Honung - Lokalproducerad med kärlek och omtanke

(No reviews yet) Write a Review
kr99.00
Weight:
0.50 KGS
Adding to cart… The item has been added

Claes Björner är pensionär till åldern och honungs-fantast till själen. Han har sina bikupor placerade runt om Höör, i små skogsbryn och på ängar. Långt från åkrar och industrijordbruk (ja, så långt det nu går. Skåne är inte så stort.).

Varför det? - Jo, för att hans bin ska ha tillgång till en stor variation av vilt växande växter. Växter som aldrig besprutas. 

För Claes handlar det främst om vad som är bäst för bina och honungen. Bina ska helst få leva så fritt och ostört som möjligt. Claes är mest med för att säkerställa att bina mår bra och har det bra där de är. Det är då de producerar den bästa honungen. 

Sen samlar Claes in honungen. Han slungar den själv. Det betyder att honungen inte skickas kors och tvärs över land och rike, för att slungas i någon anläggning för att sedan skickas tillbaka. Det är bättre för miljön om biodlaren lär sig hantverket och gör det själv. Det har Claes gjort.

Efter att honungen slungats, ska det silas. Först grovt, sedan fint och slutligen jättefint. Detta för att ge honungen den önskade konsistensen och strukturen, samt få bort allt som eventuellt inte behöver vara där. Honung är ju trots allt rätt klibbigt och emellanåt kan enstaka bitar bös (Skånsk slang för oidentifierad organisk sak som saknar värde. Typ ogräs, löv på marken, pollen från någon växt som man inte kan bemöda sig identifiera osv.).

Sen händer något speciellt för honungsproduktion i Sverige i allmänhet och Skåne i synnerhet. Det har att göra med temperaturen och klimatet. 

Claes förklarade det genom att berätta att nere vid medelhavet till exempel, håller sig honung ganska flytande året om. Men här i Skandinavien håller den sig flytande i mellan en vecka eller två, innan sockret i honungen börjar kristalliseras och ändra på konsistensen. Det finns några olika sätt man kan hantera detta. Claes har valt att ympa honungen.

Det är en process som går ut på att man tillsätter lite av förra årets honung som redan har den konsistens man önskar och det sätter igång kristalliseringsprocessen. Dock så sätter den igång det på ett vis som resulterar i mer av samma konsistens som det man tillsatte. Om man inte ympar, kan sockret i honungen kristalliseras på ett vis som gör honungen hård, seg och mindre krämig. 

Slutligen kommer kontrollerna. 

Sveriges Biodlares Riksförbund sköter kontrollerna och skriver ut etiketterna som ska sitta på burkarna. Genom att hålla hårt i etiketterna, kan de försäkra sig om att INGET dåligt honung bär deras grafik och logotyp. Man får tydligen bara etiketterna EFTER kontroll genomförts och allt visat sig vara ok och enligt konstens alla regler.

Så hur smakar denna vidunderliga honung? - Krämig. Jättekrämig. Söt, men inte överväldigande. Nyanserad och snäll. Du vet den där känslan som man får när man äter godis och känner i hela kroppen att det egentligen inte alls är bra för en? Det känns precis tvärtom. Det verkligen känns att det här gör en gott. Både i kropp och på tungan.

Testa Claes hantverkshonung!

Claes hade en föreläsning om livet som biodlare. Vi fick privilegiet att spela in och här kan du lyssna på hela föredraget.

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

  • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
  • Klarna 
  • Stripe (Kortbetalning)
  • Paypal
  • i butiken vid upphämtning av din beställning.

No Reviews

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA