Te och din mage - En guide

Posted by Ehsan Noroozi on 18th Mar 2022

Ok. Du kommer se att grönt te är med både som botemedel till hård mage, lös mage, uppsvälld mage och irriterad mage. Anledningen är att grönt te är balansskapande.

Det innebär att den gör lös mage lite hårdare, hård mage lite lösare, irriterad mage lite lugnare och uppsvälld mage lite mindre...uppsvälld.

Good Gut Feeling är vår egen skräddarsydda teblandning för att skapa balans i magen. Den finner du här.

 Nedan finner du tips och information om olika magåkommor och olika örter, kryddor och teers påverkan på magen. 

Vad säger vetenskapen?

Blå text länkar allt som oftast till den vetenskapliga artikel på vilket jag baserat mina påståenden. 

Te när du är hård i magen

Korta svaret är grönt te med till exempel lakrits eller pepparmynta. 

Faktum är att det finns en hel rad med olika örter man kan göra örtte av för att balansera en hård mage. 

Några är:

Ingefära

Ingefära sägs av tradition vara bra för matsmältningen och örten ska stimulera tarmarna och därmed produktionen av matsmältningsenzymer.Traditionellt hävdas också att ingefära kan lugna magen, minska gasbildning och motverka förstoppning.

Pepparmynta

En sökning på pepparmynta på pubmed (Pubmed är en databas för vetenskapliga artiklar) får man över 1800 resultat. 

En översikt från 2018 tittade på tidigare forskning och kom fram till att pepparmynta kan han en mängd effekter genom hela matsmältningskanalen. Pepparmynta påverkar matstrupen, magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen och gallblåsan.

Den kan påverka visceral känslighet, lugnande effekt på glatta muskulaturen, är antimikrobiell, antiinflammatorisk och kan påverka psychosocial stress.

Med andra ord är pepparmynta bra både för att behandla, men framför allt för att förebygga magproblem.

Lakrits

Lakrits har en laxerande effekt. Dock kan överkonsumtion ge motsatt effekt. Man kan med fördel göra lakritste eller bara tugga ren lakritsrot. Konsumtion av lakrits bör inte överskrida 50g/ dag.

Havtorn

Detta är ett populärt örtlaxermedel som kommer från barkextraktet eller föroljorna från en art av havtornsträd.  Detta extrakt verkar genom att irritera tjocktarmen tillräckligt för att främja tarmrörelser. Korttidsanvändning tolereras vanligtvis väl, men det kan orsaka buksmärtor eller elektrolytobalans. Långvarig användning kan orsaka leverskador från mild till akut leversvikt.

Psylliumfrö eller loppfrö

Psyllium, en medlem av grobladväxtarterna, är ett laxermedel av naturliga fibrer som hjälper till att skapa bulk avföring. Psyllium används ofta för att behandla kronisk förstoppning och kan kombineras med andra laxermedel, både naturliga och syntetiska. Det kan orsaka vissa biverkningar, såsom:

  • allergisk reaktion
  • illamående
  • magont
  • kräkningar

Rabarber

Även om den kanske är mest känd som en ingrediens för paj, används denna grönsak också för att behandla förstoppning. Rabarber har en laxerande effekt,  men en studie publicerad i Journal of Ethnopharmacology fann att den också har antidiarréeffekter på grund av dess tannininnehåll. Som ett resultat av detta bör rabarber endast användas på kort sikt vid förstoppning.

Senna blad eller frukt

Senna används för att behandla förstoppning och rensa tarmen före vissa medicinska ingrepp. Frukten anses vara mildare än bladet. Ändå bör det endast användas på kort sikt och i rekommenderade doser. Senna-piller är effektiva mot förstoppning och kan köpas på de flesta apotek. Långvarig och högdosanvändning har rapporterats orsaka leverskador.

Halt alm

Denna ört har en historia av användning för förstoppning. Det stimulerar nerver i mag-tarmkanalen (GI), vilket leder till slemproduktion och ger lindring från förstoppning.  Begränsad forskning har gjorts för att fastställa långsiktiga effekter. Halal alm innehåller det klibbiga ämnet mucilage, som täcker mag-tarmkanalen. Som ett resultat kan det minska absorptionen av vissa mediciner om det tas samtidigt.

Te när du är lös i magen

Ok, så det viktiga här är att undvika teer som är vätskedrivande. Men de flesta teer är vätskedrivande. Dock har de andra egenskaper som väger upp. De flesta teer är vätskedrivande om man överkonsumerar. 

Kamomillte

Kamomillte är ett förtjusande örtte framställt av infusion av kamomillblommor i varmt vatten. Teet är känt för sina lugnande och lugnande effekter, som kan hjälpa till att lugna en orolig mage.  Teet har antibakteriella och antivirala egenskaper som kan hjälpa till att eliminera parasiter och skadliga patogener som orsakar diarré i första hand.

En djurstudie utförd i Irland fann att kamomillte hjälpte till att minska diarrésymtom hos råttor. Studien fann också att kamomillte inte bara lindrade diarrésymptom, utan det kunde också förhindra att de uppstår.

En annan studie fann att en kombination av myrra, kaffekol och kamomill hjälpte till att behandla akut diarré orsakad av irritabel tarm och inflammation i mag-tarmkanalen. Studien genomfördes på 1062 patienter och visade att växtläkemedlet var lika effektivt som konventionella behandlingar.

Ingefärste

Ingefärste är gjord av rhizom från ingefäraväxten och har en lätt kryddig smak och stickande doft. Teet kan hjälpa till att lindra symtom på diarré inklusive buksmärtor och illamående. Ingefära erbjuder också en rad hälsofördelar, inklusive förbättrad matsmältning, minskad inflammation och ökat blodflöde.

En djurstudie utförd av kinesiska forskare fann att ingefära hjälper till att behandla diarré orsakad av bakterier som E. coli. Forskarna tillskrev resultaten till en ingefärsförening som kallas zingerone, som hjälper till att minska inflammation och stöder matsmältningssystemet. Ytterligare forskning visar att ingefära kan hjälpa till att behandla illamående orsakat av åksjuka och diarré orsakad av bortskämd mat.

Grönt te

Grönt te är en av de mest väl undersökta dryckerna. Forskare har hittat bevis på att grönt te hjälper till att stärka människors hälsa genom att förbättra kardiovaskulär hälsa och förebygga allvarliga sjukdomar. Mest forskning visar att 3 till 5 koppar grönt te är den mest effektiva dosen för dessa fördelar. Detta kraftpaket kan också hjälpa till att lindra matsmältningsproblem och behandla symtom inklusive magsmärtor och diarré.

En studie publicerad i BioMed Central undersökte effekterna av grönt te på att behandla matsmältningsproblem. Forskare fann att grönt te är effektivt för att främja hälsosamma tarmrörelser och förebygga magproblem orsakade av bakterier. Studien fann att grönt te var särskilt effektivt mot Helicobacter pylori-infektioner som orsakar diarré tack vare en hög koncentration av katekiner. Drick grönt te för att lindra magsmärtor och för att behandla milda fall av diarré.

Te och den där känslan av uppblåsthet

En av nackdelarna med te är att det vid överkonsumtion ofta leder till en känsla av uppblåsthet. Koffeinkänsliga människor kan börja känna sig gasiga och uppblåsta redan efter några koppar te. 

Allt som oftast rekommenderas ingefära för att hantera magbesvär. Även när det gäller att behandla illamående vänder sig de flesta tedrickare till ingefära. Detta beror på att ingefärste är ett av de mest kända matsmältningshjälpmedel som finns. Ingefära lindrar uppblåsthet, gaser och gastrointestinala irritationer.

Pepparmynta är ett av de bästa teerna för uppblåsthet på grund av dess höga koncentration av flavonoider. Enkelt uttryckt hjälper flavonoider till att lugna bakterierna i matsmältningskanalen som ofta orsakar höga nivåer av gaser och uppblåsthet.Med andra ord kan alla teer med hög koncentration av flavonoider hjälpa mot känslan av uppblåsthet.

Fänkål

Fänkål har studerats för sina otaliga hälsofrämjande fördelar, men eftersom vi är här för att snacka uppblåsthet, kommer vi att fokusera på dess mag-tämjande förmåga. Fänkål hjälper till att skingra gaser ur tarmarna och hjälper även din kropp att producera mer galla. 

Mer galla betyder att din kropp bättre kan bryta ner fetter – särskilt mejeriprodukter, som är en av de största bovarna bakom en uppsvälld mage. Hittar du inte fänkålste på hyllorna? Det är bara att krossa några frön och dra dem i vatten, föreslår vi.

Hampa

Hampa (Cannabis sativa L.) odlas för användning i många olika produkter. Hampa görs till livsmedel, hälsoprodukter, tyg, rep, naturläkemedel och mycket mer. Olika delar av hampaplantan används för att tillverka olika produkter.  Hampafrön är ätbara och mycket näringsrika. De har en hög koncentration av fibrer. De innehåller även omega-3 och omega-6 fettsyror. Dessa fettsyror är näringsämnen som är viktiga för hjärtat och hudens hälsa.

Hampa förväxlas ibland med marijuana. Hampa innehåller dock bara spårmängder av THC, den huvudsakliga kemikalien i marijuanaväxten som gör att människor blir "höga". Eftersom hampa knappt innehåller THC, odlas den för industriell användning och kan även användas som te. 

Det finns inte tillräckligt med kliniska forskningsdata för att stödja påståenden om att hampa är en säker eller effektiv behandling för alla tillstånd. Människor använder dock fortfarande hampa som ett botemedel eller lindringsmedel mot många sjukdomar och tillstånd, inklusive uppblåsthet.

Nässelte

Nässelte är idealiskt för natriuminducerad vattenretention som ger den där känslan av uppblåsthet, samt högt blodtryck. Dess diuretiska effekt minskar uppblåst "vattenvikt" och andra symptom, vilket effektiviserar och bantar kroppen.

Nässelte förbättrar matsmältningen för att stärka kroppens immunförsvar.

Dess antioxidanta och antiinflammatoriska egenskaper gör nässelte till det utmärkta valet för att hantera matsmältningsproblem, såsom IBS, förstoppning, diarré och allmän magbesvär orsakade av bakteriell obalans i tarmen.Nässelte kan också hjälpa till att döda inälvsmaskar och parasiter, föra din mag-tarmhälsa tillbaka på rätt spår och främja tillväxten av nyttiga bakterier.

Te och magsmärtor

Magont? Det är hemskt. Som vuxen är det bland de få gånger man blir helt utslagen. 

Stjärnanis

Ayurvedisk och traditionell kinesisk medicin har i stor utsträckning använt stjärnanis för att behandla olika matsmältningsbesvär såsom magsmärtor, infektioner, förstoppning och matsmältningsbesvär. 

Som med många kryddor innehåller stjärnanis en betydande mängd fibrer (över 1 gram per matsked). Fiber bulkar upp med vatten som stimulerar matsmältningsspåret och minskar förstoppning. Fibrer binder vidare till gallsalter (framställda av kolesterol) vilket minskar deras återupptag i tjocktarmen och sänker LDL (aka "dåliga") kolesterolnivåer. 

Fytonäringsämnena (? - Ja, jag reagerade också på det men det heter så tydligen.) i stjärnanis stimulerar matsmältningsspåret. Eftersom kryddan just börjar bli populär i västvärlden är forskningen fortfarande ung. Men stjärnanis delar många av de aktiva föreningarna med andra väl undersökta kryddor som fänkål, kanel, kryddnejlika och anisfrö. Alla eteriska oljor av dessa kryddor består av liknande föreningar inklusive estragol, eugenol, anetol, pipen, d-terpineol, linalool och limonene.

Så ja, ALLA örter, kryddor och teer i denna text hjälper lite mot magsmärtor, men utöver dem, vill vi här lyfta just stjärnanis.

Te och halsbränna

Lakritsrot hjälper. Lakrits te hjälper också men personligen så känner jag att det ger bäst effekt när jag bara tuggar i mig lite ren lakritsrot eller sväljer en tesked lakritspulver. Lakrits hjälper till att öka slem-beläggningen i matstrups-slemhinnan, vilket hjälper till att lugna effekterna av magsyra. 

Vissa säger att ingefära hjälper. Andra säger fänkål eller papayate. Det finns dock inte tillräckligt med bevis för att bekräfta effektiviteten av ingefära, fänkål eller papayate.

Mynta (pepparmynta / sprearmint) bör undvikas.

Svart te kan göra det värre. De flesta koffeinhaltiga drycker kan göra halsbränna värre. Lika så kolsyrade drycker. 

Vissa säger att te kan leda till halsbränna eller acid reflux, men det är en halvsanning.  Enligt forskningen kan konsumtion av te leda till en ökad risk för att utveckla acid reflux bland människor från östra Asien medan det kan leda till en minskning av risken för att utveckla acid reflux bland människor från mellanöstern.  

Te och matsmältning

Svart te sägs generellt hjälpa med matsmältningen. Pu erh te i synnerhet. Pu erh är fermenterat och lagrat, kinesiskt svart te. En studie på möss fann att svart te-extrakt förbättrade försenad magtömning och resulterande matsmältningsbesvär orsakad av en medicin.

Svart te sägs även hjälpa förebygga och vi vissa fall bota magsår. 

Te, tradition & maghälsa

Vem har inte en huskur för en dålig mage? Det finns några i varje kultur och dessa sträcker sig ibland tusentals år tillbaka i tiden. En del av dem har hjälpt forma vissa traditioner och kulturella uttryck. Som det här med att dricka te efter maten till exempel. 

Magen är central för ens välbefinnande så det är extra illa när det är illa med magen. Därför har vi tagit tillvara på en del av dessa örter och kryddor för att blanda ett über-mag-te. Ett te som både ska smaka gott, men som framför allt hjälper oss att hålla balans i magen. Det bästa är ju trots allt att arbeta preventivt och inte hela tiden behandla symptom i efterhand. 

Good Gut Feeling heter vårt mag-te och består av:

  • Grönt te
  • Brännässla
  • Pepparmynta
  • Stjärnanis
  • Fänkål
  • Lakrits

Vill man, kan man spetsa till det med en tunn skiva eller två av ingefära.