Månskenste med mullbär & melon

kr89.00
(No reviews yet) Write a Review
Weight:
0.07 KGS
Shipping:
Calculated at Checkout
OR
Adding to cart… The item has been added

Månskenste med mullbär & melon

Det här är en av Pappas egna blandningar. Den är populär i butiken och ger en god, varm och fruktig ton till de redan delikata tonerna i månskensteet. Vi har klassat detta som en del av den kinesiska tekulturen då det bygger på ett fint månskenste. Men vi har också klassat detta som en del i den svenska tekulturen, då det var i Malmö som Pappa förädlade receptet, och blandade till det. 

Vill du veta mer om vitt te, pai mutan och månskenste, kan du läsa vår köpguide här.

Utseende & Innehåll

Paimutan eller vitt te är ett delikat te, bestående av ett toppskott och två yngsta närliggande bladen. De späda toppbladen har en fin behåring eller kanske snarare fjun som är lätt silvergrå färgade. Förutom de glänsande silverfärgen, så är övriga bladen en variation av gröna toner.

Månskens te (skuggtorkning)

Processen är den samma som vid soltorkning fram till och med att man lägger ut teet på bambumattor och bord. Men där soltorkat te sedan ställs ut i direkt solljus för att torka so fort som möjligt, ställs månskenste in i stora lagerlokaler där det är mörkt, i skugga och inte under direkt solljus.

Månskens te eller skuggtorkad pai mutan

Den längre torkningstiden och lätta oxideringen låter smakerna i teet utvecklas och komma fram. Således är månskenste mer smakrikt än soltorkad pai mutan.

Vid längre dragningstid (6 min) kommer dock smakerna fram. En mustig teeighet (är det ens ett ord?) som bibehåller det fina, lena i pai mutan. Trots den långa dragningstiden märks knappt någon strävhet eller bitterhet. Snarare känns en djup eftersmak som påminner om svart te, fast än det är ett vitt te.

Brygginstruktioner

Vi rekommenderar att du använder ungefär 1 tesked per kopp (ca 5g). Tänk på att 5g av pai mutan tar betyfligt mycket mer plats än 5g av ett rullat te eller en orange pekoe.
Brygg i varmt vatten (70-80 ° C) i en till två minuter. Använd inte kokande vatten eftersom det förstör teet.
Detta te kan bryggas upp till fyra gånger och blir mjukare och sötare med efterföljande infusioner.

Är du redo att prova en kopp vitt pionte? Om så är fallet, här är några tips som hjälper dig att komma igång!

  • Hoppa över sötningsmedlet; du behöver inte det!
  • Hoppa över mjölken också. Detta te har en söt och utsökt smak på egen hand.
  • Samma blad går att brygga upp till 4 gånger.

Tänk på att smaken av saffran och kardemumma avtar med varje bryggning.