Shou mei - vitt te

kr59.00
(No reviews yet) Write a Review
Weight:
0.07 KGS
Shipping:
Calculated at Checkout
OR
Adding to cart… The item has been added

Pai mu tan eller bai mu dan, vitt pion te eller shou mei?

Shou mei är en variant av vitt te. Det där med kärt barn och många namn blir så mycket mer komplicerat när man sträcker sig över språkliga gränser och marinerar allt i sökordsoptimering. Så ja, det är inte så kristallklart hur pai mu tan te eller bai mu dan te heter eller stavas. Det spelar kanske mindre roll. Det viktiga som du behöver veta är att Pai mu tan betyder mer eller mindre vit pion och är ett vitt te som består av endast torkade kronblad dvs. en knopp och de två yngsta bladen.

Lär dig mer om vitt te och alla varianter av det i vår blog.

Utseende & Innehåll

Shou mei är inte ett lika delikat te, bestående av ett toppskott och två yngsta närliggande bladen. Den saknar toppskotten. Förutom den glänsande silverfärgen från fina fjun på en del blad, så är övriga bladen en variation av gröna toner.  

Arom, smak & eftersmak 

Shou mei har milda undertoner av gräsighet. Brygden har väldigt ljus translucent guldgrön färg.  Smaken är söt, mild, gräsig och helt befriad från astringens (strävhet) Smaken är mer robust och naturlig, med lätt sötma vid den första bryggningen, och något kraftigare te smak vid den andra bryggningen. 

Vad är unikt med Shou mei

Shou mei är ett äkta vitt te. Bladen torkas i solljus och läggs på hög för en kort oxidation, där enzym verksamheten skapar ett smakfullt och aromatiskt te. Teet är rikt på mineraler och antioxidanter och har ett högt innehåll av koffein. Beroende på vädret och omständigheter så varierar torktiden mellan 1 till 3 dagar. Genom varsam hantering för att inte bryta eller skada bladen, så minskar man risken för oxidering och förändring av smaken.

Fast processen är enklare än många andra teer, så är det tid och personal krävande, vilket oftast speglas i priset. Exempelvis, så är det många faktorer som kan ha ödesdigra konsekvenser, t.ex. en plötslig regn storm, eller översvämning kan förstöra hela skörden. 

Brygginstruktioner

Vi rekommenderar att du använder ungefär 1 tesked per kopp (ca 5g).
Brygg i varmt vatten (70-80 ° C) i en till två minuter. Använd inte kokande vatten eftersom det förstör teet.
Detta te kan bryggas upp till fyra gånger och blir mjukare och sötare med efterföljande infusioner.

Är du redo att prova en kopp vitt pionte? Om så är fallet, här är några tips som hjälper dig att komma igång!

  • Hoppa över sötningsmedlet; du behöver inte det!
  • Hoppa över mjölken också. Detta te har en söt och utsökt smak på egen hand.
  • Samma blad går att brygga upp till 4 gånger.

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

  • Klarna
  • Stripe (Kortbetalning)
  • Paypal
  • i butiken vid upphämtning av din beställning.