Styvmorsviol/ ängsviol - Viola tricolor - Heartsease - Cut - Producerat utan gödnings- eller bekämpningsmedel

(No reviews yet) Write a Review
kr445.00
Weight:
0.10 KGS
Adding to cart… The item has been added

Styvmorsviol, även känd som Viola tricolor, är en liten men anmärkningsvärd blommande växt som har skattats i århundraden för sina medicinska egenskaperDen här delikata och färgglada örten är en vanlig syn i trädgårdar och ängar över hela Europa och delar av Asien.

Styvmorsviol är en av de äldsta medicinalväxterna som är kända för människan. Den har använts i århundraden av en rad olika kulturer.

I det antika Grekland och Rom användes styvmorsviol för att behandla en mängd olika sjukdomar, bland annat feber, hosta, diarré och matsmältningsproblem. Dessutom trodde man att styvmorsviol hade magiska egenskaper. Man trodde att styvmorsviol kunde ge styrka och mod.

I det medeltida Europa användes styvmorsviol för att behandla sår, brännskador och andra hudproblem och att styvmorsviol kunde skydda mot onda andar och trolldom. 

Styvmorsviol är en populär ingrediens i matlagning. Den har en mild, söt smak som passar bra till många olika rätter.

Te gjort på Styvmorsviol har flera hälsofördelar. Viola tricolor har använts som ett expectorant, diuretikum och antiinflammatoriskt medelDetta violte är användbart både internt och externt för cystit, reumatiska klagomål, eksem, psoriasis, akne och topiskt för spädbarn med mjölkskorv. (Mjölkskorv är ett slags Seborroiskt eksem)

Styvmorsviol är ursprungligen från Europa och har använts i traditionell medicinI homeopati används den främst för att behandla hudsjukdomar, andningsbesvär och emotionella obalanserSom en prydnads- och medicinalväxt har "wild pansy" odlats sedan medeltiden och i Storbritannien sedan 1810.

Styvmorsviol har flera folkliga namn som vittnar om dess långa historia och popularitet. Några av dessa inkluderar “Johnny Jump up”, “heartsease”, “heart’s ease”, “heart’s delight”, “tickle-my-fancy”, “Jack-jump-up-and-kiss-me”, “come-and-cuddle-me”, “three faces in a hood”, “love-in-idleness”, och "pink of my john". (ja, jag skrattade också när jag läste vissa av dess namn.)

Styvmorsviol är en liten växt som når en höjd på upp till 20 cm. Den kan producera upp till 50 frön åt gången. Blommorna kan vara lila, blå, gula eller vita.

Styvmorsviol te har följande egenskaper:

 • Antiinflammatoriska egenskaper: Styvmorsviol innehåller ämnen som har antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan hjälpa till att lindra inflammation i kroppen.
 • Smärtstillande egenskaper: Styvmorsviol har också smärtstillande egenskaper, vilket kan hjälpa till att lindra smärta i muskler, leder och andra delar av kroppen.
 • Antibakteriella och svampdödande egenskaper: Styvmorsviol har antibakteriella och svampdödande egenskaper, vilket kan hjälpa till att bekämpa infektioner i luftvägar, matsmältningssystemet och underlivet.
 • Matsmältningsfrämjande egenskaper: Styvmorsviol kan hjälpa till att förbättra matsmältningen och minska gasbildning.
 • Hormonreglerande egenskaper: Styvmorsviol kan hjälpa till att reglera hormoner, vilket kan vara till hjälp för kvinnor med menstruationsproblem, klimakteriet och andra hormonella problem.

Hur man gör styvmorsviol te:

 • Tillsätt 1-2 teskedar (ca 5g) styvmorsviolblommor till en kopp kokande vatten.
 • Låt det dra i 10-15 minuter.
 • Sila bort blommorna.

Styvmorsviol te kan drickas varmt eller kallt. Det kan också tillsättas till smoothies, juicer eller andra drycker.

Vad skiljer den från viola odorata?

Viola odorata, även känd som söt viol, skiljer sig från Styvmorsviol på flera sätt. Till att börja med är blommorna på Viola odorata doftande, vilket inte är fallet med StyvmorsviolDessutom är blommorna på Viola odorata normalt antingen mörkvioletta eller vita, medan Styvmorsviol kan ha blommor i lila, blå, gula eller vitaBladen och blommorna på Viola odorata är alla i en basal rosett, medan Styvmorsviol har alternerande bladSlutligen sprider Viola odorata sig med stoloner (ovanjordiska skott), medan Styvmorsviol inte gör det.

Styvmorsviol och luktviol är båda örter som är vanliga i Europa, Asien och Nordamerika. De har dock några viktiga skillnader.

Styvmorsviol

 • Har trefärgade blommor: gul, blå och vit
 • Har en mild, söt smak
 • Har antiinflammatoriska, smärtstillande, antibakteriella, svampdödande, matsmältningsfrämjande och hormonreglerande egenskaper

Luktviol

 • Har vita blommor med en doft som påminner om violer
 • Har en stark, kryddig smak
 • Har antiinflammatoriska, smärtstillande, antibakteriella, svampdödande och matsmältningsfrämjande egenskaper

Det finns inte tillräckligt med forskning för att veta hur styvmorsviol påverkar gravida och ammande kvinnor. Det är därför viktigt att rådgöra med en läkare innan du tar styvmorsviol om du är gravid eller ammar.

I en studie från 2016 fann man att styvmorsviol kan vara säkert för gravida kvinnor att använda i små doser. Studien visade att styvmorsviol inte hade några negativa effekter på fostret eller mamman.

Det finns dock vissa betänkligheter kring att använda styvmorsviol under graviditet och amning. Styvmorsviol kan innehålla ämnen som kan stimulera livmodern, vilket kan öka risken för missfall eller för tidig födsel. Styvmorsviol kan också innehålla ämnen som kan överföras till bröstmjölken, vilket kan ha negativa effekter på barnet.

Om du är gravid eller ammar bör du rådgöra med en läkare innan du tar styvmorsviol. Läkaren kan hjälpa dig att bedöma riskerna och fördelarna med att använda styvmorsviol under din graviditet eller amning.

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

 • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
 • Klarna 
 • Stripe (Kortbetalning)
 • Paypal
 • i butiken vid upphämtning av din beställning.

No Reviews

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA