East Frisian Blend - Svart Te för Ostfreisland

(No reviews yet) Write a Review
kr295.00
Weight:
0.10 KGS
Adding to cart… The item has been added

East Frisian Blend - Ett jättestarkt te.

Te är en stor sak i Ostfriesland, en del av nordvästra Tyskland som gränsar till Nederländerna. Regionens namn översätts ibland till engelska som Eastern Friesland, ibland som East Frisia. Ett regionalt museum, Ostfriesisches Teemuseum, hyllar teets historia i deras kultur. UNESCO lyfter till och med fram det och noterar att Östfrisland har varit en teälskande region i ungefär tre århundraden.

En artikel från 2013 i New York Times av Ian Johnson hjälper till att ytterligare kvantifiera östfrisarnas kärlek till te, och noterar att: "[En] enligt German Tea Association, om Östfrisland var ett land skulle dess årliga konsumtion per capita på 300 liter vara den högsta i världen.

Ostfreisarna dricker sitt te starkt. Starkt som attans. Helst med kanderat/ kristalliserat socker och en skvätt grädde.

Vad är speciellt med just vår East Frisian Blend

De flesta klassiska östfrisiska teblandningar i Tyskland består av minst 90 % Assam, härdat av Ceylon och/eller Darjeeling-te. Olika temästare och teproducenter använder olika blandningar och således är det rätt vanligt med unika Ostfrasiska teblandningar. Men det är alltid ett starkt svart te.

Vårt specifika East Frisian Blend är inte blandat av Pappa. Även om Pappa är en temästare och en mästare på att blanda teer, så ligger ju Malmö väldigt nära Tyskland och således vore det dumt att inte ta tillvara på den kompetens och tradition som faktiskt hör till den Ostfrasiska tekulturen. Därför har Pappa noggrant valt ut denna East Frisian Blend hos en av våra Tyska leverantörer, där en tysk temästare står för kompositionen och sammansättningen. 

Till skillnad från de flesta vanliga Ostfrasiska blandningar, innehåller vår CTC - krossat indiskt Assam te. Det ger mer styrka. Bättre uns i teet. Mer krut i paketet. 

Arom, smak och eftersmak 

Bladstrukturen är mattsvar och CTC kornen matt bruna. Doften är klassisk. Både Assam och Ceylon karaktärerna kommer igenom. Detta smakar svart te - rent och starkt och kompromisslöst. Detta trots att det inte gärna blir strävt eller bittert. 

Brygginstruktioner & serveringstips

 

För att tillaga te på det östfrisiska sättet behöver du följande te, tekärl och redskap.

 

  • tekanna för att blöta teet
  • East Fraisian blend - lösviktste
  • en liten tekopp
  • grädde (!)
  • kluntje (eller annat kristalliserat socker)
  • sked

Förbered teet och din tekopp enligt följande.

 

Brygg teet starkt - du ska trots allt tillsätta grädde!
Medan teet drar, lägg stensockret i botten av din tekopp. (Välj en liten tekopp, eller fyll den inte hela vägen om du bara har större. I Östra Friesland finns ett traditionellt rosmönster.)

Häll det varma teet i koppen, över stensockret. (Om teet är tillräckligt varmt bör du höra kluntjen krackelera. Rör inte om!

Tillsätt försiktigt grädde genom att hälla ner den på din sked nära sidan av koppen. Rör inte om! Ostfriser använder en speciell "gräddsked" men en vardagssked fungerar också.

 

Brygg vårt East Fraisian Blend på 90°C vatten. Använd en tesked, ca (5g) av tebladen för varje kopp, och låt det sedan dra i minst 4 minuter, men detta teet tål att stå och dra hela dagen utan att bli överväldigande strävt eller bittert.

Det bryggda teet får en rödbrunt till brun färg när det är färdigbryggt. 

No Reviews

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA