Paimutan vitt te

kr77.00
(No reviews yet) Write a Review
Weight:
0.07 KGS
Shipping:
Calculated at Checkout

 Pai Mutan

 

Pai Mutan ( ordagrant: Vit Pion),  Bai Mu Dan (白牡丹) Berömt Kinesiskt vitt te 

Utseende & Innehåll

Paimutan är ett delikat te, oftast bestående av ett toppskott och två yngsta närliggande bladen.  Detta Pai Mutan skiljer sig från vanliga teer, i det att de har nästan helt obehandlade blad, som är stora och varierar i färg, samt påminner om en blandning mellan gröna blad och variation av färger som man upplever på hösten. 

Arom, smak & eftersmak 

Aromen är den av vita pioner och väldoftande frukter. Den har en milda undertoner av färska frukter, och nötter, samt en lätt gräsighet. Brygden har väldigt ljus translucent guldgrön färg.  Smaken är söt, mild, gräsig och helt befriad från astringens (strävhet) Smaken är mild och naturlig, med lätt sötma vid den första bryggningen, och något kraftigare te smak vid den andra bryggningen.

Ursprung & Historia

Vita teer odlas huvudsakligen i Fujian provinsen i Kina där den odlas på hög höjd.Det två mest prominenta odlarna är Fudin Dai Bai som ligger i norra Fujian, med i norr är det Zhenge Dai bai. Det vita teet är en av det mest ursprungliga och minst behandlade teet.  Långt innan den vanliga te kultiveringen utvecklades med alla de olika tekniker, så drack man vitt te, genom att bara soltorka bladen. 

Vad är unikt med Paimutan

Paimutan är ett äkta vitt te. Bladen soltorkas och läggs på hög för en kort oxidation, där enzym verksamheten skapar ett smakfullt och aromatiskt te. Teet är rikt på mineraler och antioxidanter och har ett lågt innehåll av koffein. Beroende på vädret och omständigheter så varierar torktiden mellan 1 till 3 dagar och lagringen på hög mellan en och tre timmar. Genom varsam hantering för att inte bryta eller skada bladen, så minskar man risken för oxidering och försämring av smaken. Fast processen är enklare än många andra teer, så är det tid och personal krävande, vilket oftast speglas i priset. Exempelvis, så är det många faktorer som kan ha ödesdigra konsekvenser, t.ex. en plötslig regn storm, eller översvämning kan förstöra hela skörden. 

Brygg instruktioner för Pai Mutan

Detta Pai Mutan te skall bryggas med 70-80°C vatten. Använd 5 gram per kopp -250ml ( tänk på att detta te är volymöst så ta gärna lite mer än vad du skulle ha gjort med vanligt te), och låt dra i 1 till 2 minuter.