Darjeeling Premium te från småbönder i Darjeeling - Ett rättvist te.

(No reviews yet) Write a Review
kr79.00
Weight:
0.13 KGS
Adding to cart… The item has been added

Detta är en produkt som produceras av North & South Fair Trade, Nicolas & Katarina. 

Jag träffade dem på en matmässa här i Malmö och blev lite kär i deras koncept. 

De reser världen runt och gör deals med småbönder, småbonde-kooperativ och liknande. Målet är bättre produkter på ett mer hållbart sätt. Och när jag säger målet är, menar jag att fokus ligger på hållbarhet. De kan detta med hållbarhet bättre än vi kan och därför kändes det självklart att öppna upp lite plats på hyllorna för den del av deras sortiment som passade med vårt sortiment. 

Förutom deras te, säljer vi deras marmelad från Laos, honung från regnskogen mellan Mexico & Guatemala och så rörsocker från Filipinerna.

Är det lika bra som vårt eget Darjeeling te? Undrar du säkert. 

Vilken av våra egna jämför vi med? Vi har ju olika beroende på säsong, år och tillgång... Och svaret är Nja.

Te är råvara. Det kommer från naturen. Det innebär att varje skörd är lite annorlunda. 

I tepåsar från big-tea företag som du finner lite varstans i samhället, finns allt som oftast te-damm från en rad olika plantage, år, skördar och kvaliteter. De blandar teet så att de små skillnaderna ska försvinna in i blandningen. På så vis kan de leverera ett te som smakar likadant varje år, år ut och år in. 

I lösvikts-te sammanhang premieras färska teer framför gamla teer, så te från olika årgångar blandas sällan.

I lösvikts-te sammanhang premieras te från samma gård framför teer som är blandade på blad från olika gårdar. Precis som i whisky sammanhang där single malt är "bättre" är single origin bättre i te sammanhang. Normalt sätt betyder det att alla blad kommer från samma tegård. 

I lösviks-te sammanhand premieras kvalitet över pris. Det innebär att man inte gärna använder dammet som blir tepåsar, utan gärna stora blad. Helst odlade på hög höjd, för det ger en annorlunda smakutveckling i bladen.

Darjeelingteer är alla höghöjds-teer. 

Vad är så himla premium med detta teet? Vill du veta.

OP, FOP, BOP, SFTGFOP1 osv. Du har säkert sett dessa betäckningar på olika teer och undrat vad de betyder. 

De är olika kvalitets-klassificeringar.

OP betyder Orange Pekoe och är typ tredje sämsta kvaliteten, men också den vanligaste. Under OP finner vi fannings och dust - de två sämre kvaliteterna än OP. Det är oftast fannings och dust i tepåsar. OP är bra i lösvikt, men inte alltid i tepåsar då bladen inte alltid frå plats att vecklas ut när de blir blöta, om de ligger i en tepåse. 

Ja, det är svårt och klyddigt (malmöitiska för komplicerat) och man bli bannemig inte klokare av alla dessa olika bokstavskombinationer. Te-branschen förstår. Därflör har man benämningar som "premium" för att visa när något är bättre än standard. När något är extra bra och när något är av en kvalitet som särskiljer sig.  

På baksidan av paketen finns storyn av det specifika teet. 

Men vänta nu lite. Detta teet kostar ju lika mycket eller lika lite som dina andra Darjeeling teer. Hur är det möjligt om det är så himla rättvist? Måste du fråga dig själv och mig också.

Det är 2-3 led mellan dig och bonden som odlade teet. 

Eller såhär:

Bönderna odlar teet. (led 1)

Bonde-kooperativet representeras här av bonden. Jag vet inte hur många bönders hantverk som ligger i tepaketet, men här räknar vi dem alla som en och samma uber-person. BONDEN!

Nicolas & Katarina importerar teet. (led 2.)

Ehsan & Pappas Tehus distribuerar teet. (led 3.)

Du dricker teet. Njuter av teet. Berättar för alla dina nära och kära om teet. 

Generellt är det betydligt många fler led mellan bonden och slutkonsumenten och de gör att bonden får sämre betalt, då slutkonsumenten inte vill betala mer än absolut nödvändigt. 

 

Saxat från paketet:  

"Darjeeling Premium Te, är ett storbladigt svart te av mycket hög kvalitet. Det är odlat på hög höjd i de södra delarna av Himalaya i Darjeeling i Nordindien.

Och det är odlat av småbönder! Te odlas traditionellt på stora plantager då förädlingsprocessen är komplicerad och dyr. Men detta är det första teet i Sverige som kommer från småbönder! 

Detta te kommer från kooperativ i distriktet Mineral Springs. 1998 bildade bönder från flera byar kooperativet Sanjucta Vikas Coo- perative, som betyder "utveckling genom enande". De säljer mjölk och odlar kryddor, grönsaker samt te. Genom ett avtal med en större teodling kan de transportera dit de färska tebladen och få det förädlat och torkat till te.

Odlingarna är ekologiska och det Trade pris North & South betalar ger bönderna bättre levnadsvillkor. De kan bo kvar och utveckla sin hembygd. Vägar byggs, egna livsmedelsbutiker har startats, en kvinnogrupp har bildats mm.

Teet förpackas i Indien och askarna tillverkas av handgjort papper vilket ger arbete åt flera småproducenter."

Brygg tips / Hur man brygger detta te

Dosera generöst och brygg teet gärna i vatten som inte är hetare än 95 grader och låt den dra mellan 3-5 minuter. Sila bort bladen sedan innan du börjar att dricka det. Bör drickas varmt eller ljummet. Passa på att titta nedlåtande och fördömande på alla andra vars te inte är lika hållbart som detta. 

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

  • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
  • Klarna 
  • Stripe (Kortbetalning)
  • Paypal
  • I butiken vid upphämtning av din beställning. (Kort, kontant eller Swish)

No Reviews

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA