King of Pu Erh / Shu Pu'er - Fermenterat Te 2017

kr445.00
(4 reviews) Write a Review
Weight:
0.10 KGS
OR
Adding to cart… The item has been added

Utseende & innehåll - Pu erh eller Pu'er

Stora och små mörka, nästan brunsvarta blad blandade. Inte mycket bladkross och inte heller några kvistar vad jag kan se. Doftar hav, lite tong på ett väldigt harmoniskt och trevligt sätt. Ganska potent. Som att sätta näsan i en stor hög sjögräs. Detta pu ehr eller pu'er är från 2017 och säljes i lösvikt och inte i pellets, tabletter eller kakor.

Smak & eftersmak

Mjuk och behaglig, rund, len och snäll smak av höstlöv, rostade gröna nötter med en knapp märkbar bitterhet eller beska. Tydlig torrhet och en djup och lång eftersmak.

Ursprung & Historia

Pu ehr eller Pu'er - det är svårt att veta hur kinesiska ord och begrepp ska stavas med vårt alfabet, men Pu ehr och Pu'er är de vanligaste stavningarna. Teet kommer från ursprungligen från Yunnanprovinsen i sydvästra Kina. Här odlas, bearbetas och lagras teet innan handeln. Den mörka jorden i Yunnan passar utmärkt för teodling och i skogarna i Yunnan finns vilda och halvvilda, storbladiga teträd och buskar.

Pu ehr eller Pu'er är ett postfermenterat te. Det är en speciell klass av te där tebladen plockas och låtes fermentera. Ibland får fermenteringsprocessen ske natruligt medan andra gånger skyndas den på med bland annat värme. Till en början plockas bladen och behandlas precis som grönt te, där man värmebehandlar bladen för att stoppa oxideringsprocessen. Men om bladen efter värmebehandlingen, trycks ihop till kakor, pellets eller tavlor och lagras, kommer de naturliga microorganismerna som lever på bladen att börja fermentera teet. 

Allt eftersom fermenteringsproccesen fortlöper, förändras teets smak och blir lenare. Även teets hälsobringande egenskaper förändras. Ffermenteringsproccesen kan ta upp till 25 år, om man inte skyndar på den på konstgjord väg. Med lite hjälp i form av en högre temperatur och högre luftfuktighet, har den långa fermenteringsprocessen kunnat kortas ner till ca 2 månader.

Traditionellt har pu'er varit ett billigt te som druckits lokalt och sålts till folk i västra Kina. De senaste 10-20 åren har dock mycket förändrats. Teet har fått ett rykte om sig att vara (även för te) ovanligt hälsosamt och priset har stigit kraftigt liksom efterfråga och produktion. I dagsläget är det inte längre Yunnan som är hencrum för handel med Pu ehr eller Pu'er utan det är den välmående provinsen Guangdong som står för den största konsumtionen men även export till utlandet. Exporten har ökat betydligt på senare år. Denna utveckling har möjliggjorts genom utformningen av den process för att snabbåldra teet som tillåter teet att mogna på knappa 2 månader snarare än 20-25 år.

För instruktioner om hur man brygger pu erh inom gong fu cha traditionen och mer om pu'er kan du med fördel läsa vår guide om Pu'er - lagrat kinesiskt te. Du finner den här.

För bättre förståelse av gong fu cha och dess utrustning, föreslår vi vår guide som du finner här.

Unikt med vår Pu erh eller Pu'er

All Pu ehr är unikt. Dels för att bladen kommer från delvis vildväxta teträd och buskar. Dels för att fermenteringsprocessen, både den långa och den korta, påverkar smaken och lenheten, samt lagringsrummet och mediumet påverkar också smaken och upplevelsen.

Det gäller att hitta ett riktigt bra pu erh eller pu'er till en rimlig peng. Därför provade pappa en uppsjö av olika sorter innan han valde den sort vi har idag.

Passar till

Visserligen passar detta lika fint som frukostte som middagste, men Yunnan Dian Hong är ett fint te. Så fint att vissa kanske vill spara det till speciella tillfällen, eller iallafall speciellt sällskap. Passar perfekt till "nabat" eller sockerkristaller.  

Brygginstruktioner

Det beror på. Antingen dricker man det som vanligt te och då brygger man det som vanligt svart te.

 • Dosering : 10-20 gr/ 1 lit.
 • Vatten temperatur: 90 grader
 • Dragningstid: 3-5 min 

Men pu ehr eller pu'er dricks allt som oftast i den traditionella kinesiska tecermonin kung fu cha. Alltså starkt och bryggt i en mycket liten traditionell kinesisk tehanna. Till exempel en Yi Xing kanna med vatten så nära kokpunkten som möjligt och kort dragningstid men med flera dragningar av samma teblad. Liksom kung fu-cha lagat på oolong-te "tvättas" tebladen genom att det första vatten man häller på bladen omedelbart sköljs bort utan att drickas. Färgen på moget pu'er är rödbrun och doft och smak skiljer sig mycket karaktäristiskt från andra tesorter.

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

 • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
 • Klarna 
 • Stripe (Kortbetalning)
 • Paypal
 • i butiken vid upphämtning av din beställning.

4 Reviews Hide Reviews Show Reviews

 • 5
  Pu erh

  Posted by Jennie on 6th Oct 2021

  Så himla gott The

 • 5
  Pu erh

  Posted by Annika on 7th Feb 2021

  Ett te som tilltalade hela familjen. Rund härlig smak.

 • 4
  Välgörande

  Posted by Ida on 25th Jun 2020

  Ett te som hjälper

 • 4
  Härligt rökig arom

  Posted by Mattias Liedholm on 11th Jun 2020

  Rökig arom, fast bara om man gillar denna sortens the. Köp en provpåse och testa!

Videos Hide Videos Show Videos