Grusinien - Svart Teblandning

(2 reviews) Write a Review
kr295.00
Weight:
0.10 KGS
Adding to cart… The item has been added

Grosinien svart te blandning

 En svart teblandning i georgisk stil. 

 Utseende och komposition

Ett fint ortodoxt svart te bestående av små, brutna löv och lite fina skott. Det torra bladet är svart med några rosé-bruna nyanser. Teet brygges till en ljus, gyllene, brun kopp. Det bryggda bladet är ljusbrun med nyanser av gult, grönt och rött.

Arom, smak och eftersmak

Väldigt lätt doft med nyanser av malt, kakao, sommarblommor och träiga undertoner.

Detta är ett ljust te med en touch av söt muscatelsmak. 

Ursprung och historia

På 1880-talet bildades de första kommersiella teplantagen i Georgien, öster om Svarta havet. I början av 1900-talet odlades nya typer av teplantor i regionen, växter som passade det lokala klimatet och terrängen vid foten av Kaukasus berget. Detta ledde till att georgiska teer hade några särpräglade egenskaper som formade den georgiska testilen. Under 20-talet var Georgien en huvudleverantör av te till den tidigare Sovjetunionen. Teet som produceras i regionen blev synonymt med ryskt-stil te.

 Vad är unikt med Grosinien svart te ?

Teet är designat för att vara i ryskt stil, svart med eventuellt en citronskiva. Det typiska teet i Rysk tekultur skall tåla att dra länge i kannan ovanpå Samovaren .
Detta te har blivit blandat för att vara ljust i koppen och att likna den välkända te sorten från Georgien, snarare i det tidigare Sovjetunionen.
Den mustiga smaken passar väl med citron som skapar en balanserad, uppfyllande och uppfriskande drink.
Men nej, det är inte det ryska teet. Inte heller är det från Georgien. Detta är teet som ersatte georigiskt te på den europeiska marknaden efter Tjernobyl ställde till det för export av te, även från Georgien.
Sedan dess har denna teblandning funnits på den Europeiska marknaden och tagit det georgiska teets plats ganska framgångsrikt.

Vi har haft kontakt med en televerantör i Georgien, men deras teer är VÄLDIGT dyra.
Utpris till slutkonsument kommer hamna på någonstans mellan 600-700kr/hg. Det var för dyrt tyckte vi så vi fortsätter med Grosinien-blandningen tills vidare.
Visst, det finns billigt te i Georgien också, men det var faktiskt ur-usel.... de varianterna vi provade var det i alla fall.

Passar till

Drick teet gärna med citron i rysk stil eller som en bas för iste. Detta te kan avnjutas när som helst på dygnet.

Hur man brygger Grosinien svart te

Brygg teet med vatten som har svalnat till 90 ° C. Låt dra ca fem minuter och använd en tesked (5 g) te per kopp.

 

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

 • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
 • Klarna 
 • Stripe (Kortbetalning)
 • Paypal
 • i butiken vid upphämtning av din beställning.

 

 

2 Reviews Hide Reviews Show Reviews

 • 5
  Grosinien svart te - blandning

  Posted by Inge-Mo Haraldh on 28th Sep 2021

  Supergod blandning. Köpte i Stockholm från en känd tehandel, men deras var inte alls lika god. Så ger bort och köpte en större påse från er + fem mindre till mina släktingar. Dricker varje morgon! Bra och snabb service också! Tack Pappas Tehus, är stamkund trots stockholmare.

 • 5
  Grosinien svart te blandning

  Posted by Peter on 7th Dec 2020

  Denna te var en rekommendation från mitt enda fysiska besök i butiken. Expediten förstod exakt vad jag ville ha när jag sade att jag ville ha en enkel men smakrik te utan något som helst inblandat (såsom bergamott i Earl Grey, rök i Gunpowder te, osv.) Denna te har en enkel maskulin arom som harmoniserar väl med smaken. Lätta gräs toner. Solid smak av just te. DEt som utmärker just denna blandning är att tanniner är mycket låga. Man kan låta den sitta i vattnet en full fem minuter för att få ut maximal smak utan att det lämnar bitter ek beläggningar på tungan och tänderna. Och smaken bli bara bättre och djupare utan att förlora balansen. Jag åter beställer gärna Grosinien gång på gång.

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA