Matcha Te / Matchapulver för vardagsbruk

(No reviews yet) Write a Review
kr299.00
Weight:
0.10 KGS
Adding to cart… The item has been added

Matcha te eller matcha pulver för vardagsbruk

Bra matcha te eller matcha pulver har en djup och härlig grön färg och smakar friskt och lite beskt. Matcha för vardagsbruk har oftast en gulaktighet blandat med det gröna och smakar aningens jordigare.

Lite mer oliv grön än pistache grön. Därför är det lätt hänt att man tror att det är dålig matcha, men det är det inte. Det är bara matcha från blad som sitter lite längre ner på tebusken än de topblad och knoppar som man gör matcha för tecermonier med. Det och att det sällan är från årets första skörd, där bladen växer långsammare och blir således extra smakrika. Matcha för vardagsbruk är ofta matcha gjord på blad från senare skördar och kostar därför mindre än matcha för teceremonier.

Ehsans & Pappas Tehus väljer vårt matcha med stor omsorg. Vår vardags-matcha av är finaste kvalitet och är framtagen för att ge ren och distinkt matcha smak till allt från matchalatte till matchakakor och matchaglass. Längst ner här på sidan finner du ett Youtube-klipp med 15 recept för att inspirera dig och visa ett utbud av allt man kan använda matcha te till.

Utseende & innehåll 

Ett pulver som har en djup, härlig grön färg. Nästan en blandning av gräsgrönt och pistagegrönt, men mer dovt eller mer åt pastellhållet jämfört med vår matcha för tecermonier.

Man ska iaktta största omsorg och försiktighet när man med varsam hand hanterar detta pulver då det precis som glitter som barn använder, tenderar att sätta sig precis överallt och det är ett rent helvete att få bort gröna matchafläckar ur till exempel en vit skjorta. (Ask me how I know...)

Arom, smak & eftersmak 

Vår matcha för vardagsbruk smakar gott. Kristina älskade den. Hon beskrev den som balanserad, liten ton av mandel, lite mindre umami men ändå djup på smaken. Hon sa att det är en sådan smak som hade passat med smaken av nykokt ris och kanske nötter. 

Jag själv upplevde den som grön, ren, balanserad och intensiv eller potent. Mycket gräs eller växt. 

Vår vardags-matcha har en mjuk och delikat smak som är både söt och lite besk. Här är några vanliga smaknoter som man kan förvänta sig av en högkvalitativ matcha:

  • Gröna smaker: Matcha är gjort av grönt te, så det är naturligt att det ska ha en grön smakprofil. Vår matcha har subtila toner av gröna grönsaker som spenat och gräs.

  • Umami: En annan smakprofil som man kan förvänta sig av en bra matcha är umami, som är en smak som vanligtvis förknippas med umamirika livsmedel som sojasås eller parmesanost. Vår högkvalitativ matcha har en distinkt och balanserad umami-smak som inte är för överväldigande.

  • Sötma: Vår matcha har också ha en mild sötma som balanserar dess beska smakprofil. Denna sötma drar mer åt smaker av sockerrör. Dock är den inte söt.

  • Beska: Till sist, vår matcha har en subtil beska som inte dominerar de andra smakprofilerna. Beskan är en del av en balanserad smakprofil, snarare än den dominerande smaken. Dock kan detta påverkas av mängden matchapulver i förhållande till vatten och vattenkvalitet. 

Tänk på att matcha teets smak är väldigt mycket beroende på både dosering, dragningstid och vattenkvalitet och vilka andra ingredienser som använts.

Vad är unikt med vår Matcha?

Över flera decennier har Pappa kultiverat relationer med duktiga, proffsiga och kvalitetsmedvetna producenter och tehandlare över hela världen. Det är svårt för en lekman att avgöra vad som är dålig matcha och vad som är matcha avsedd för vardagsbruk. Skillnaden är att vardags-matcha är gjord med samma omsorg och känsla för detalj och kvalitet som matcha för te cermonier, bara att den är gjord på blad som satt längre ner på tebusken och från skördar senare på året.

Dålig matcha är matcha där det slarvats med både kvalitet på bladen, sorteringen, ångningen, avlägsning av stjälkar och vener och hela vägen fram till malningen.

Bland bilderna till denna produkt finns en bild där vi visar de olika matchasorterna (den för teceremonier och den för vardagsbruk) bredvid varandra och där syns färgskillnaden.

Matchaan är från Shizuoka i Japan. Den är blended/ blandad, vilket innebär att bladen kommer från olika gårdar, men allt är ekologiskt & JAS certifierad.

Dessutom är denna matcha blandad men alla teer är odlade enligt Shizuokas CHAGUSABA-odlingsmetoden som är erkänd som ett globalt viktigt jordbruksarvssystem (GHIAS) av FAO i Förenta nationerna. 

Det är framför allt smaken som gör skillnad. Det finns en eftersmak i bitterheten eller kanske i tesmaken av dålig matcha som saknas hos bra matcha. Bra vardags-matcha ger full tesmak och en hint av bitterhet, men utan dålig eftersmak. Vår matcha hör till de allra bästa på marknaden.

Passar till

Perfekt för dig som konsumerar matcha dagligen och letar efter ett matcha som är rätt i både kvalitet och pris. Passar till frukost såväl som till shakes, lattes och matcha-kakor eller matcha-godis. 

Som du säkert förstår finns det ingen gräns för hur mycket man kan göra med matcha. Längst ner har vi även lagt till en video med 15 recept för att inspirera dig och visa hur mycket gott man kan göra med matcha i matlagning.

Ursprung & historia

Matcha te kommer traditionellt från Japan, men sedan Fukoshima Daiichi-katastrofen 2011 flyttade många japanska teproducenter ut sin produktion från Japan för att komma runt importförbudet som bland annat EU lade på japansk livsmedel. En stor del produktion flyttades till kina där man fortsatte producera japanskt te på japanskt vis, fast än man nu var i Kina. Detta hade en del oanade konsekvenser. Till exempel trodde producenterna att kunderna inte skulle acceptera japanskt te som var producerat i Kina, men då teet var lika fint och välsmakande som innan flytten, accepterade kunderna detta.

Över tid har produktionen och kvalitén av det numera kinesiska japanska teet blivit så väl mottaget att de flesta producenter stannade kvar och fortsatte producera te även i Kina. Idag gäller inte längre de restriktioner på japanskt livsmedel som gällde direkt efter Fukoshima Daiichi-katastrofen 2011. Ändå har detta nya japansk-kinesiska teet bibehållit sin plats på marknaden. 

Det blir lite full cirkel när man tänker på att de japanska munkarna Saichō [最澄] (767-822) och Kūkai [空 海] (774-835) som tog med te till Japan från Kina under sina liv. Det finns även omnämning av munken Eisai [栄 西] (1141-1215) som även han ska ha importerat tefrön från kina.

Till en början formades teet till kuber och kakor som var enkla att handla med och förflytta. Det var först under 900-talet som te började malas till tepulver. Denna pulverform av te användes vanligtvis på kinesiska Chan Zen-kloster och värderades för dess vitaliserande och helande fördelar. Förutom att implementera denna applikation av te i sina egna buddhistiska praxis, skrev Eisai också en bok med titeln "Kissa Yōjōki" [喫茶 養生 記], som översätts som "Dricka te för hälsa" där han förklarar de olika hälsofördelar som kan erhållas från konsumerar te. 

Idag dricker allt färre japaner matcha men drycken har blivit omåttligt populär bland västerlänningar. Förutom att dricka matcha, används tepulvret även vid matlagning, skönhetsbehandlingar och en massa andra sammanhang.

Traditionellt ska man brygga matcha med en särskild matcha skål, en speciell matcha visp och sedan servera det i specifika matchakoppar. Matchaskålen kallas traditionellt för Chawan. Det är kinesiska och betyder mer eller mindre "teskål" eller "tebunke". Ordet chawan följde skålarna till Japan när japanerna började använda sig av dem under 1200-talet. Jian chawan, en kinesisk tebunke känd som Tenmoku chawan i Japan, var den föredragna teskålen för den japanska teceremonin fram till 1500-talet. Även koreanska teskålar har spelat en roll i matchans historia men idag är det främst handgjorda, japanska teskålar som har hög status. Dessa skålar produceras enligt tre skolor. RakuHagi och KaratsuHär hemma i Sverige kan man med fördel ta första, bästa, rena skål som rymmer tillräckligt mycket vätska för att fylla den kopp du avser använda. Utöver sin chawan behöver man en chashaku (en matcha tesked av bambu) och en speciell bambuvisp som heter chasen. 

Matcha te eller tepulver produceras av speciella teblad och genomgår en speciell behandling. Under våren ger tebuskarna nya skott och det är vid det laget som produktionen av matcha te börjar skilja sig från annat te. Visste du tillexempel att en knapp månad innan skörd får tebuskarna som man plockar matcha tebladen från inte utsättas för direkt solljus. Detta kräver en hel del planering och logistik kring både var man ska plantera tebuskarna men även hur man ska skugga dem innan skörd. Stora speciella presenningar dras över ställningar som håller dem uppe och bara släpper in ca 20% av solljuset. Syftet är att premiera produktionen av aminosyran L-theanine som ger en känsla av lung utan dåsighet. Du vet, samma känsla som du får av att dricka en kopp riktigt bra och gott te. Syftet är även att bibehålla matcha teets fina gröna färg. Blad från tebuskar som inte står under skugga veckorna innan skörd är ofta lite mer gröngula eller till och med grönbruna. 

Efter bladen plockats, måste de ångas. Det innebär att de fina gröna bladen utsätts för ånga i ca 10-20 sekunder. Detta gör man för att förhindra oxideringsprocessen. Det är samma process om leder till oolongteer eller svart te, om den inte förhindras. I Kina gör man detta genom att "steka" teet men det japanska sättet är alltså att ånga bladen. Detta sker med maskiner som leder teet via band igenom en ångkammare där tid, tryck och temperatur är noga övervakat och kontrollerat. Matchan bibehåller sin fina gröna färg tack vare detta steg. Det är dock jätteviktigt att matchatebladen torkas snabbt efter att de ångats. Detta gör man med enorma fläktar som både torkar och cirkulerar tebladen innan de åker in i en ugn där de torkar ytterligare. Efter torkningen är bladen ca 20% av sin ursprungliga vikt.

Exakt hur bladen skall ångas och torkas beror på hur teet odlats och var den odlats och en massa andra faktorer som varje teproducent lär sig med åren. Det är på sätt och vis som whiskydestillerierna i Skottland där whiskymästarna över åren lärt sig sin produkt så pass att de kan med ett enkelt slag mot tunnan höra om whiskyn är färdig eller inte.

Något annat som skiljer matcha te produktionen från annan te är att innan man mal ner och pulveriserar bladen, måste alla bladstjälkar och vener tas bort. Som du säkert förstår är detta ett otroligt resurskrävande arbete. Än värre var det förr innan detta steget automatiserades med maskiner. Idag går bladen igenom bladkross som först krossar bladen grovt och sedan separerar stjälkar och vener från själva bladvävnaden med hjälp av fläktar, filter, silar, skakningar och statisk elektricitet. Teet kallas vi detta laget för Tencha och är basen för all matcha te.

Matcha te eller tepulver skall malas till pulver i speciella stenkvarnar. Det får inte gå för snabbt och inte heller för långsamt. Varje stenkvarn producerar mellan 20-50g matcha te eller tepulver i timmen. Även här krävs specialkompetens som säkerställer att matchan blir precis sådär perfekt som den ska vara. Inte för grovkornig och inte för finmalen. Rätt färg och rätt konsistens. Rätt doft och rätt smak. 

Av ett kilo teblad blir det ca 50-100g färdig matcha, beroende på bladens kvalitet och liknande. Därför är matcha te ofta dyrare än annan te. Men som så ofta i livet - man får precis vad man betalar för.  

No Reviews

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA

Videos Hide Videos Show Videos