Longjing (Västsjön - Drakens källa) - Grönt Te - Utan gödnings- eller bekämpningmedel

(2 reviews) Write a Review
kr445.00
Weight:
0.10 KGS
Adding to cart… The item has been added

Utseende & innehåll

Strimlat grönt te. Väldigt behaglig grön färg. Någonting mellan gräsgrönt och pistagegrönt. Ofta refererad till som imperial green (kejserligt grönt) i Kina. Bladen är platta, släta och aningens glatta, i jämn storlek, cs 1-3cm och håller samma ljus- till mellangröna färg. De är främst toppbladen. Det färdigbryggda teet blir en ljus gyllene gul färg. Producerat helt utan varken gödnings- eller bekämpningmedel. 

Smak & eftersmak

Longjing är doftar sött. Lite brända nötter och socker. Rund och OTROLIGT len smak som nästan smeker tungan. Då samma teblad bryggs om och om igen, så beskriver vi här bara de första 2-3 bryggningarna. Den sista bryggningen håller en helt annan strävhet och torrhet. Färgen är nu intensivt gult. Nötigheten får en annan karaktär.

Longjings ursprung & historia

Först och främst måste man förstå att Longjing är i särklass det populäraste och mest kända gröna teet i Kina. Longjing betyder Drakens källa på kinesiska och refererar till en geografisk plats. Drakens källa är namnet på en liten källa som finns i ett tempel med samma namn, i en by med samma namn strax utanför Hangzhou.

Geely, som numera äger Volvo Personvagnar, har sitt huvudkontor i samma stad. Här finns även Kinas internationella temuseum och då Hangzhou var den mest östliga staden längs sidenvägen, finns där även Kinas internationella Sidenmuseum.

Här har varje individ i lokalbefolkningen rätten att hyra 1 mu (ca 667 kvadratmeter) av den bästa, bördigaste och mest lämpliga odlingsmarken för att odla och producera Longjing te. Ett område som räcker till produktion av ca 100kg Longjing te / år.

Longjing te skördas i regel på våren. Det finns enstaka varianter och odlare som även skördar på sommaren, men de är undantagen snarare än regeln. Beroende på väder kan skörden börja redan så tidigt som i februari men mestadels skördas Longjing te under hela mars och fram till slutet på april. Man plockar toppskotten, vilket leder till nya skott som plockas och leder till nya skott som plockas. Så håller man på från (beroende på väder) slutet av februari, fram till slutet av april. Sedan klipps tebuskarna och får vila till följande år. 

Sommarskördar av Longjing te är bittrare än vårskördar. Dessutom är sannolikheten att tebladen är besprutade betydligt större, då det finns betydligt mycket fler insekter på sommaren än på våren på teodlingarna. Longjing som sommarskördats är således av avsevärd sämre kvalitet och används främst till tepåsar. Självklart är vårt Longjing skördat på våren och av en hög kvalitet.

Årets första skörd ger ett Longjing te med en väldigt fin och lätt smak, men är väldigt eftertraktat. Därför kan priserna på first flush (första skörden för året) Longjing bli absurt dyra. 2011 när Pappa var på en skördeauktion i Xi Hu, Hangzou i Zhejiang, såldes 2hg (200 gram) av ett Superior Xi Hu Longjing för 14000US$ (knappa 140 000SEK eller 70 000kr/hg). Det fanns inte mer av detta te att få. Longjing delas vanligtvis upp i sju kvalitetsklasser.

Superior, special och 1-5.

Longjing sorterna får endast plockas för hand och bearbetas för hand. De plattas till och värms upp i stora wookar eller pannor, för att stoppa fermenteringsprocessen. Superior och special är så eftertraktade att priserna ofta hamnar på över 500 000kr/ kg.

Vad är unikt Ehsan och Pappas Longjing?

Detta Longjing är av 2-3 kvalitet. Perfekt för dig som vill lära dig utforska Longjing te. Qingmingfesten, Qīngmíng jié, är en traditionell kinesisk högtid. Den infaller i den kinesiska kalendern under våren på qingming, 104 dagar efter vintersolståndet. Det bästa Longjing teet är plockat innan den festivalen vilket äger rum den 4-5 april. Pre-Qingming är en märkning som är vanlig i Kina och ses generellt som en kvalitetsmärkning. ca 25% av all Longjing te skördas pre-Qingming, 75% av all Longjing produceras efter den 5 april och fram till sista april, då bladen växer betydligt fortare då.

Detta Longjing är inte pre-Qingming.

Passar till

 Detta Longjing te passar perfekt som frukostte, till både lättare och mer kompletta frukostar. Detta Longjing passar 

Brygginstruktioner

Vattentemp: ca 70°C (Teet blir snabbt bittert om man har för varmt vatten) - Det är även vanligt att kallbrygga Longjing. I Kina är det vanligt att människor tillsätter lite Longjing till en vanlig flaska kallt vatten och tar med sig det under dagen precis som vilken vattenflaska som helst. 

Dosering: ca 5g / kopp - Detta är ett högkvalitativt te som går att brygga flera gånger under samma dag, så länge bladen inte står i vätska mellan bryggningarna.

Dragningstid: 1-3 minuter (Vid kallbryggning kan teet ligga i och dra hela dagen.)

 

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

 • Swish - (via Klarna - Man får klicka på Klarna & välja Swishbetalning)
 • Klarna 
 • Stripe (Kortbetalning)
 • Paypal
 • i butiken vid upphämtning av din beställning.

2 Reviews Hide Reviews Show Reviews

 • 5
  Gott

  Posted by Andreas on 5th Jul 2023

  God rund smak utan beska så länge man inte brygger för varmt. Koffeinstarkt. Jag brygger enligt gong fu kinesisk stil (mer blad per vatten ratio och kort tid) och kan brygga närmare 10 gånger på samma blad utan att det blir svag smak eller beskt.

 • 5
  Eko long jing te

  Posted by A on 20th Sep 2020

  Balanserat grönt te. Låg bitterhet så länge vattentemperaturen är 90 C eller lägre.

No Additional Information Found

Green/Vegetal
NA
Floral
NA
Fruits
NA
Spices
NA
Wood/Earth
NA
Roast/Nuts
NA
Cream
NA
Mineral
NA

Videos Hide Videos Show Videos