Jasmin Silver Nål - Vitt Te

kr267.00
(1 review) Write a Review
Weight:
0.07 KGS
OR
Adding to cart… The item has been added

Jasmin Silver nål vitt te

Baihao Yinzhen, även känd som White Hair Silver Needle, är ett vitt te som produceras i Fujian-provinsen i Kina. Silver Needle eller Bai Hao Yin Zhen eller vanligtvis bara Yin Zhen är den kinesiska typen av vitt te.
Bland vita teer är detta den dyraste sorten och den mest uppskattade, eftersom endast toppknoppar (lövskott) från Camellia sinensis-växten används för att producera teet.
Äkta Silver Needle te är tillverkat av sorter från Da Bai (Large White) tea tree familjen. Det finns andra produktioner som liknar duniga lövskott men de flesta är grönt te, och som grönt te smakar de annorlunda och har en annan biokemisk styrka än den äkta vita te Silver Needle.

Bakgrund & Historia

Under de första åren av Jiaqing i Qing-dynastin (1796 AD) odlades Baihao Yinzhen framgångsrikt i Fuding. Exporten av Baihao Yinzhen började 1891. Baihao Yinzhen kallades tidigare Luxueya (绿 雪 芽, bokstavligen "gröna snöskott"), som betraktas som förfader till vitt te. Moderträdet planteras i Hongxue Cave på Taimu Mountain i Fuding.

Odling & Produktion

Fuding, som ligger i nordöstra delen av Fujian-provinsen, har ett milt och varmt klimat och mycket nederbörd. Den fleråriga medeltemperaturen är 18,4 ℃. Det är omgivet av kullar på tre sidor och östra Kina havet på en sida.

Fjunen är synliga, en unik egenskap hos Silver Needle White Tea eller vitt silvernåls te.
En äkta Silver Needle är ett vitt te. Som sådan oxideras den bara lätt.

De mest eftertraktade produktioner är från de första skördarna, som i allmänhet äger rum mellan slutet av mars och början av april, när årets första nya knoppar slår ut. För framställning av Silver Needle plockas endast bladskotten, dvs. bladknopparna innan de öppnas. Till skillnad från plockning av grönt te är den ideala tiden och vädret för plockning av vitt te en solig morgon när solen är tillräckligt hög för att ha torkat kvarvarande fukt på knopparna.

Traditionellt läggs skotten i grunda korgar för att torka under solen under en längre tid, och den bästa kvaliteten som produceras idag tillverkas fortfarande på detta sätt. För att undvika förlust på grund av plötsligt regn, vindbyar eller andra olyckor tar vissa producenter skotten inomhus för att torka i en kammare med konstgjord varmt luftflöde. De mjuka skotten staplas sedan för den erforderliga enzymoxidationen (ofta felaktigt kallad jäsning) innan de tas för lågtemperaturs bakning.

Två regioner, Zhenghe och Fuding, som sträcker sig över de nordliga till nordöstra delarna av Fujian-provinsen är de största och originalproducenterna av detta te, även om angränsande län också har producerat. De två huvudsakliga sorterna som används av dessa regioner är Fuding Da Bai och Zhenghe Da Bai, uppkallade efter sitt ursprung.Dessa skillnader är viktiga för att skilja mellan de två huvudstilarna i Silver Needles - Zhenghe-stilen och Fuding-stilen. Den förstnämnda är vanligtvis mycket mörkare, med betydligt längre staplad tid för oxidation, vilket ger ett te med en fylligare kropp än den senare stilen, som i allmänhet är lättare med kortare oxidation.

Karaktären hos de förstnämnda te-trädbladen möjliggör förlängd staplingstid utan att bli dålig. Båda stilarna har sin egen grupp följare, eftersom smak är en ganska personlig preferens.

Baohao Yinzhen kan skördas på våren, sommaren och hösten. Vårte har högsta kvalitet och mest rikliga som utgör hälften av den årliga produktionen.

Bearbetaning 

 1. Handplockning: 
  Baihao Yinzhen är det vita teets ömma knopp. Det måste plockas upp innan knopparna öppnas. Teplanterare plockar bladen direkt från tebusken och lägger dem i korgarna på torra soliga dagar.
 2. Soltorkning:
  Att vissna av vita teblad är en naturlig process som kräver att tearbetarna använder sina verkliga färdigheter. De nyplockade bladen och knopparna lämnas i vilande tillstånd i högst 3 dagar för att få dem att torkas ordentligt.
 3. Dehydrering
  Torkning av Baihao Yinzhen är ett viktigt och utmanande steg. Processen har ett strikt krav på temperatur och arbetarnas färdigheter. Om temperaturen sjunker inom ett visst intervall kommer Baihao Yinzhen att förlora sin unika smak.

Bryggning

Som med alla vita teer, bereds det bäst med vatten under kokning (vid cirka 75 till 80 grader Celsius eller 167 till 176 grader Fahrenheit) och ger en lätt viskös glittrande ljusgul färg med tecken på flytande vita fjun som reflekterar ljus . Baihao Yinzhen sägs lukta av "nyklippt hö", och smaken beskrivs som söt, vegetabilisk och känslig. Bryggtid bör vara längre än andra vita teer; upp till 5 minuter per bryggning och volymen te som ska användas kan vara högre.

Det finns få paralleller att dra eftersom smaken inte liknar andra teer utom Bai Mu Dan, förutom den senare är fylligare men inte lika söt och delikat.

Lagring

Baihao Yinzhen måste lagras med en lägre mängd fukt. Om knoppen förvandlas till pulver efter klämning betyder det att fuktigheten är tillräckligt låg. Om inte, måste te bryggas så snart som möjligt. Tinfoilcylindrar, porslin, tonade glasflaskor är de bästa behållarna för Baihao Yinzhen. Burkar, trälådor och bambulådor är också acceptabla. Baihao Yinzhen ska förvaras i torra och rena behållare och på ett ventilerat område. Teet kan inte lagras tillsammans med saker med starka dofter som kamfer, läkemedel, kosmetika och rengöringsmedel.

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

 • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
 • Klarna 
 • Stripe (Kortbetalning)
 • Paypal
 • i butiken vid upphämtning av din beställning.

1 Review Hide Reviews Show Reviews

 • 4
  Enjoy!

  Posted by Dennis B on 29th Apr 2020

  Soft, healthy and extra exclusive.

Videos Hide Videos Show Videos