Indisk tekultur

Indien är näst efter Kina, den största producenten av te i världen.

Indien är nämligen hem för det berömda Assam-teet och än mer berömda Darjeeling-teet. Många ser te som indiens nationaldryck. Te är också "State Drink" i provinsen Assam.

Enligt ASSOCHAM-rapporten som släpptes i december 2011, är Indien världens största konsument av te och hit går nästan 30 procent av den globala produktionen. Trots den inhemska konsumtionen, är Indien den största exportören av te efter Kina.

Ayurvedisk utövning har resulterat i en lång traditionen av olika örtteer i Indien. Det traditionella indiska köket har länge nyttjat de medicinska fördelarna som ges av olika växter och kryddor som den så kallade heliga basilikan (Tulsi), kardemumma (Elaichi), peppar (Kali Mirch), lakrits (Mulethi), mynta (Pudina) etc.

Traditionellt har te som tillverkats med dessa växtblad eller kryddor använts i århundraden för sjukdomar som sträcker sig från lindriga till allvarliga. Te blandas också med dessa traditionella örter. Smaken av chai (söt och mjölkaktig) hjälper till att dölja de starkare och mer bittra smakerna av några av de medicinska tillsatserna, medan andra smaker som kardemumma och ingefära ger en behaglig smak och arom till teet tillsammans med olika hälsofördelar.

Förbrukningen av te i Indien var först tydligt dokumenterad i Ramayana (750-500 f.Kr.). Väldigt lite finns dokumenterat om de senaste 1000 årens tedrickande i Indien. Det finns en del berättelser om de buddhistiska munkarna Bodhidharma och Gan Lu, och deras engagemang i te.

Forskning visar att te är inhemskt i östra och norra Indien och odlades och konsumeras där i tusentals år. Kommersiell produktion av te i Indien började inte fram till det brittiska östindiska bolagets ankomst, vid vilken tidpunkt stora områden av land omvandlades till teproduktion.

Trots att Indien är världens nästs största exportör av te, går ca 70% av produktionen till den inhemska marknaden. Ett antal kända tesorter som Assam och Darjeeling, växer också uteslutande i Indien. Den indiska teindustrin har vuxit till en av de mest tekniskt framstående teindustrier i världen. Teproduktion, certifiering, export och alla andra aspekter av tehandeln i Indien styrs av "Testyrelsen" i Indien. Det är en institution för att värna om teet och teproduktionen.