Svart te

Posted by Ehsan Noroozi on 4th Mar 2020

Svart te är te som har fermenterats eller oxiderats. Det är denna oxidering som gör de gröna tebladen mörka och så småningom svarta. Denna process tar fram den karakteristiska smaken av svart te. Kineserna kallar detta rött te, på grund av färgen på brygden, snarare än färgen på råvaran eller tebladen. 

Många människor tror att svart te sorten "engelskt frukost te/ English breakfast tea" och Earl Gray te är de enda som finns, men i vår butik har vi cirka 100 olika typer av svart te. Kina och Indien är de största producenterna av svart te, men Sri Lanka, Iran och Kenya är också stora producenter, bland andra. 

Förr var den största exportören av svart te är Sri Lanka med sina olika kvaliteter av Ceylon te. Idag beror det lite på hur man räknar och vilket svart te man ser till. Visste du tillexempel att en majoritet av det te som idag dricks i England produceras i Kenya?

I Sverige är svart te oftast smaksatt med olika frukter, bär och blommor. Svart te med smaksatt med Rabarber och grädde är en svensk favorit. Äpple och kanel är en annan. Min personliga favorit är Dian Hong från Kina. Det översätts till Yunnan rött och hänvisar till vad kineserna kallar rött te från provinsen Yunnan. De flesta av de svarta teerna från Kina produceras i söder och provinsen Yunnan. 

Pu-Ehr är en kinesisk lagrat te. I butiken har vi Pu-Ehr i bambu, i banan-blad, i Pomelo-frukt och klementiner. Men naturligtvis är de flesta av våra Pu-Ehr teer bara insvepta i papper och säljs som traditionella Pu-Ehr kakor. Vi har ett Pu-Ehr från 2004 som är ganska populär bland kunderna.

Min favorit bland indiskt svart te är Assam. Den är lite mörkare och hårdare än Darjeeling som växer på höga berg i Himalaya. Det är ett bra te att göra indisk chai med. Den går mycket bra med örter och kryddor. Vissa människor gillar att blanda sitt svarta te med mjölk, men jag rekommenderar att köpa en högre kvalitet på teet istället och dricka det utan mjölk. Kanske bara lite socker. Dessutom är svart te bra som present om du inte riktigt vet vad du ska ge bort någon gång. 

Särskilt någon av de flera aromatiska svarta teerna som folk gillar. Det ger verkligen en "WOW" upplevelse när förpackningen öppnas och alla de härliga dofterna och aromerna kommer ut och fyller rummet.