till att bilda och behålla huvudet.
 • Humle ger en distinkt smak till öl som inte är lätt att duplicera.

Så småningom tog humle över som det bittra tillskottet i Europa, och det har åtnjutit den äran sedan dess. I slutet av 1500-talet gynnade hela Europa humlen framför andra bittra alternativ. Med andra ord har humle- (och öl-) nörderiet pågått i över 500 år i bara Europa, inte för att tala om resten av världen. 

Detta resulterar i en mer behaglig bitterhetsprofil. Dessutom har Teamaker-humlen också en hög koncentration av kryddiga, blommiga aromoljor som ger en mycket bättre kopp te. Det första steget för att göra humlete är att välja humle. Välj en humle som har låga alfasyror och höga betasyror, om möjligt.

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

 • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
 • Klarna 
 • Stripe (Kortbetalning)
 • Paypal
 • i butiken vid upphämtning av din beställning.

 

Humle & forskning:

Humle används främst vid ölbryggning för att tillföra bitterhet och smak. Humle används också som örtmedicin mot humörstörningar och sömnlöshet (1) och för att behandla klimakteriebesvär. In vitro-studier tyder på att humle har antibakteriella (28), kemopreventiva (2) (3) (4), antitumör (5), antiangiogena (6), antiinflammatoriska (19), fytoöstrogena (29) och antidiabetiska (7) egenskaper.

I murina modeller minskade humle hyperlipidemi (8) och fetma (9), och skyddade mot benförlust efter östrogenutarmning (21). 

I kliniska studier rapporterades en kombinationsprodukt av humle-valeriana förbättra sömnkvaliteten (10) (16) och insulinkänsligheten hos patienter med typ-2-diabetes (7).

Andra preliminära studier tyder på att humleextrakt kan lindra mild depression, ångest och stress (23) eller minska kroppsfettet hos friska försökspersoner (24).

Data från en observationsstudie tyder på att en kombination av humle, rosmarinextrakt och oleanolsyra kan hjälpa till att minska artritisk smärta (11). Det är dock inte klart om humle ensam skulle utöva liknande effekter. 

Hos postmenopausala kvinnor tyder några studier på att humleextrakt kan lindra klimakteriebesvär (13) (17) (25) och förbättra benhälsan (18). Vissa studier tyder också på att derivat av humle har fytoöstrogena effekter (7) (12). Patienter med hormonkänsliga cancerformer bör rådfråga sin läkare innan de använder produkter som innehåller humle.

 1. Piersen CE. Phytoestrogens in botanical dietary supplements: implications for cancer. Integr Cancer Ther. Jun 2003;2(2):120-138.
 2. Dietz BM, Kang YH, Liu G, et al. Xanthohumol isolated from Humulus lupulus Inhibits menadione-induced DNA damage through induction of quinone reductase. Chem Res Toxicol. Aug 2005;18(8):1296-1305.
 3. Delmulle L, Bellahcene A, Dhooge W, et al. Anti-proliferative properties of prenylated flavonoids from hops (Humulus lupulus L.) in human prostate cancer cell lines. Phytomedicine. Nov 2006;13(9-10):732-734.
 4. Nozawa H, Nakao W, Zhao F, Kondo K. Dietary supplement of isohumulones inhibits the formation of aberrant crypt foci with a concomitant decrease in prostaglandin E2 level in rat colon. Mol Nutr Food Res. Aug 2005;49(8):772-778.
 5. Monteiro R, Faria A, Azevedo I, Calhau C. Modulation of breast cancer cell survival by aromatase inhibiting hop (Humulus lupulus L.) flavonoids. J Steroid Biochem Mol Biol. Jun-Jul 2007;105(1-5):124-130.
 6. Albini A, Dell’Eva R, Vene R, et al. Mechanisms of the antiangiogenic activity by the hop flavonoid xanthohumol: NF-kappaB and Akt as targets. FASEB J. Mar 2006;20(3):527-529.
 7. Yajima H, Ikeshima E, Shiraki M, et al. Isohumulones, bitter acids derived from hops, activate both peroxisome proliferator-activated receptor alpha and gamma and reduce insulin resistance. J Biol Chem. Aug 6 2004;279(32):33456-33462.
 8. Shimura M, Hasumi A, Minato T, et al. Isohumulones modulate blood lipid status through the activation of PPAR alpha. Biochim Biophys Acta. Sep 5 2005;1736(1):51-60.
 9. Yajima H, Noguchi T, Ikeshima E, et al. Prevention of diet-induced obesity by dietary isomerized hop extract containing isohumulones, in rodents. Int J Obes (Lond). Aug 2005;29(8):991-997.
 10. Morin CM, Koetter U, Bastien C, Ware JC, Wooten V. Valerian-hops combination and diphenhydramine for treating insomnia: a randomized placebo-controlled clinical trial.Sleep. Nov 1 2005;28(11):1465-1471.
 11. Lukaczer D, Darland G, Tripp M, et al. A pilot trial evaluating Meta050, a proprietary combination of reduced iso-alpha acids, rosemary extract and oleanolic acid in patients with arthritis and fibromyalgia. Phytother Res. Oct 2005;19(10):864-869.
 12. Possemiers S, Bolca S, Grootaert C, et al. The prenylflavonoid isoxanthohumol from hops (Humulus lupulus L.) is activated into the potent phytoestrogen 8-prenylnaringenin in vitro and in the human intestine. J Nutr. Jul 2006;136(7):1862-1867.
 13. Heyerick A, Vervarcke S, Depypere H, Bracke M, De Keukeleire D. A first prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled study on the use of a standardized hop extract to alleviate menopausal discomforts. Maturitas. May 20 2006;54(2):164-175.
 14. Miura Y, Hosono M, Oyamada C, Odai H, Oikawa S, Kondo K. Dietary isohumulones, the bitter components of beer, raise plasma HDL-cholesterol levels and reduce liver cholesterol and triacylglycerol contents similar to PPARalpha activations in C57BL/6 mice. Br J Nutr. Apr 2005;93(4):559-567.
 15. Guo J, Nikolic D, Chadwick LR, Pauli GF, van Breemen RB. Identification of human hepatic cytochrome P450 enzymes involved in the metabolism of 8-prenylnaringenin and isoxanthohumol from hops (Humulus lupulus L.). Drug Metab Dispos. Jul 2006;34(7):1152-1159.
 16. Dimpfel W, Suter A. Sleep improving effects of a single dose administration of a valerian/hops fluid extract - a double blind, randomized, placebo-controlled sleep-EEG study in a parallel design using electrohypnograms. Eur J Med Res. 2008 May 26;13(5):200-4.
 17. Erkkola R, Vervarcke S, Vansteelandt S, et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over pilot study on the use of a standardized hop extract to alleviate menopausal discomforts. Phytomedicine. 2010 May;17(6):389-96.
 18. Holick MF, Lamb JJ, Lerman RH,et al. Hop rho iso-alpha acids, berberine, vitamin D3 and vitamin K1 favorably impact biomarkers of bone turnover in postmenopausal women in a 14-week trial. J Bone Miner Metab. 2010 May;28(3):342-50.
 19. Akazawa H, Kohno H, Tokuda H, et al. Anti-inflammatory and anti-tumor-promoting effects of 5-deprenyllupulonol C and other compounds from Hop (Humulus lupulus L.). Chem Biodivers. 2012 Jun;9(6):1045-54.
 20. Jakovljevic V, Popovic M, Raskovic A, et al. Effect of aroma and magnum hops extracts and paracetamol on antioxidant liver parameters in mice. Eur J Drug Metab Pharmacokinet. 2009 Jan-Mar;34(1):37-41.
 21. Keiler AM, Helle J, Bader MI, et al. A standardized Humulus lupulus (L.) ethanol extract partially prevents ovariectomy-induced bone loss in the rat without induction of adverse effects in the uterus. Phytomedicine. 2017 Oct 15;34:50-58.
 22. Hege M, Jung F, Sellmann C, Jin C, Ziegenhardt D, Hellerbrand C, Bergheim I. An iso-α-acid-rich extract from hops (Humulus lupulus) attenuates acute alcohol-induced liver steatosis in mice. Nutrition. 2018 Jan;45:68-75.
 23. Kyrou I, Christou A, Panagiotakos D, et al. Effects of a hops (Humulus lupulus L.) dry extract supplement on self-reported depression, anxiety and stress levels in apparently healthy young adults: a randomized, placebo-controlled, double-blind, crossover pilot study. Hormones (Athens). 2017 Apr;16(2):171-180.
 24. Morimoto-Kobayashi Y, Ohara K, Ashigai H, et al. Matured hop extract reduces body fat in healthy overweight humans: a randomized, double-blind, placebo-controlled parallel group study. Nutr J. 2016 Mar 9;15:25.
 25. Aghamiri V, Mirghafourvand M, Mohammad-Alizadeh-Charandabi S, Nazemiyeh H. The effect of Hop (Humulus lupulus L.) on early menopausal symptoms and hot flashes: A randomized placebo-controlled trial. Complement Ther Clin Pract. 2016 May;23:130-5.
 26. Reeb-Whitaker CK, Bonauto DK. Respiratory disease associated with occupational inhalation to hop (Humulus lupulus) during harvest and processing. Ann Allergy Asthma Immunol. 2014 Nov;113(5):534-8.
 27. Yuan Y, Qiu X, Nikolić D, et al. Inhibition of human cytochrome P450 enzymes by hops (Humulus lupulus) and hop prenylphenols. Eur J Pharm Sci. 2014 Mar 12;53:55-61.
 28. Bocquet L, Sahpaz S, Bonneau N, Beaufay C, et al. Phenolic Compounds from Humulus lupulus as Natural Antimicrobial Products: New Weapons in the Fight against Methicillin Resistant Staphylococcus aureusLeishmania mexicana and Trypanosoma brucei Strains. Molecules. 2019 Mar 14;24(6). pii: E1024.
 29. Chadwick LR, Nikolic D, Burdette JE, et al. Estrogens and congeners from spent hops (Humulus lupulus). J Nat Prod. 2004 Dec;67(12):2024-32.
 30. Seliger JM, Cicek SS, Witt LT, Martin HJ, Maser E, Hintzpeter J. Selective Inhibition of Human AKR1B10 by n-Humulone, Adhumulone and Cohumulone Isolated from Humulus lupulus Extract. Molecules. 2018 Nov 21;23(11):3041.
 31. van Breemen RB, Chen L, Tonsing-Carter A, et al. Pharmacokinetic Interactions of a Hop Dietary Supplement with Drug Metabolism in Perimenopausal and Postmenopausal Women. J Agric Food Chem. May 6 2020;68(18):5212-5220.

No Reviews

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA