Yerba Maté med Citron - Utan gödnings- eller bekämpningsmedel

(1 review) Write a Review
kr220.00
Weight:
0.10 KGS
Adding to cart… The item has been added

Utseende och komposition

Torkade, ganska finskurna ( 3-5 mm) gulgröna blad med bitar av citrus. En frisk citrus arom ligger över den gräsiga eller bittra doften av yerba mate. Producerad utan varken gödnings- eller bekämpningsmedel. Ekologisk.

Arom, smak och eftersmak

De torra bladen doftar gräs och nötigt på en och samma gång, med en överton av citrus. Smaken drar mot bitter och lite metalliskt, utan att vara överväldigande. Det hela lyfts upp med citronernas friskhet. En friskare variant av Yerba Mate.

Bitterheten är både det som får en att höja på ögonbrynen, men också det som gör att man önskar mer Yerba Mate. Man lär sig älska den där specifika bitterheten.

Ursprung och historia

Yerba mate kommer från Ilex paraguarensis, ett träd som kan bli upp till 10 meter högt. Det hör till de så kallade "ever green" växterna. Bladen blir lika stora som bladen på äppelträd. De är ljusgröna och glansiga med mycket beska i smaken och innehåller gott med koffein.

Yerba trädet växer i Sydamerika. Ordet Yerba kommer från spanskan och betyder ört. Bladen av detta träd användes av urbefolkningen i olika delar av Sydamerika som energigivande ört. Utanför Sydamerika är Syrien och Libanon de länder där Yerba konsumeras mest.

De färska bladen är för beska för att kunna användas så som de är. Därför klippes unga kvistar med blad och lagras under bar himmel i drygt ett år. Väderleken och solljuset behandlar yerban som sen söndersmulas. Ibland torkar man bladen över vedeld vilket ger ett Yerba med rökig smak.

Den färdiga produkten gör man te på i en speciell kopp eller behållare gjord av en Kalebass eller Calabash. Det är en typ av pumpa. Man fyller behållaren till 2/3 delar med blad. Sen häller man hett vatten (80ºc) på bladen och suger upp teet med med ett särskilt sugrör, helst av silver, kallad för bombilla.  

Vill du veta mer om Yerba Mate föreslår vi att du läser vårt blogginlägg där vi samlat allt vi tror att man behöver veta om yerba mate. 

Vad är unikt med vår Yerba ?

Normalt yerba består av en blandning av ihopmalda blad och kvistar. Blandningen innehåller olika storlek på smulor, från pulver upp till 15 mm stora kvistdelar. Detta yerba består mestadels av blad smulad till en storlek på mellan 3-5 mm. Kvistar finns, men är få.

En ojämna kvalitet på blad och kvistar samt för stor variation i storleken på de söndersmulade bladen gör det svårt att kunna kontrollera bryggningsprocessen. Det finns alltid en risk att få antigen för mycket  eller för litet smak.

Vår jämna storlek på bladsmulor och kvaliteten på bladen ger en jämnare och bättre yerba mate. 

Passar till 

Yerba är framför allt en naturlig energidrink. Yerba Mate passar de sömniga, kalla höstmorgnarna när man känner sig trött trots att man sovit gott och mycket likaväl som de varma sommarkvällarna när man bara vill klämma ur lite mer ur vad dagen haft att ge. 

I Sydamerika dricker man yerba mate  som man dricker kaffe  Sverige - Konstant och under ALLA omständigheter. Att dricka yerba mate är ofta en social aktivitet, om fikan är i Sverige. Dock skickas calabashen runt i sällskapet i stället för att alla ska sitta med varsin egen kopp.  

Brygg tips / Hur man brygger vår yerba mate

Värm upp kallt vatten till 80° C.

 • Förvärm din calabash, bimbillo, tekanna och/eller tekopp med varmt vatten.
 • Använd ca 20-50g gram te per liter vatten.
 • Låt teet dra upp till två minuter
 • Njut av ditt te.

Justera smaken genom att experimentera med mängden te och dragningstiden.

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

 • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
 • Klarna 
 • Stripe (Kortbetalning)
 • Paypal
 • i butiken vid upphämtning av din beställning.

1 Review Hide Reviews Show Reviews

 • 4
  A

  Posted by My on 25th Nov 2023

  Pigg och fräsch smak

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA