Bi Luo Chun - Kinesiskt Grönt Te

(1 review) Write a Review
kr87.00
Weight:
0.07 KGS

Bi Luo Chun

Vårens Gröna Sniglar, Bi Luo Chun (碧螺春, Pi lo chun), Kinesiskt grönt te. Pan-rostat grönt te från Jiangsu provinsen i Kina. 

Utseende & Innehåll

Detta te innehåller krispiga djupt spräckliga gröna kringlor med stor andel silver färgade toppar. 

Det bryggda teet har en ljus citrongul färg.  Vid bryggningen vecklar bladen ut sig och avslöjar sin delikata storlek. Där finner man många hela, unga blad och knoppar, som är ett tecken på att man har varit varsam under tillverkningsprocessen. De bryggda teet har en vacker ljusgrön färg. 

Arom, smak & eftersmak 

De torra bladen har en söt och lätt rökig arom.  Teet är milt och vegetal, med en antydan av varm hö, som är resultatet av rostning i pannan, under tillverkningen. Smaken är krämig med ton av gröna bladgrönsaker, och ger en mild och len munkänsla, med en stänk av umami. Teet är en lätt arom, med medium lång eftersmak, och toner av kastanjer och sparris som dröjer sig kvar. 

Ursprung & Historia

Bi Luo Chun, vårens gröna  sniglar, (碧螺春, biluochun, pi lo chun),  är ett klassiskt Kinesiskt grönt te. Detta delikata gröna te tillverkas av de spända unga knopparna och singel blad från camellia sinensis sinensis plantan. Te bladen rostas i panna varsamt för att bevara den fina gröna färgen, och rullas sedan till små kringlor eller spiraler. De tätt hoprullade påminner om gröna sniglar, som håller på att komma ur sina skal. Teet har sin ursprung  i Dong Ting bergiga områden i Jiangsu provinsen, som är känd för sin produktion av gröna teer. Detta specifika te sägs ha fått sitt namn under 1600 talet och belönades med det kejserliga status, av kejsaren Kangxi.  

Vad är unikt med Bi Luo Chun? 

Detta te är rikt på “pekoe” eller “bi hao” -  de fina vita behåringen som skyddar de unga späda knopparna under deras tillväxt. Pekoe behåller sin bleka silver färg under processen, och när man brygger dem adderar de en rik fyllighet i munnen. 

Passar till

På grund av sin lena karaktär passar detta te väldigt väl som ett morgonte, eller tidig eftermiddagste. Den innehåller naturligt koffein, och l-theanin liksom vitaminer, mineraler och andra polyfenoler.  Bi Luo chun är ett väl balanserat te, och kan avnjutas för sig själv, eller matchat med kalla rätter för att till fullo ta vara på detta speciella gröna teets nyanser. 

Brygg instruktioner för Bi Luo Chun

Detta Bi Luo Chun skall bryggas med 75-80°C vatten. Använd 5 gram per kopp (250ml) och låt dra i 1 till 2 minuter. Brygg med lägre temperatur för att minska koffein halten. Vi rekommenderar att brygga detta te i en gong fu, glass, eller vit porslinskanna för att kunna iakta hur de små gröna bladen veckla ut sig och till fullo kunna njuta av det bryggda teets gyllen färg. 

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

 • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
 • Klarna 
 • Stripe (Kortbetalning)
 • Paypal
 • i butiken vid upphämtning av din beställning.

1 Review Hide Reviews Show Reviews

 • 5
  Bi Luo Chun

  Posted by Emma on 26th May 2020

  Mycket fin arom, smakrik men mjuk och behaglig som kvällste. Gillar detta te även till mat. En favorit.

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA