Jin jun mei - Kanske världens finaste te

(No reviews yet) Write a Review
kr1,210.00
Weight:
0.10 KGS
Adding to cart… The item has been added

Jinjunmei (金駿眉) är ett hyllat svart te från Wuyi-bergen i Fujian-provinsen, Kina. Det görs uteslutande från knoppar plockade tidigt på våren från teplantan. Knopparna oxideras fullständigt och rostas sedan för att ge ett te som har en söt, fruktig och blommig smak med en långvarig söt eftersmak.

Brygden är klarröd till färgen. Det är representativt för högkvalitativt svart te i Fujian och har nu blivit en av de dyraste sorterna av svart te i Kina.

Det är ett svart te (eller rött te i Kina, med hänvisning till vätskans färg snarare än bladens färg), och dess namn betyder tydligen - och passande nog - "gyllene vackra ögonbryn." - Något sånt får man läsa på de flesta sidor som skriver om Jinjunmej, men det är en otrolig förenkling av verkligheten.

Det är nämligen så att i namnet Jin Jun Mei, uttrycker Jun att teets form liknar en fin häst och indikerar också att teet kommer från ett högt berg. För i Kinesiskan, precis som i de flesta andra språk, kan ett och samma ord ha flera olika betydelser och kontexten avgör oftast vilket som gäller.

Enligt uppfinnaren, har ordet Jun också en annan betydelse, att uttrycka hans hopp om att affärerna växer snabbt som en springande häst; Mei (Mee) betyder ögonbryn på kinesiska.

Kinesiska teer har traditionen att namnges med Mee, till exempel Chu-mee, Shou-mee. Mee kan beskriva den söta kroppen av högkvalitativt te, och det är också kopplat till lång livslängd och hälsa i kinesisk litteratur. 

Eftersom Jin Jun Mei klassificeras som svart te kan tedrickare som inte har exponerats för ett brett utbud av teer ha vissa förväntningar, där "svart" ofta är synonymt med "frukostte" eller något liknande som ett Ceylon.

Men svarta teer varierar stort sett när det gäller smak. Förutom den specifika sortens teplanta påverkar allt från miljön till bearbetningen slutresultatet och vissa svarta teer lutar nästan in i oolongterritoriet när det gäller smak.

Varje te har också sin unika arom på grund av de eteriska oljorna och esterna det innehåller. Dessa egenskaper är en del av själva bladen, så teer kan analyseras kemiskt. En studie (Fang och Chen) fastställde att:

  • Jin Jun Mei och Quimen-svarta teer hade höga halter av geraniol (en terpenalkohol beskriven som söt, blommig och citrusig).
  • Yunnan och Yingde-svarta teer hade höga halter av linalool (en terpenalkohol beskriven som blommig och kryddig)
  • Indiska och Ceylon-svarta teer hade relativt höga halter av metylsalicylat (organisk ester; vintergröna olja)

Således, även om Jin Jun Mei och Yunnan båda är kinesiska svarta teer, och även om båda innehåller vackra gyllene bladspetsar, är de olika från varandra, innehållandes olika framstående eteriska oljor.

 

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

  • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
  • Klarna 
  • Stripe (Kortbetalning)
  • Paypal
  • i butiken vid upphämtning av din beställning.

No Reviews

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA