Xi Hu Long Jing (Västsjön - Drakens källa) Grönt te

kr117.00
(No reviews yet) Write a Review
Weight:
0.07 KGS
Shipping:
Calculated at Checkout

Vi förväntar oss att åter ha denna produkt i lager den 1st May 2022

OR
Adding to cart… The item has been added

Utseende & innehåll

Bladen är platta, släta och aningens glatta, i jämn storlek, cs 1-2cm och håller samma ljus- till mellangröna färg. De är främst toppbladen. När man brygger vårt Xi Hu Long Jing ser man bladen successivt sjunka ner i tekannan. Det som är speciellt för högkvalitativa Xi Hu Long Jing sorter är dock att bladen sjunker stående och inte liggande. Det färdigbryggda teet blir en ljus gyllene gul färg.  

Smak & eftersmak

Bladen har en nästan blommig doft, om blommor doftade bröd och kastanj. (ja, jag vet det där låter helt bizart men det är vad jag tycker att Xi Hu Long Jing dofta när man doftar på bladen i teburken) Ren smak av Xi Hu Long Jing. Väldigt ljus färg. Xi Hu Long Jing är doftar sött. Lite brända nötter och socker. Rund och OTROLIGT len smak som nästan smeker tungan. Då samma teblad bryggs om och om igen, så beskriver vi här bara de första 2-3 bryggningarna. Den sista bryggningen håller en helt annan strävhet och torrhet. Färgen är nu intensivt gult. Nötigheten är nu mer valnöt och mindre kastanj. 

Ursprung & Historia

Drakens källa är namnet på en liten källa som finns i ett tempel med samma namn, i en by med samma namn strax utanför Hangzhou. Geely, som numera äger Volvo Personvagnar, har sitt huvudkontor i samma stad. Här finns även Kinas internationella temuseum och då Hangzhou var den mest östliga staden längs sidenvägen, finns där även Kinas internationella Sidenmuseum. 

Xi Hu är namnet på en konstgjord sjö, mitt i Hangzhou och Kinas bästa Long Jing te kommer därifrån.

Xi Hu Long Jing är det mest traditionella och mest populära kinesiska teet. 2011 när Pappa var på en skördeauktion i Xi Hu, Hangzou i Zhejiang, såldes 2hg (200 gram) av ett Superior Xi Hu Long Jing för 14000US$. Det fanns inte mer av detta te att få. Long Jing delas vanligtvis upp i sju kvalitetsklasser. Superior, special och 1-5. Long Jing sorterna får endast plockas för hand och bearbetas för hand. De plattas till och värms upp i stora wookar för att stoppa fermenteringsprocessen. Superior och special är så eftertraktade att priserna ofta hamnar på över 500 000kr/ kg. Vårt Xi Hu Long Jing är av 1-2 kvalitet, vilket vi tycker ger mest "bang for the buck" eller valuta för pengarna, som det heter på svenska. 

Xi Hu Long Jing är även känt som ett vänskapste i bemärkelsen att när två parter är i konflikt skall deras gemensamma vänner bjuda dem bägge till samtal över just detta te för att finna en gemensam lösning på konflikten. Både Drottning Elizabeth II, Richard Nixon, och Henry Kissinger bjöds alla på detta te på deras besök till Kina. 

Vad är unikt med vår Xi Hu Long Jing?

Xi Hu Long Jing är ett av Pappas absoluta favoritteer. Hemma har han sorter och varianter som inte ens jag (hans son) får smaka. Det är för fint helt enkelt. Just DETTA Xi Hu Long Jing är visserligen tillgängligt för alla men det som är unikt med det är att det är utvalt av en av Sveriges största Jong Ling fantaster som ställer extrema kvalitetskrav på detta te.

Passar till

Detta är ett te som dricks genom hela dagen. Istället för socker eller honung i teet, rekommenderar vi småkakor, gärna kinesiska, till som tillbehör. 

Brygginstruktioner

Som utgångspunkt kan man med fördel brygga ca 20 gram/ liter i 60-80 gradigt vatten och låta dra i minst 5 minuter. Detta är ett av de få teer vars blad faktiskt kan ligga i vätska mellan bryggningarna. I Kina tar man en näve te i en glasflaska som man fyller på med varmt vatten och tar med sig under sin dag. Tar teet slut, fyller man bara på med mer vatten men man behåller samma teblad 
Vill man sedan ha det ännu starkare, kan man ta mer te.

Detta te går även bra att kallbrygga. Då häller man kalt vatten på tebladen och låter det dra över natten. Lagom till dagen efter så har man ett riktigt gott iste eller kallt te.