Rosengårdsblandning - Ett chaite från Malmö

(4 reviews) Write a Review
kr295.00
Weight:
0.10 KGS
Adding to cart… The item has been added

Utseende & innehåll

Basen består av en blandning av svarta, halvgrova teer varav en är en synnerligen rökig Lapsang Souchong. Hela kardemummakapslar och röda rosenknoppar dekorerar teet.

Smak & eftersmak

Kryddig söt och rökig smak med doft och sötma av rosor och kardemumma. Viss strävhet i eftersmaken. Det känns speciellt att dricka. Viss torrhet i eftersmaken. Detta är Pappas egen tolkning av Malmö i dofter, färger och smaker.

Ursprung & Historia

Rosengård har målats upp som både Malmös framsida och baksida. Det beror väl på vem man pratar med. Det är ett stort område. Olika gårdar på rosengård, hyser olika stämningar. Människor från hela världen bor på Rosengård och stadsdelen har fått agera scen för episka karaktärer såsom Zlatan Ibrahimovic och Laserturken. 

Mitt första jobb utanför familjen var på Rosengård. På Rosengrillen - ett gatukök på ena parkeringen bakom Rosengård centrum. Jag var 12-13 år och torkade bord, stekte korv och stod i kassan. Vi bodde precis utanför Rosengård och det tog mig 10 minuter att gå sträckan. Jag hade ordnat jobbet på egen hand. Jag gick in till gatuköket och frågade om jag kunde få ett jobb. Jag sa att jag kunde torka bord och jag jobbade hårt och jag lärde mig snabbt. 

Farris som ägde gatuköket med sin fru, bad att få sova på saken. När jag återvände dagen därpå fick jag jobbet. 2h varje dag efter skolan och helgerna. Långt senare i livet fick jag veta att det var min far, Pappa själv, som hade fixat mig jobbet och betalade även för min lön. Givetvis kände han och Farris varandra och givetvis hade Farris ringt och berättat för honom att jag vart på gatuköket och sökt jobb. 

Poängen är att ALLA har en egen relation till Rosengård. Jag har min. Zlatan har sin osv. Ehsan & Pappas Tehus Rosengårdsblandning är en tolkning av Pappas relation till Rosengård. 

Under kriget i Syrien bombarderads Aleppo till ruiner. En av världens äldsta städer om inte allra äldsta staden förvandlades till ruiner. Då tänkte Pappa på hur kan man berätta för kommande generationer om Aleppo. Hur staden varit, de gamla mångtusenåriga smala gatorna och torgen. Hur det doftade innan kriget förstörde det. Bilder och filmer och texter kan beskriva staden men doften kan också göra
det. Hur doftade Aleppo innan kriget? Det visst inte Pappa. Han hade aldrig varit i Aleppo innan det försvann. Han började undersöka och fråga de som har varit där. Det  visade sig att tre dofter ständigt återkom. Doften av ros, kardemumma och vedrök från alla hus som fortfarande eldade med ved. 

Nu hade Pappa hittat sina dofter men det kvarstod mycket experimenterande tills att han hittat rätt te och rätt balans. När blandningen var färdig var den så vacker. Den var så vacker som Malmö, men vi hade redan ett Malmöte även ett Skånete, likaså hade vi ett Sverigete - Swedish breakfast. Då bestämde Pappa sig för att döpa blandningen till Rosengårds blandning.

Vad är unikt med Rosengårdsblandningen?

Kombinationen ros och kardemumma på en bädd av rökt, svart te finner du ingen annanstans. Men sanningen är att det mer än så. Pappa blandar teet själv och han gör det enligt sitt eget hemliga recept.

Passar till

Till baklava. Funkar finfint med mjölk och honung.

Brygginstruktioner

Som utgångspunkt kan man med fördel brygga ca 5 gram i 90 gradig vatten och låta dra i mellan 5-10 minuter. Vill man sedan ha det ännu starkare, kan man ta mer te. Vill man ha det strävare kan man låta dra lite längre. Givetvis kan man göra teet svagare genom att minska mängden te och göra teet mindre strävt genom att minska dragningstiden. Eller så gör man som förr och brygger det direkt i mjölk. Då ska man ha ca 10 gram te per kopp och låta dra i mellan 10-15 minuter. Söta med honung. 

 

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

 • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
 • Klarna 
 • Stripe (Kortbetalning)
 • Paypal
 • i butiken vid upphämtning av din beställning.

4 Reviews Hide Reviews Show Reviews

 • 5
  Otroligt välavvägt

  Posted by Gustaf Bernström on 5th Jan 2022

  Underbart fylligt och blommigt te, med sällsynt välavvägd sötma, strävhet och rökighet. Gott både med eller utan mjölk, väl värt att prova även om man är skeptisk till rökta teer.

 • 5
  Drömlikt

  Posted by Anna Petersson on 3rd Jan 2022

  Fantastiskt te med många olika nivåer och motsatser. Både blommigt och rökigt. Som att läsa en riktigt bra bok. Eller ta på sig en fin parfym.

 • 5
  Riktigt gott!

  Posted by Hanna on 3rd Oct 2021

  Gott att drink som det är, blev fantastiskt gott med lite mjölk och socker i!

 • 5
  Super!

  Posted by Emma on 27th Sep 2021

  Otroligt gott te, först och främst, och väldigt snabb leverans! Är väldigt nöjd och kommer handla här igen.

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA