Earl Grey Russian - Svart Te

(No reviews yet) Write a Review
kr295.00
Weight:
0.10 KGS
Adding to cart… The item has been added

Earl Grey Russian

Smakrikt Earl Grey med äkta, kallpressad bergamott olja samt citrongräs, lime, och roskronblad. 

Utseende & innehåll

Ett fint te tillverkat enligt det gamla skolan, bestående av brutna blad. De blöta bladen är jämnt oxiderade och har en jämn röd-brun färg. Det brygga teet är vackert rött med inslag av orange och mörk bärnsten.

Smak & Eftersmak

De torra tebladen är blommiga med lätt inslag av ved.  För luktsinnet uppenbaras inslag av bergamott, bitterapelsin och torra rostade nötter. Smaken har inslag av ved, malt och bröd. Eftersmaken är medellång, och djup, med endast ett lätt inslag  av bitterhet. 

Vad är unikt med Earl Grey Russian?

Detta te har hämtats från teodlingar som befinner sig på 1000-2000 meters höjd. Den höga höjden i regionen gör att plantorna växer långsamt och utvecklar en delikat och nyanserad karaktär. Dess fräschhet med lagom maltkaraktär och frisk bergamott citrus, gör detta te till en perfekt partner för den svenska frukosten, eller eftermiddags fikat. .

Passar till

Avnjut detta te till frukost, eller valfri tidpunkt på dagen du längtar efter ett uppfriskande svart te som passar väl med svala maträtter. 

Brygginstruktion

Detta te skall bryggas med nykokt vatten som man låter svalna till 80-90°C. Använd en tesked (5g) av te per kopp och låt dra mellan 3 till 5 minuter. Servera svart eller med en skiva citron. Öka vattentemperaturen för starkare och mörkare brygd. 

Ursprung & Historia

Jag vet inte hur många olika varianter av historien om Earl Grey jag hört över åren som te-handlare. Den vanligaste varianten går något i stil med att Earl Grey-blandningen, eller "Earl Grey's Mixture", antas ha fått sitt namn efter Charles Gray, 2:a Earl Grey, en brittisk premiärminister på 1830-talet och författare till lagförslaget "Reform Bill 1832" och "Act of Slavery Abolition 1833.". Han fick enligt uppgift en gåva, förmodligen en diplomatisk perquisite, av te smaksatt med bergamottolja som ett resultat av att han avslutade monopolet som Ostindiska kompaniet hade på handeln mellan Storbritannien och Kina.

Det ska finnas ett "Grey's Tea" som blev känt under 1850-talet, men de första kända publicerade referenserna till "Earl Grey" -te är annonser från Charlton & Co. på Jermyn Street i London på 1880-talet.

Enligt en legend presenterade en tacksam kinesisk mandarin vars son räddades från drunkning av en av Lord Greys män blandningen först till Earlen 1803. Berättelsen verkar vara apokryf, eftersom Lord Gray aldrig satte sin fot i Kina och användningen av bergamottolja till doft av te var då okänd i Kina. Emellertid berättas denna berättelse senare (och korrigeras något) på Twinings webbplats, som "att ha presenterats av en sändebud när han återvände från Kina".

Enligt Grey-familjen blandades teet speciellt av en kinesisk mandarin för Lord Gray för att passa vattnet i Howick Hall, familjens säte i Northumberland, med särskilt bergamott för att kompensera kalkens övervikt i det lokala vattnet. Lady Gray använde det för att underhålla i London som politisk värdinna, och det visade sig så populärt att hon blev tillfrågad om det kunde säljas till andra, vilket är hur Twinings kom att marknadsföra det som ett varumärke.

Jacksons of Piccadilly hävdar att de var först med Earl Grey's Tea, Lord Gray ska ha gett receptet till Robert Jackson & Co.s-partner George Charlton 1830. Enligt Jacksons har originalreceptet varit i konstant produktion och har aldrig lämnat deras händer. Deras Earlg Grey har baserats på kinesiskt svart te sedan början.

Handlingar från 1800-talet tyder på att en teshandlare med namnet William Gray skapade Earl Grey te. William Gray annonserade sin "firade Greys blandning i publikationer från tiden och kan ha populariserat blandningen.

En undersökning från 2010 visade att en betydande minoritet av människor i Storbritannien förknippade att dricka Earl Grey-te med att vara snobbig, "posh" eller överklass.

År 2012 fann forskare vid Oxford English Dictionary den tidigaste referensen till Earl Grey, med hänvisning till ett bergamottsmakat te från 1824 som tycktes användas för att förbättra smaken av te av låg kvalitet.

Kan det vara så att Charles Gray, brittisk politiker och adelsman, haft lika mycket med te att göra som tomten haft med Coca-Cola att göra? Vem vet? Oavsett går smakerna av svart te och bra bergamottolja ihop så otroligt bra att det inte spelar någon större roll vem som kom på det. Lite på samma sätt som ingen vet vem som var först med smakkombinationen äpple och kanel, men vi är alla tacksamma över att den finns. 

Traditionen att dricka te till frukost dateras till sent 1800 tal. Medan teer i länder som England eller Irland görs för att vara maltiga och kunna stå upp väl för inslag av en skvätt mjölk, så anser man i det Nordiska länderna att teet är perfekt som det är. Detta eleganta svarta te har en karaktär som är stark nog återuppliva en på en kall morgon, och passar väl med typisk svensk frukost , och behöver inte någon mjölk för att  vara det perfekta frukost valet. 

Över åren som tehandlare har detta Earl Grey alltid varit en stor kundfavorit. Därför har vi förbättrat den över åren. Lång historia kort, har vi kommit fram till att det blir bäst med riktigt bra kvalitetste i grunden och ekologisk, kallpressad bergamottolja för att smaksätta. 

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

  • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
  • Klarna 
  • Stripe (Kortbetalning)
  • Paypal
  • i butiken vid upphämtning av din beställning.

No Reviews

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA

Videos Hide Videos Show Videos