Grusinien Blend - Svart Te som kan stå och dra länge

kr59.00
(No reviews yet) Write a Review
Weight:
0.07 KGS
OR
Adding to cart… The item has been added

Grusinien Blend - Te som kan stå och dra hela dagen

Teer från Georgien (på ryska: Grusinia) har en lång tradition och var mycket svåra att hitta och mycket sällsynta. Innan Tjernobylkatastrofen 1986 var det vanligare och såldes ofta under begrepp som "ryskt te" eller "samovar te". Dock upphörde export till Europa 1986 i samband med kärkraftsolyckan.

Idag är en majoritet av allt te som sälj under namnet Grusinien, egentligen något annat, och om det inte är det - Om det verkligen ÄR te från Georgien, bör man vara ytterst varsam i drickandet av det.

Vad är speciellt med just vår Grusinien Blend

Vår Grusinien är en blend. Alltså en blandning. Det är en temästare i tyskland som lyckats blanda andra teer för att få till den traditionella smaken av Georgiskt te. Ett säkert te som tål att stå och dra hela dagen, utan att bli för sträv eller bitter. Ett te anpassat till samovarkultur, där man låter teet stå och dra hela dagen och sedan använder det på samma vis som vi i Sverige använde blandsaft - En del te och 4-5 delar hett vatten.  

Vi är alltså överlyckliga över att kunna återuppliva denna tradition. Te har odlats och producerats i Georgien ända sedan mitten av 1700-talet. Kinesiska tebuskar utgör grunden för georgisk teodling och även detta te.  

Arom, smak och eftersmak 

Bladstrukturen är mattsvart, lång och trådig och ger några spetsar och utvecklar en söt, brödig doft i infusionen med en koppfärg av brons som utstrålar en rundhet och vänlighet. 

Kompatibilitet med mat och dryck 

Grusinien Blend är mångas favorit fruktostte och dricks ofta istället för kaffe i den ryska tekulturen. Då teet är producerat för rysk tekultur och bryggning i samovar, där teet står och drar hela dagen, är den passande för mer eller mindre allt man äter längs med dagen. 

Det här teet passar bra till pajer, mustiga köttgrytor, eller en gräddig bakelse. Det här teet lägger locket på maten som förtärts, rensar smaken på tyngre måltider och får det att kännas som en avslutad måltid. 

Brygginstruktioner

Brygg vårt Grusinien Blend på 90°C vatten. Använd en tesked, ca (5g) av tebladen för varje kopp, och låt det sedan dra i minst 4 minuter, men detta teet tål att stå och dra hela dagen utan att bli överväldigande strävt eller bittert.

Det bryggda teet får en rödbrunt till brun färg när det är färdigbryggt.