Yerba Maté - Rostad - Utan gödnings- eller bekämpningsmedel

(No reviews yet) Write a Review
kr220.00
Weight:
0.10 KGS
Adding to cart… The item has been added

Utseende och komposition

Torkade ganska finskurna ( 3-5 mm)  bruna blad med rostad, bitter doft. Ekologisk. Producerad utan varken gödnings- eller bekämpningsmedel.

Arom, smak och eftersmak

De torra bladen doftar nötigt och rostade med en underton av krämig. Smaken drar mot bitter och lite mindre metalliskt än vanlig yerba mate.

Mogna smaklökar uppskattar och njuter av Yerba Mate. Bitterheten är både det som får en att höja på ögonbrynen först, men också det som gör att man önskar mer Yerba Mate. Man lär sig älska den där specifika bitterheten. 

Rostad yerba mate ger både ett lenare och en djupare smakupplevelse, i förhållande till vanlig yerba mate.

Ursprung och historia

Yerba mate kommer från en växt som heter Illex paraguarensis på Latin och som är ett träd som kan bli upp till 10 meter högt. Det hör till de så kallade "ever green" växterna. Bladen blir lika stora som bladen på äppelträd. De är ljusgröna och glansiga med mycket beska i smaken och innehåller gott med koffein.

Yerba trädet växer i Sydamerika. Ordet Yerba kommer från spanskan och betyder ört. Bladen av detta träd användes av urbefolkningen i olika delar av Sydamerika som energigivande ört. Utanför Sydamerika är Syrien och Libanon de länder där Yerba konsumeras mest. De färska bladen är för beska för att kunna användas så som de är. Därför klippes unga kvistar med blad och lagras under bar himmel i drygt ett år.

Väderleken och solljuset behandlar yerban som sen söndersmulas. Ibland torkar man bladen över vedeld vilket ger ett Yerba med rökig smak.

Den färdiga produkten gör man te på i en special kopp eller behållare gjord av en Kalabass eller Calabash. Det är en typ av pumpa. Man fyller behållaren till 2/3 delar med blad. Sen häller man hett vatten (80ºc) på bladen och suger upp teet med med ett särskilt sugrör, helst av silver, kallad för bombilla.

Vill du veta mer om Yerba Mate föreslår vi att du läser vårt blogginlägg där vi samlat allt vi tror att man behöver veta om yerba mate.

Vad är unikt med vår Yerba ?

Normalt yerba består av en blandning av ihopmalda blad och kvistar. Blandningen innehåller olika storlek på smulor, från pulver upp till 15 mm stora kvistdelar. Vår Yerba består enbart av blad smulad till en storlek på mellan 3-5 mm. En ojämna kvalitet på blad och kvistar samt för stor variation i storleken på de söndersmulade bladen gör det svårt att kunna kontrollera bryggningsprocessen.

Det finns alltid en risk att få antigen för mycket eller för lite smak. Vår jämna storlek på bladsmulor och kvaliteten på bladen ger en jämnare och bättre yerba mate. 

Passar till 

Yerba är framför allt en naturlig energidrink. Yerba Mate passar de sömniga, kalla höstmorgnarna när man känner sig trött trots att man sovit gott och mycket likaväl som de varma sommarkvällarna när man bara vill klämma ur lite mer ur vad dagen haft att ge. 

I Sydamerika dricks yerba mate såsom kaffe dricks i Sverige - Konstant och under ALLA omständigheter. Att dricka yerba mate är ofta en social grej, såsom fikan är i Sverige. Dock skickas calabashen runt i sällskapet i stället för att alla ska sitta med varsin egen kopp.  

Brygg tips / Hur man brygger vår yerba mate

Värm upp kallt vatten till 80° C.

  • Förvärm din calabash, bimbillo, tekanna och/eller tekopp med varmt vatten.
  • Använd ca 20-50g gram te per liter vatten.
  • Låt teet dra upp till två minuter
  • Njut av ditt te.

Justera smaken genom att experimentera med mängden te och dragningstiden.

Vissa laboratorietester bekräftar att den traditionella metoden för att dricka yerba mate ger den högsta koncentrationen av polyfenoler följt av röda viner och grönt te. (Bixby, Spieler, Menini, Gugliuccit, Life Sciences, 2005, # 77 sid 345-358). Denna studie fann också att den traditionella metoden "som vanligtvis innebär upprepad extraktion från en stor mängd (50-100 g) torrprodukt i en kalebass och intermittent konsumtion, många gånger i timmar i rad, skulle möjliggöra underhålls plasmanivåer av polyfenoler som vanligtvis inte uppnås med grönt te eller måttligt vindrickande.

No Reviews

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA