Svart Indisk Chai - Svart Te - utan bekämpnings- eller gödningsmedel

(1 review) Write a Review
kr345.00
Weight:
0.10 KGS
Adding to cart… The item has been added

Utseende & innehåll

Alla ingredienser är odlade utan gödningsmedel och bekämningsmedel. Ett kraftigt kryddat te med krossad kanel, hela kardemummakapslar, hela kryddnejlikor, krossade ingefära och grovmalt svart peppar. Basteet är en blandning av Orange Peko Assam. 

Smak & eftersmak

Teet är kryddad med sk Yogi kryddor dvs. kanel, kardemumma. kryddnejlika, peppar och ingefära. Viss strävhet i eftersmaken. Kryddsmakerna gifter sig ligger som ett lakan under sötman. Välbalanserad och rund smak. Viss torrhet i eftersmaken.

Ursprung & Historia

När teet nådde den indiska subkontinenten, kryddade man teet starkt med samma kryddor som man kryddade maten med. Resultatet blev en kraftigt kryddad och söt drink som i Indien kallas för "Masala chai" och i Pakistan heter den "Doodh pati" (Milk leaf tea).

Masala chai har inget bestämt recept utan olika regioner använder olika kryddblandningar. De ingredienser som är gemensamma mellan alla regioner är mjölk, socker, kardemumma och ingefära. Andra oftast förekommande ingredienser är kanel, kryddnejlika, svartpeppar och rosépeppar, lakritsrot, kummin, koriander och rosenblad med mera.

Enligt folksägner började man brygga i mjölk istället för vatten då herdarna som var ute med boskapen ofta hade bättre tillgång till mjölk än vatten. Man ska då sjuda mjölken innan kryddorna tillsätts. Sedan ska kryddorna få avge sin smak till den sjudande mjölken i ca en halvtimme innan man tillsätter ganska mycket starkt svart te. Allt som oftast något Darjeelingte eller Assamte. Sedan måste man vänta 5 minuter innan man silar det hela och tillsätter massor av socker och serverar teet.

En av de mest kända kryddblandningar för chai masala är Yogiblandning. Den består av kanel, kardemumma, kryddnejlika, ingefära och svart peppar. Masala chai är en mycket populär drink i nästan hela den Indiska subkontinenten. Den serveras på de fina cafeérna såväl som på gathörnen.

Den drickas ofta som ett mellanmål då den är uppiggande i och med all te och socker. Masala chai stannade inte i den indiska subkontinenten utan spred sig fort till resten av världen. Dess popularitet var så enorm att ordet chai som egentligen betyder te används i många länder, däribland Sverige, bara för Masala chai. I USA kallar man teet för Chai latte.

Till vår indiska chai väljer vi yogiblandningen.

Vad är unikt med Svart Indisk chai - Masala chai - Yogiblandning?

Blandningen av högkvalitativt Darjeelingte och Assamte, samt proportionerna av kryddorna gör vårt te ovanligt välbalanserad och unikt. 

Passar till

Med mjölk och honung blir teet riktigt mäktigt och nästan mättande. Det passar utmärkt som en lättare mellanmål och stärker både kropp och själ när det känns lite kallt ute.

Brygginstruktioner

Som utgångspunkt kan man med fördel brygga ca 5 gram i 90 gradig vatten och låta dra i mellan 5-10 minuter. Vill man sedan ha det ännu starkare, kan man ta mer te. Vill man ha det strävare kan man låta dra lite längre. Givetvis kan man göra teet svagare genom att minska mängden te och göra teet mindre strävt genom att minska dragningstiden. Eller så gör man som förr och brygger det direkt i mjölk. Då ska man ha ca 10 gram te per kopp och låta dra i mellan 10-15 minuter. Söta med honung. 

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

 • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
 • Klarna 
 • Stripe (Kortbetalning)
 • Paypal
 • i butiken vid upphämtning av din beställning.

 

1 Review Hide Reviews Show Reviews

 • 4
  chai review

  Posted by roger on 17th Jul 2023

  Blandar med Yogi kryddblandning så blir det 5/5 :)

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA