Da Hong Pao - Big Red Robe Tea - Oolong

(3 reviews) Write a Review
kr545.00
Weight:
0.10 KGS
Adding to cart… The item has been added

Utseende & innehåll

Stora mörka, nästan svarta blad. Ibland är oolong mer åt det gröna hållet men inte vår Da Hong Pao. Inte mycket bladkross och inte heller några kvistar vad jag kan se. Lätt rostad doft. Lite nötig, nästan en hint av sesam och kastanj med undertoner av bark.

Smak & eftersmak

Efter första bryggningen vaknar bladen till liv. Det är som om de fått liv på nytt och sprider en mycket behaglig känsla med en rund behaglig och lätt smörig smak. Något torr.

Ursprung & Historia

Vårt Da Hong Pao kommer från Wuyi bergen i Fujian provinsen i östra Kina.

Legenden säger att modern till en av kejsarn i Ming dynastin blev frisk från en sjukdom efter att ha druckit detta te. Därför skickade kejsaren ut sina män för att täcka över de fyra tebuskarna vars blad hans mor druckit med stora röda tygstycken. Några av dessa buskar lever än idag och teet från specifikt dessa buskar är både världskänt och väldigt dyrt. 1998 såldes 20g te från en av dessa buskar för 156800¥ eller över en miljon dollar/ kg.

Vad är unikt med Da Hong Pao oolong - Big red robe tea?

Vårt Da Hong Pao är bland de bästa oolong sorterna som finns att få tag på på marknaden med hela, stora blad, utan mycket bladkross och kvistar. Man ser på teet att det har hanterats med varsam hand. Dels under fermenteringsprocessen, dels under transporten. Annars klarar inte bladen transporten till Sverige utan att förvandlas till kross och damm längs vägen. Da Hong Pao är ett halv fermenterat te. Det innebär att det är halvvägs till att bli så kallad svart te.

Passar till

Oolong i allmänhet och Da Hong Pa i synnerhet dricks främst i östra Kina och Taiwan. Da Hong Pao är ett fint te. Ett te för den som vill sätta lite guldkant på vardagen på tidig morgon eller sen kväll. Passar även att drickas efter maten.

Brygginstruktioner

Skölj bladen snabbt i kallt vatten innan bryggning. Vattentemperatur mellan 90 grader och kort dragningstid. Under en minut. Bladen kan med fördel bryggas 2-4 gånger, förutsatt att de inte står i vätska mellan varje bryggning. Dosering: ca 3-5g / kopp.

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

 • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
 • Klarna 
 • Stripe (Kortbetalning)
 • Paypal
 • i butiken vid upphämtning av din beställning.

3 Reviews Hide Reviews Show Reviews

 • 5
  Gott

  Posted by Marie Eriksson on 9th Nov 2021

  supergott

 • 5
  Behaglig

  Posted by Lex on 20th Feb 2021

  Behaglig smakprofil med starkare mineralsmak i början. Om man vill minska på mineralsmaken kan man göra en snabb sköljning innan första bryggningen, men för mig är mineralsmaken trevlig. Har kommit upp i 7 bryggningar utan märkbar försvagning eller grässmak (vilket är en vanlig övergång till en mindre behaglig smak vid senare bryggningar).

 • 5
  utsökt och lättdrucket

  Posted by Diana Lorenz on 24th May 2020

  Det här är ett te som brukar kosta betydligt mer. I påsen fanns stora vackra blad men även lite bladkross. Men brygden blev ren och klar utan dammighet, och subtilt doftande. Väldigt gott med finstämd smak. Och ändå inga problem med att dricka detta utsökta te till "vanlig" mat. Jag brukar ta ganska stor mängd teblad och lite vatten men många bryggningar. Bryggde detta te fem gånger och det hade lika fin smak och färg varje gång.

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA