Matcha Te / Matchapulver för Teceremoni - Asanoka - First Harvest - JAS Certified

(2 reviews) Write a Review
kr570.00
Weight:
0.10 KGS
Adding to cart… The item has been added

Matcha te /grönt tepulver 

Begränsad mängd! JAS-certifierad organic. Single Origin. Fisrt harvest. Asanoka.

Från en odling på en egendom i Shizuoka i Japan kommer vår nya, ekologiska småbatch Asanoka Limited Reserve Matcha. 

Betydelsen av Asanoka är uppdelad i två delar: asa och noka. På japanska översätts "asa" (朝) till morgon och de två termerna tillsammans översätter till morgonens doft. Även om Asanoka-kultivaren kan odlas på en mängd olika platser, utvecklades den i Kagoshima-prefekturen genom att korsa Yabukita-sorten med en kinesisk sort och registrerades först 1996. 

Utseende & innehåll 

Ett pulver som har en djup, härlig grön färg. Nästan en blandning av gräsgrönt och pistagegrönt. Man ska iaktta största omsorg och försiktighet när man med varsam hand hanterar detta pulver då det precis som glitter som barn använder, tenderar att sätta sig precis överallt och det är ett rent helvete att få bort gröna matchafläckar ur till exempel en vit skjorta. (Go on.... ask me how i know...)

Arom, smak & eftersmak 

Den är frisk, gräsig och smidigt med en balanserad närvaro av både sötma och umami. Denna specialutgåva av ceremoniella matcha är gjord uteslutande av handplockade, första flush teblad av den sällsynta Asanoka-kultivaren och är rik på aminosyror.

Med smaknoter av vår, hav och grönska och lite nöt, är Asanoka utsökt serverad som en direkt, au lait eller latte. 

Tänk på att matcha teets smak är väldigt mycket beroende på både dosering, dragningstid och vattenkvalitet. 

Vad är unikt med vår Matcha?

Ehsans & Pappas Tehus matcha te eller tepulver är av exceptionell hög kvalitet och avsedd för att användas i traditionella japanska teceremonier.

Visserligen har vi en annan variant som är lite billigare och är avsedd för mer vardaglig bruk och liknande, men just detta matchateet här är av otroligt hög kvalitet. Bland bilderna till denna produkt finns en bild där vi visar de olika matchasorterna (den för teceremonier och den för vardaglig brukt) bredvid varandra och där syns färgskillnaden.

Dessutom är den:

Passar till

Utöver teceremonier passar detta matcha te eller tepulver till att göra matchalatte och andra matchadrinkar. Då man faktiskt dricker teet och inte bara ett avkok av tebladen som man faktiskt annars gör när man dricker te, får man i sig alltså mer te när man dricker matcha. Matcha te är en väldigt uppiggande dryck vare sig man dricker den traditionellt eller i matchalatte form. Oavsett gör detta matchan till en perfekt frukostdryck. En kopp matcha eller matchalatte på morgonen är lite som en kopp kaffe fast med lite mer krut i det. 

Recept & guide till hur du gör matchalatte finner du här.

Ursprung & historia

Matcha te kommer traditionellt från Japan, men sedan Fukoshima Daiichi-katastrofen 2011 flyttade många japanska teproducenter ut sin produktion från Japan för att komma runt importförbudet som bland annat EU lade på japansk livsmedel. En stor del produktion flyttades till Kina där man fortsatte producera japanskt te på japanskt vis, fast än man nu var i Kina. Detta hade en del oanade konsekvenser. Till exempel trodde producenterna att kunderna inte skulle acceptera japanskt te som var producerat i Kina, men då teet var lika fint och välsmakande som innan flytten, accepterade kunderna detta.

Över tid har produktionen och kvalitén av det numera kinesiska japanska teet blivit så bra mottaget att de flesta producenter stannade kvar och fortsatte producera te även i Kina. Idag gäller inte längre de restriktioner på japanskt livsmedel som gällde direkt efter Fukoshima Daiichi-katastrofen 2011. Ändå har detta nya japansk-kinesiska teet bibehållit sin plats på marknaden. 

Japan gillar dock inte att Kina säljer traditionellt japanskt te och i vad som bäst beskrivs som ett "handelskrig" av mig som är lekman, kom nationerna överrens om att Matcha är japanskt och att andra länder således får kalla sitt för "grönt te pulver" eller någon variant av detta. 

Det blir lite full cirkel när man tänker på att de japanska munkarna Saichō [最澄] (767-822) och Kūkai [空 海] (774-835) som tog med te till Japan från Kina under sina liv. Det finns även omnämning av munken Eisai [栄 西] (1141-1215) som även han ska ha importerat tefrön från Kina.

Till en början formades teet till kuber och kakor som var enkla att handla med och förflytta. Det var först under 900-talet som te började malas till tepulver. Denna pulverform av te användes vanligtvis på kinesiska Chan Zen-kloster och värderades för dess vitaliserande och helande fördelar. Förutom att implementera denna applikation av te i sina egna buddhistiska praxis, skrev Eisai också en bok med titeln "Kissa Yōjōki" [喫茶 養生 記], som översätts som "Dricka te för hälsa" där han förklarar de olika hälsofördelar som kan erhållas från konsumerar te. 

Idag dricker allt färre japaner matcha men drycken har blivit omåttligt populär bland västerlänningar. Förutom att dricka matcha, används tepulvret även vid matlagning, skönhetsbehandlingar och en massa andra sammanhang.

Traditionellt ska man brygga matcha med en särskild matcha skål, en speciell matcha visp och sedan servera det i specifika matchakoppar. Matchaskålen kallas traditionellt för Chawan. Det är kinesiska och betyder mer eller mindre "teskål" eller "tebunke". Ordet chawan följde skålarna till Japan när japanerna började använda sig av dem under 1200-talet. Jian chawan, en kinesisk tebunke känd som Tenmoku chawan i Japan, var den föredragna teskålen för den japanska teceremonin fram till 1500-talet. Även koreanska teskålar har spelat en roll i matchans historia men idag är det främst handgjorda, japanska teskålar som har hög status. Dessa skålar produceras enligt tre skolor. RakuHagi och KaratsuHär hemma i Sverige kan man med fördel ta första, bästa, rena skål som rymmer tillräckligt mycket vätska för att fylla den kopp du avser använda. Utöver sin chawan behöver man en chashaku (en matcha tesked av bambu) och en speciell bambuvisp som heter chasen. 

Brygg instruktioner 

Vattentemperatur: 80 grader celcius.

Dosering: 1g matcha tepulver / 1 dl vatten

Lägg pulvret i din teskål, tillsätt vatten och vispa med din matchavisp (själv fuskar jag och använder en sådan där liten elektrisk visp som man använder för att skumma mjölk) tills du fått ett fint skum på drycken. 

Nedan finns en video som visar hur man ska göra.

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

 • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
 • Klarna 
 • Stripe (Kortbetalning)
 • Paypal
 • i butiken vid upphämtning av din beställning.

2 Reviews Hide Reviews Show Reviews

 • 5
  Matcha Te

  Posted by Marina Persson on 21st Dec 2020

  Jag gör matcha latte och matchan är fantastisk. Bra kvalité. Snabb leverans.

 • 5
  Matcha

  Posted by Marina Persson on 26th Aug 2020

  The best quality. You explain why it's important that matcha is not from Japan. Fast delivery.

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA

Videos Hide Videos Show Videos