Kung fu cha / Gong fu cha - En guide

Posted by Ehsan Noroozi on 6th Oct 2022

Traditionell kinesisk teceremoni heter egentligen kung fu cha eller gong fu cha. Här finner du en guide över utrustningen, dess syfte och annat som är bra att veta för dig som har ett brinnande intresse av te och allt terelaterat.

Kung fu cha / Gong fu cha - En guide

Kinesisk kung fu/ gong fu teservis/ set

Kinesiskt Kung fu-cha-set behövs när man gör kinesiskt Kung fu cha, som först rådde i vissa områden i Guangdong-provinsen och sedan blev populärt bland kineser överallt.

Teprodukter och tillbehör är en del av tekulturen. Teservis är en del av tekulturen och ett sätt för tenördar världen över att low-key (ofta, inte alls low-key) skryta. Du vet, en "min tekanna är finare än din"-mentalitet.

Tekanna - Gaiwan

Tekannan är inte som våra tekannor här i Sverige, utan de är mycket mindre. Ibland saknar den pip och kallas för gaiwan. Egentligen är det bara en skål med ett lock. Men det är en speciell skål, utformad för att brygga te.Tekannan kan vara keramik, porslin, lila lera/ sand, glas eller sten. Men det kreddigaste är en tekanna i lila sand, på grund av dess fina andningsförmåga, långsamma värmeledningsförmåga och goda isolering. 

Formen på tekannan varierar. Rund tekanna med stor kropp garanterar att tebladen sträcker sig helt för att frigöra smaken.

Tekoppar

Till skillnad med våra enorma tekoppar som vi gillar i svensk tekultur, är kinesiska tekoppar blott en munfull eller två av te. Detta är den viktigaste delen av en kinesisk teservis. För att smaka och uppskatta teet, är ofta tekopparna gjorda av vitt porslin, lila sand eller glas. En teservis har vanligtvis 6 eller 8 tekoppar. Vissa tekoppar har även hållare och lock.

Fair Cup (Cha Hai)

Graden av kontakt mellan vattnet och tebladen påverkar teets smak och färg, så om du häller teet direkt från tekannan i tekoppar blir smaken i olika koppar olika. En orättvisa och ett brott mot all anständighet inom tedrickarkretsar.
En rättvisekopp (fair cup/ cha hai) är ett sätt att lösa detta eminenta problem.
Tevattnet hälls först i den ljusa koppen och skakas väl för att uppnå en genomsnittlig konsistens av tesoppan innan det hälls upp i olika koppar. Fair cup är vanligtvis med stor öppning och större kapacitet än tekanna. Fair cup ses oftare i en traditionell kinesisk teservis.

Låter det omständigt? Det är många som känner så, och just därför är det vanligt att man använder sin gaiwan i detta syfte. Det är endast om det finns fleras som ska dricka te, än det finns plats för deras te i din gaiwan, som du kommer behöva en fair cup. Annars, om teet till alla berörda får plats i din gaiwan, kan du enkelt hopps detta steget och servera alla direkt från din gaiwan. Det blir ju rättvist ändå...typ. (Ja, jag vet att den som får teet som legat i botten får starkare te än alla andra. Men ibland får hen faktiskt leva med det. Man häller omvänd ordning nästa gång så har det jämnat ut sig och blivit rättvist.)

Doftdoftande kopp

Yes. Den heter så om man direktöversätter kinesiskan till svenska. Till skillnad från tekoppar är den doftdoftande koppen smalare och med smalare mun. Det är en oumbärlig del av en kinesisk teceremoni. Att i lugn och ro dofta teet och avnjuta dess arom är en viktig del av ceremonin. Endast högst ociviliserade barbarer skulle hoppa detta steg. Den smalare munnen på koppen samlar aromerna och låter en bättre urskilja dess alla nyanser.

Allt som oftast använder man dock sin gaiwan för detta syfte. Trickset är att inte dofta direkt i sin gaiwan för då riskerar man att få en näsa full av varm teånga som gör att man blir betydligt mindre mottaglig för dofter och aromer. Nej, istället börjar man med att lyfta locket på sin gaiwan och dofta på den. Medan man gör det hinner bladen i skålen svalna så man tryggt kan dofta på dem utan att riskera sin näsa och sitt luktsinne. 

Vattenkokare

Denna del av kinesisk teservis används för att koka vatten som behövs för att brygga te. Vattenkokaren är av en mängd olika material - järn, keramik, rostfritt stål, vattenkokare eller snabbkoksgryta. Med andra ord, behöver den vara där men dess variant är högs personlig och inte relevant för ceremonin i övrigt.

Tebricka eller Guru

Tebrickan används för att placera tekoppar, och den måste vara platt på botten. Materialet i tebrickorna är mestadels bambu, trä och plast. 


Men kan man inte skippa brickan och ställa kopparna direkt på bordet? - Nej. Eller jo, men då är det inte kosher sett till seder och bruk inom kung fu cha.

Tesked

Den används för att gräva teet indränkt i tekannan, som vanligtvis fylls med te efter bryggning. För att göra det anständigt och sanitärt är teskeden utformad i en speciell skedliknande form. Mer utdragen och mer skedig på något sätt. Teskeden ska vara något kortare än tebrickan.

Teklämma eller tepinnar

Före användning placeras tekoppen vanligtvis i varmt vatten för att rengöras och steriliseras. Teklämmor används för att ta upp koppen ur det varma vattnet.

Hållare

Den används för att placera teskedar och teklämmor, och tillverkningsmaterialen kan vara keramik, bambu, sten eller plast.

Tea pet

En tea pet är ett liten lerfigur som kan se ut hur som helst. Man brukar hälla spillvattnet och rest teer över den för att "mata" den. Dess främsta syfte är att agera maskot och stödja dig i din te-resa genom en värld full av olika teer. Över tid kommer man oundvikligen utveckla känslomässiga band till lerfiguren och innan man vet ordet av det, har man vad andra tycker är en "osund" relation till te och tedrickande. Men vad vet dom? Ingenting.
Nej, du och din tea-pet ni fattar grejen. Jakten på det perfekta teet. Den perfekta testunden. #Närteärsombäst.