Pomello Lagrad Shú Pu Erh/ Pu'er Mörkt Te - 2013

(No reviews yet) Write a Review
kr299.00
Weight:
0.47 KGS
Adding to cart… The item has been added

Pomello Lagrad Puerh mörkt te - 2013

You Zi Cha, Pomelo Lagrad Puerh mört te från Yunnan regionen. 2013, You Zi Cha.

Utseende & Innehåll

De fina, torra bladen är pressade ihop till en kompakt kaka med bitar av lagrad pomelo fruktskal, Färgen är väldigt mörk, nästan svart, med fläckvis inslag av mahogny brun. Brygden är jämn brun en nyans av grönt. De bryggda bladen är fina och komprimerade med röda toner.

Smak och eftersmak

Detta te är fylligt, med vedtoner och sammansatt med en sötma av inlagda äpplen. Det torra tebladen är sirapaktiga med en arom av lagrad likör.  Brygden påminner i lukten om calvados, inlagda äpplen, bark och söta frukter. Smaken  indikerar torv, som ett lätt rökt torvig whiskey eller calvados. Den har noter av gröt, och är len med en doft av läderinbundna böcker.

Ursprung & historia

Pomelo frukten är en stor citrus frukt. Lagrat puehr te packas in i frukten för att öka dess smak och karaktär, men även för att det är ett bekvämt och miljövänligt sätt att packa och transportera detta lagrade te, som man kan förvara på detta sätt i årtal. “Shu” puerh kommer från Yunnan provinsen som ligger i södra Kina. Man gör en en grov “mao cha” som man sedan förvarar i fuktig miljö för att underlätta fermenteringen. Under fermenteringsprocessen, minskar bitterheten och strävheten i tebladen och transformeras till karakteristiska “shu” eller “kokt” och lagrat svart te.

För instruktioner om hur man brygger pu erh inom gong fu cha traditionen och mer om pu'er kan du med fördel läsa vår guide om Pu'er - lagrat kinesiskt te. Du finner den här.

För bättre förståelse av gong fu cha och dess utrustning, föreslår vi vår guide som du finner här.

Vad är unikt med Pomelo Lagrad Puerh

Fruktköttet avlägsnas från Pomelo frukten, och man fyller skalet med lagrad ”mognad” eller ”kokt” mörkt puerh te. Sedan virar man runt frukten en metal tråd som man varsamt spänner, sedan lämnar man frukten att torka. Detta skapar karaktäristiska avtryck i i botten av den torkade frukten. Allteftersom frukten torkar, utvecklas teets smaker och får en sötma och komplexitet från det torkade Pomelo frukten.

Passar till

Ett lagrat te avnjuts på bästa sätt genom flera och upprepade bryggningar. Med varje bryggning kommer teets karaktär att utvecklas.  Njut av aromen av de bryggda teet, bladen och även den tomma tekoppen, och se vad detta te har att berätta dig.

Brygginstruktion

Detta te går bra att brygga gong-fu stil, i en gaiwan eller en lite tekanna.  Häll kokande vatten runt teet, för att skölja det och samtidigt våra gaiwan eller tekannan, innan du börjar den första bryggningen. Häll kokande vatten i teet och låt det dra upp till 30 sekunder. Använd längre dragtid för kraftigare och sirapslikt te och kortare tid för ett ljusare och lättare te. Om man använder denna metod kan man brygga flertal gånger med samma te.

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

  • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
  • Klarna 
  • Stripe (Kortbetalning)
  • Paypal
  • i butiken vid upphämtning av din beställning.

No Reviews

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA