Pai mutan, Bai mudan eller vitt te - En köpguide

Posted by Ehsan Noroozi & Ahmad Noroozi on 9th Feb 2021

Pai mu tan eller bai mu dan eller vitt pionte

Det där med kärt barn och många namn blir så mycket mer komplicerat när man sträcker sig över språkliga gränser och marinerar allt i sökordsoptimering. Så ja, det är inte så kristallklart hur pai mu tan te eller bai mu dan te heter eller stavas. Vanligtvis använder folk något av följande:

  • Pai mu tan eller pai mutan
  • Bai mu dan eller bai mudan

Sen har vi varianter som är kombinationer av ovan, såsom:

  • Pai mudan
  • bai mutan

Sen har vi beteckningar som vitt pionte eller bara vitt te.

Pion i detta sammanhang har enbart en symbolisk mening. Pion är nämligen en av Kinas nationalblommor och således betyder vitt pion te mer eller mindre vitt kinesiskt te i detta sammanhanget. Vitt te har inget med pioner att göra i övrigt. 

Det spelar kanske mindre roll. Det viktiga som du behöver veta är att Pai mu tan betyder mer eller mindre vit pion och är ett vitt te som består av endast torkade kronblad dvs. en knopp och de två yngsta bladen som snabbt torkas utan någon vidare behandling. Helt obehandlat, rent te med andra ord.

Pai mutan kallas även ibland för månskens te eller moon light tea. Månskenste är egentligen lite annorlunda än pai mutan. Skillnaden är i hur teet torkas. Pai mutan är soltorkat och månskenste är skuggtorkat. Något som tar längre tid och låter teet utvecklas lite annorlunda. Man kan se det som att teet genomgått en behandling men man kan också se det som att det bara torkats annorlunda. Just därför kallas månskenste ibland för en oolong, vilket antyder att teet fått fermenteras, men det har det ju egentligen inte... inte hellt. Det har ju bara torkats annorlunda. 

Vanligast i västvärlden är att man kallar det för vitt te.

Utseende & Innehåll

Paimutan eller vitt te är ett delikat te, bestående av ett toppskott och två yngsta närliggande bladen. De späda toppbladen har en fin behåring eller kanske snarare fjun som är lätt silvergrå färgade. Förutom de glänsande silverfärgen, så är övriga bladen en variation av gröna toner.

Soltorkad eller Skuggtorkad (månskens te)

Visserligen består allt vitt te eller pai mutan av te som är helt obehandlat, men det förekommer två olika torkningsmetoder som vardera påverkar teets karaktär.

Soltorkning

När man soltorkar försöker man få teet att torka så fort som bara möjligt. Detta sker igenom att teet läggs ut på stora bambumattor eller bord som tillåter teet att luftas både ovan ifrån och underifrån. Dessa bord och mattor sätts sedan ut i direkt solljus för att så snabbt som möjligt torka dem. 

Det är viktigt att teet inte ligger i högar och att luft fritt färdas genom bladen. All för att den avdunstande fukten inte ska påverka de torkande bladen, utan ventileras bort. 

Resultatet blir ett ljusgrönt, nästan silvrigt te bestående av toppskott och stora, hela blad.

Teet sorteras sedan och de toppskott och hela blad som klarat sig hela genom plockning och torkningsprocessen ses som de av högst kvalitet. Ju mer brutna och mindre bladbitarna blir, ju lägre kvalitet sett till traditionellt perspektiv. 

Månskens te (skuggtorkning)

Processen är den samma som vid soltorkning fram till och med att man lägger ut teet på bambumattor och bord. Men där soltorkat te sedan ställs ut i direkt solljus för att torka so fort som möjligt, ställs månskenste in i stora lagerlokaler där det är mörkt, i skugga och inte under direkt solljus.

Detta leder till att det tar allt från 2-6 dagar längre för tebladen att torka. Under denna tid hinner vissa av bladen, oftast den sidan som ligger neråt och inte blir ordentligt ventilerad att oxideras eller fermenteras. Med andra ord blir ofta en sida av bladen mörka, som svart te. 

Vissa kallar månskenste för en oolong. De har inte helt fel. Men många kallar månskenste för obehandlat te och de har ju rätt också. Det viktiga är att förstå nyanserna. 

Oolong teer fermenteras. Det innebär att bladen bryts, enzymer kommer fram och börjar oxidera tebladen. Ju längre denna process får fortgå, ju mörkare blir bladen. Processen avbryts genom att man värmer teet. I Kina "wokar" man teet och i japan ångar man teet allt som oftast. Månskenste bryts inte

Teet sorteras sedan precis som soltorkat te, och de toppskott och hela blad som klarat sig hela genom plockning och torkningsprocessen ses som de av högst kvalitet. Ju mer brutna och mindre bladbitarna blir, ju lägre kvalitet sett till traditionellt perspektiv. 

Silver needle eller shou mei

Ibland plockar man ut bara skotten. Toppen. Biten som är allra finast på tebusken. Det kallas för silver needle tea eller silvernålste. Tefantaster ser på silver needle te så som kanelbullsfantaster ser på innersta biten i kanelbullen. Det är det finaste i teväg helt enkelt. 

Kvar blir bladen, utan toppskotten. Det kallas för shou mei. Det består altså till största delen av bladen som blir kvar efter att topparna plockats till att bli silvernåls te. Traditionellt ses detta som lägre kvalitet än både silvernålste, pai mutan och månskenste.

Vad skiljer bra vitt te från dåligt vitt te?

Bra pai mutan har försiktigt lufttorkats för att man ska vara säker på att teblad inte skadas och för att bevara smaken så mycket som möjligt.

Inte allt te skapas lika. Beroende på hur teet skördas och sköts kommer du sannolikt att stöta på många olika variationer av pai mutan. För att vara säker på att du får högsta möjliga kvalitet är det bäst att hålla sig till ekologiskt, rent och varsamt skött pai mu tan.

Du kanske också vill ha koll på hur teet har skördats och torkats för att vara säker på att du får den bästa smaken. Generellt ses månskenste eller månskens pai mutan som bättre eller finare än soltorkad.

Hela knoppar och blad ses som bättre eller finare än brutna.

Te från äldre tebuskar ses som mer speciella och hälsosammare än te från yngre tebuskar. Detta då de äldre tebuskarna har hunnit få djupare rötter som tar upp mer mineraler än rötterna på yngre buskar som går mer ytligt än djupt.

Arom, smak & eftersmak

Brygden har väldigt ljus translucent guldgrön färg. Smaken är söt, mild, gräsig och helt befriad från astringens (strävhet). Smaken är mild och naturlig, med lätt sötma vid den första bryggningen, och något kraftigare te smak vid den andra bryggningen.

Många köper sitt pai mutan baserat på var det kommer ifrån och lägger stor vikt vid huruvida det är från Fuding eller Zhenghe. Smaken påverkas dock betydligt mer av HUR teet torkats än av var det kommer ifrån. 

Soltorkad pai mutan

På samma sätt som solen bleker färger, kan den bleka smaker. Det soltorkade pai mutan teet är mildare, lite blekare och mjukare. Det kräver en palett som klarar de finaste av smaknyanser för att verkligen kunna uppskatta det.

Vid längre dragningstid (6 min) kommer strävheten fram. Smaken blir mycket mer gräsig, torr och nyanserna försvinner. Det milda, lätta försvinner och det tunga, hårda kommer fram.

Månskens te eller skuggtorkad pai mutan

Den längre torkningstiden och lätta oxideringen låter smakerna i teet utvecklas och komma fram. Således är månskenste mer smakrikt än soltorkad pai mutan.

Vid längre dragningstid (6 min) kommer dock smakerna fram. En mustig teeighet (är det ens ett ord?) som bibehåller det fina, lena i pai mutan. Trots den långa dragningstiden märks knappt någon strävhet eller bitterhet. Snarare känns en djup eftersmak som påminner om svart te, fast än det är ett vitt te.

Vad är unikt med Pai mutan

Pai mutan är ett äkta vitt te. Beroende på hur bladen torkas och läggs på hög för en kort oxidation, utvecklar enzym verksamheten ett smakfullt och aromatiskt te. 

Teet är rikt på mineraler och antioxidanter och har ett ganska högt innehåll av koffein. Beroende på vädret och omständigheter så varierar torktiden mellan 2 till 6 dagar och lagringen på hög mellan en och tre timmar. 

Genom varsam hantering för att inte bryta eller skada bladen, så minskar man risken för oxidering och försämring av smaken. 

Fast än processen är enklare än många andra teer, så är det tid och är arbetsintensivt, vilket oftast speglas i priset. 

Exempelvis, så är det många faktorer som kan ha ödesdigra konsekvenser, t.ex. en plötslig regnstorm, eller översvämning kan förstöra hela skörden.

Brygginstruktioner

Vi rekommenderar att du använder ungefär 1 tesked per kopp (ca 5g). Tänk på att 5g av pai mutan tar betyfligt mycket mer plats än 5g av ett rullat te eller en orange pekoe.
Brygg i varmt vatten (70-80 ° C) i en till två minuter. Använd inte kokande vatten eftersom det förstör teet.
Detta te kan bryggas upp till fyra gånger och blir mjukare och sötare med efterföljande infusioner.

Är du redo att prova en kopp vitt pionte? Om så är fallet, här är några tips som hjälper dig att komma igång!

  • Hoppa över sötningsmedlet; du behöver inte det!
  • Hoppa över mjölken också. Detta te har en söt och utsökt smak på egen hand.
  • Samma blad går att brygga upp till 4 gånger.

Var äventyrlig och prova något nytt. Detta te kan vara precis vad dina smaklökar och hälsa har bett om!

Pai mu tan & hälsan

Det som gör vitt pionte unikt är det faktum att detta te är tillverkat av oöppnade teknoppar samt de två nyaste bladen att gro. Pai mu tan eller vitt pionte är mest känt för sin smak och de flesta som köper och dricker detta teet gör det för att det smakar rätt fantastiskt faktiskt. Med det sagt behöver vi lyfta att Pai mu tan även har andra hälsofrämjande egenskaper.

Om du älskar vitt te eller bara vill prova något nytt, överväga att prova vitt pionte/ pai mu tan. Du kan bli förvånad över att detta snabbt detta blir ett favoritte för dem som provar det!

Fördelar med bai mudan eller vitt pionte

Njurhälsa: En studie som publicerades 2010 i fytomedicin fann att pai mu tan eller snarare vitt pionrotsextrakt hade en antioxidant effekt på diabetesinducerad oxidativ stress i njurarna. I studien visade sig urinalbumin minska med användning av detta extrakt.

Leverstöd: En studie publicerad i Archives of Pharmacal Research fann att paeoniflorin som är en komponent av pion kan ha en antioxidant effekt på levern.

Antioxidantegenskaper: Som du säkert vet hjälper antioxidanter till att bekämpa fria radikaler i kroppen och kan till och med hjälpa till att bekämpa sjukdomar. Den stora nyheten är att pai mu tan/ vitt pionte kan hjälpa till att öka ditt antioxidantintag! Vitt pionte är laddat med antioxidanter. Försök lägga till vitt pionte i din diet för att förstärka ditt antioxidantintag.

Immunsupport: Precis som andra teer har pai mu tan/ vitt pionte vissa antivirala och antibakteriella egenskaper, vilket gör detta till ett utmärkt te att njuta av under förkylnings- och influensasäsongen. På grund av dess antioxidativa egenskaper är pai mu tan/ vitt pionte också en utmärkt immunförsvars-toner. Sippa lite pai mu tan eller vitt pionte nästa gång du tror att du kan komma med något; du kanske bara kan hålla den bakterien i schack.

Blodtrycksstöd: Letar du efter ett naturligt sätt att stödja hälsosamt blodtryck? Pai mu tan/ Vit pionte tros bidra till att förbättra artärernas funktion med dess blodförtunnande egenskaper. Vitt pionte är en utmärkt val för att hjälpa till att kontrollera högt blodtryck och främja friska blodkärl.

Innehåller pai mu tan/ bai mudan koffein?

Vitt pionte eller pai mu tan innehåller verkligen koffein. Faktum är att pai mu tan eller vitt pionte innehåller faktiskt en relativt hög mängd koffein - cirka 5%.

Om du letar efter ett alternativ till kaffe när du söker koffeinökning, kan du överväga att prova pai mu tan. Inte bara kommer detta te att ge dig den upppiggande effekten, men det kommer också att ge dig en fin rad hälsofördelar.

Produktion av Pai mu tan/ bai mudan

Teet skördas på ett sätt som ger det en doftande blommig smak och den perfekta balansen av söta.

Pai mu tan/ vitt pionte växer snabbt i popularitet.

Tesorten som används för att producera Bai Mudan/ par mu tan heter"Dai Bai". I östra Fujian används sorten Fuding Dai Bai. I norra Fujian används Zhenghe Dai Bai-sorten. Skillnaderna i växten ger två olika stilar av Bai Mudan:

  • Fuding
  • Zhenghe.

Äkta Bai Mudan är ett vitt te; därför är det ett lätt oxiderat te. Skotten är solförvattnade under en längre tid och staplas sedan kort för oxidation, under vilken enzymer av teblad samverkar med andra beståndsdelar för att bilda nya material som resulterar i teets slutliga smak och aromatiska karaktär. Beroende på vädret, plockningsförhållandena och de färdiga produktens smakstilskrav kan solningen pågå mellan 1 och 3 dagar och stajling mellan en halv och tre timmar.

Bladen bakas sedan för att torka för packning. Hanteringen av bladen förblir försiktig och icke-påträngande under hela processen för att undvika att cellstrukturen går sönder. Detta behövs för att när cellväggarna har brutits fysiskt snabbas oxidation av bladen och kvaliteten kommer att äventyras.

Även om bearbetningsstegen är enklare än för andra teer, är den långa processen och de variabla faktorerna en viktig kostnadsfaktor. Till exempel kan en plötslig regnskur under den långa torkningen vara destruktiv och förstöra en hel skörd.

Alltid frakfritt inom Sverige - Betala med Klarna, kort eller paypal i vår check-out.

I butiken har vi 7 sorters vitt te. (Jag är rätt säker på att pappa har någon gömma med fler sorter som han vägrar sälja men det är i skrivande stund inte bekräftat... och om han bjuder kanske det aldrig blir bekräftat.)

Tre smaksatta varianter, var av ena är ett silvernålste. En pai mutan, en shou mei och två olika sorters osmaksatt månskenste. 

Just nu har vi ett avsmakarpaket för dig som vill lära känna vitt te på riktigt. Ett paket som innehåller lite av alla våra sorters vitt te. Så du kan själv prova, brygga, smaka och bestämma dig för vad som passar dig bäst.