Theflavin-3´-gallete & theflavin-3-gallete vs. Covid (SARS CoV-2)

Posted by Ehsan Noroozi on 22nd Dec 2021

Jag läste en tweet (ja, jag vet att jag inte borde läsa dem och absolut inte återupprepa dem, men vi gör ett undantag denna gången.) där en herre (förmodar jag) tipsar en annan herre (åter igen min förmodan. Personen i fråga kan var en hon eller någon annan modern tolkning av det här med kön.) som drabbats av Covid att dricka svart te för att det ska på något sätt skydda från Covid. 

Det faktiska citatet lyder "Psst, theaflavin-3-gallate (finns i svart te, speciellt höga halter i vissa sorter som exemepvlis Pu Erh). Begränsar virusets huvudproteas att få åtkomst till dina celler genom ACE2 receptorn. Pröva!"

Så min första tanke var "Stämmer det där verkligen? Kan svart te och den här theflavin-3-gallate verkligen hjälpa mot covid?"

Så jag började googla och leta på nätet. Med andra ord, ägnade jag mig åt lite enkel research eller som vissa på sociala medier kallar det, "forskning" (det är inte forskning.)

Detta är vad jag fann som är värt att nämna i denna kontext. 

I rapporten "Inhibition of SARS-CoV 3C-like Protease Activity by Theaflavin-3,3'-digallate (TF3)" skrev Chia-Nan Chen, Coney P. C. Lin, Kuo-Kuei Huang, Wei-Cheng Chen, Hsin-Pang Hsieh, Po-Huang Liang, och John T.-A. Hsu att theflavin-3-gallete och theflavin-3´-gallete hjälper till att blockera SARS i större utsträckning än de andra molekylerna de jämförde med. Rapporten publicerades 2005

I rapporten "Theaflavin-3’-O-gallate a Black-tea Constituent Blocked SARS CoV-2 RNA dependant RNA Polymerase Active-site with Better Docking Results than Remdesivir" skrev Amrita Banerjee, Mehak Kanwar, Smarajit Maiti att de bindningar som uppstår mellan theflavin-3-gallete och theflavin-3´-gallete och SARS CoV-2 är förhållandevis starka. Rapporten publicerades 2021.

Och i rapporten "Bioinformatics Prediction of Potential Inhibitors For the SARS-CoV-2 NTPase/Helicase Using Molecular Docking and Dynamics Simulation From Organic Phenolic Compounds" som skrevs av Massoud Saidijam Negin Khaksarimehr Mostafa Rezaei-Tavirani Amir Taherkhani och publicerades 2021, kom de fram till att theflavin-3-gallete och theflavin-3´-gallete kan eventuellt hjälpa till vid behandling av Covid. (Saxat från sidan: "The present study predicts that amentoflavone, theaflavin 3'-gallate, and procyanidin might be helpful for the treatment of COVID-19."

Slutligen vill jag nämna studien "Antiviral activity of green tea and black tea polyphenols in prophylaxis and treatment of COVID-19: A review" av Susmit Mhatre, Tishya Srivastava, Shivraj Naik, Vandana Patravale. I denna studien går de igenom vad forskningen redan vet om theflavin-3-gallete och theflavin-3´-gallete och dess interaktioner och påverkan på olika virus. 

Nu är jag ingen doktor och således bör min tolkning läsas för vad den är. En lekmannatolkning av vetenskaplig medicinsk litteratur. Men om jag har förstått det rätt så är theflavin-3-gallete och theflavin-3´-gallete ganska "sticky" och fastnar gärna på olika virus. Och i och med det, ändrar den de olika virusens beteenden. Ibland låter den viruset dö. Ibland låter den inte reproducera som den hade gjort annars. Och ibland vet vi inte riktigt vad den gör mer än att den hakar sig fast...rätt ordentligt. Enligt studien, bättre än de flesta andra molekyler som ämnar att fästa sig vid virusen i syfte att påverka dem. 

Betyder detta att man kan bota Covid med te? - NEJ! Men det betyder att te KAN spela en signifikant roll i jakten på botemedlet mot covid. #NotADoctor!

Så hur ska vi göra? Ska vi eller ska vi inte dricka en massa te? - Självklart ska vi dricka en massa te. För fast än det inte är hugget i sten att te botar corona, så är det fortfarande otroligt nyttigt och gott. 

I mitt googlande, fann jag nämligen en massa annat som är nyttigt att veta. Till exempel så hjälper samma theflavin-3-gallete och theflavin-3´-gallete molekyler till i behandlingen av cancer i äggstockarna. 

Enligt denna studien kan vissa cancercellers tillväxt påverkas negativt vid exponering av theaflavin-3-Gallate eller dess variant theaflavin-3´-Gallate. Studien är från 2008.

Jag fann flera studier som säger att just dessa theflavin-3-gallete och theflavin-3´-gallete hjälper i bekämpning av cancerceller. 

Haibo Pan Fang Wang Gary O. Rankin Yon Rojanasakul Youying Tu Yi Charlie Chen skrev 2017 i studien "Inhibitory effect of black tea pigments, theaflavin‑3/3'-gallate against cisplatin-resistant ovarian cancer cells by inducing apoptosis and G1 cell cycle arrest" att theflavin-3-gallete och theflavin-3´-gallete hjälper till att bland annat döda skadliga celler.

Sammanfattningsvis - Te hjälper oss må bättre, men det är ingen medicin i medicinsk mening. Det är mer som balsam för själen och en kramar för smaklökarna. Om du är sjuk behöver du lyssna på din doktor mer och lyssna mindre på diverse förstå-sig-på:are på internet - mig inkluderat.