Världens bästa teburkar

Posted by Ehsan Noroozi on 22nd Mar 2022

Världens bästa teburkar produceras i Japan av Kaikado, har förväntad livslängd på mellan 50-100 år och kostar ca 2000kr för en burk som rymmer kanske 80 -120g te, beroende på hur storbladigt teet är. 

Baserat på designen från 1875 har Kaikado Caddys stått sig genom tiderna. 

Materialen är valda för sina egenskaper när de åldras. Man kan se metallen ändra färg under åren när caddien används och detta anser inte bara japanerna utan teuntisiaster välden över vara en stor glädje. 

Den dagliga användningen av plåtburken, tecaddien eller teburken lämnar spår på dess yta och berättar historien om ditt vardagsliv. Således blir varje enskild burk unik ju äldre den blir. 

Funktionen med dubbla lock ser till att innehållet hålls fräscht.
Det första locket placeras inuti teburken eller caddien genom att försiktigt tryckas på plats. 

Det andra locket är format som en hatt och när det placeras över plåtburken eller caddien, glider det långsamt på plats med en glidande rörelse skapad av flödet av utströmmande luft. Ibland får man hjälpa den med ett finger genom att trycka lite lätt på locket. Väldigt smooth och ger den där kvalitetskänslan som får en att för ett ögonblick tycka att 2000kr för en teburk som rymmer ett hekto är ett helt rimligt pris.

Å andra sidan, är varje burk handgjord i Kyoto, Japan och reflekterar inte bara materialvalen som gjorts, utan även nästan 150 år av kompetens inom metallarbete och produktion. 

De är enkla, men de är konstverk. Varenda burk är ett konstverk. Ett konstverk som blir vackrare och vackrare för varje år.

Takahiro Yagi är hantverksmästaren på Kaikado. I en dryg timmeslång intervju berättar han om företage, tebrukarna, hantverket och filosofin bakom världens bästa teburkar.

Korrekt skötsel och hantering av din teburk/ tecaddie

- Tvätta inte caddien.

- Placera inte caddien i kyl eller frys eftersom materialet är känsligt för fukt och kraftiga temperaturskiftningar.

- Om du skulle få vatten på din caddie, torka av den med en mjuk torr trasa och gnugga försiktigt caddien för att undvika fuktfläckar.

- Det är viktigt att försiktigt lyfta toppen av caddylocket från kroppen för att förhindra eventuella skador.

- När du stänger locket, justera foglinjen på locket med foglinjen på kroppen. Detta kommer att tillåta locket att gå ner långsamt av sig självt och luften kommer att släppas ut från teburken. Tryck försiktigt på locket i sista stund. Detta kommer att förhindra att luft kommer in i caddien.