Teblommor, blommande te, blooming tea eller flowering tea

Posted by Ehsan Noroozi on 4th Dec 2020

Vad är blommande te exakt?

Blommande te, även kallat displayte, blommande handbunden te, konstte och performance te, är konstnärliga arrangemang av te och blommor som öppnas eller kanske snarare vecklas ut i och till vackra blommor när de bryggs. 

Blommande te kommer i en knopp, en boll eller kanske bäst beskrivet som en blomning, som till en början ser ganska anspråkslös ut, men när varmt vatten hälls på dem blommar de in i det vackraste blommönstret, vilket ger en "wow" -faktor och en delikat smaksatt dryck.

Hur är det gjort?

Varje blommande teblomning är handgjord av hantverkare i Kina. Färska silvernåls teblad, antingen gröna eller vita, sys försiktigt i färska blommor innan de sveps in i bomullsgarn och torkas.

Hantverkaren tillför sedan smaken till blomman (till exempel jasmin eller pion) innan den torkas ytterligare fem gånger. De blommande teblommorna förseglas sedan och förpackas för att säkerställa deras färskhet.

Te blommornas historia & bakgrund

Blommande te härstammar från Kina och närmare bestämt Yunnan-provinsen i sydöstra Kina. Yunnan-provinsen är känd för flera olika typer av te, inklusive Pu-erh te. Historien om blommande te eller te blommor är inte helt tydlig. 

Vissa tror att det är en modern skapelse medan andra spårar dess existens hundratals år tillbaka. Vissa tror att det användes så länge sedan som på 900-talet när konsten att forma och visa te användes vid de kungliga domstolarna i Kina, men rent för visuella ändamål snarare än för att dricka.

Oavsett binds blommorna för hand idag, precis som förr. Längst ner på produktsidan har vi lagt in en Youtube-video som visar hur det går till när de produceras.

Te blommor, hälsa & hälsomyter

Doktorerna Huang Xiaoweia, Zou Xiaoboab, Zhao Jiewena, Shi Jiyonga, Zhang Xiaoleia och Mel Holmes skrev i boken Food Chemistry 2014 om hur de genom mätning av det totala antocyanininnehållet i blommande te med användning av infraröd spektroskopi i kombination med myrkolonioptimeringsmodeller kunnat visa på en lång rad av hälsofördelar med blommande te.

Te blommor & viktminskning

Koffeininnehållet i grönt te är känt för att ge en metabolisk boost, uppbackad av ett antal andra näringsämnen som kan hjälpa till att optimera kroppsfunktionerna. Detta översätts också till viktminskningseffekter, vilket gör blommande te till ett populärt val för dem som tittar på sin vikt och sin våg och känner ångest.

Viktigt att nämna i sammanhanget är att sund viktminskning kommer uteslutande från att förbränna mer energi än man tillför kroppen. Med andra ord, äta mindre och röra sig mer. Men för dem som redan gör den ansträngningen kan te blommor vara väldigt behjälpligt.

Rik på antioxidanter

De katekiner och flavonoider som finns i grönt te är legendariska för sin förmåga att söka efter fria radikaler och neutralisera dem innan de kan orsaka kronisk sjukdom, oxidativ stress eller inflammation i kroppen. Detta ger immunsystemet ett stort lyft. Allt enligt artikeln "In vivo antioxidant effekt av grönt och svart te hos människa." av forskarna M. Serafini, A. Ghiselli och A. Ferro-Luzzi som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition. (01 Jan 1996, 50(1):28-32 PMID: 8617188)

Blommande te & hudvård

Polyfenolföreningar är särskilt bra för huden. De stimulerar inte bara återväxten av nya celler utan förhindrar också nedbrytning av kollagen och andra hudceller som leder till rynkor och åldersfläckar. Med andra ord kan blommande te på sätt och vis skydda din hud från UV-strålning och minska tecken på åldrande och solskador.

Blommande te & cancer

De antimutagena effekterna av grönt te är allmänt accepterade och kända, och antioxidantkapaciteten hos detta te är obestridlig. Enligt Memorial Sloan Kettering Cancer Center säger ett antal studier som genomförts i Kina att intag av grönt te kan ha en skyddande effekt mot koloncancer och magcancer. 

Det finns dock blandade resultat ännu. I artikeln "Cancerförebyggande med grönt te: bevis från epidemiologiska studier som publicerades i The American Journal of Clinical Nutrition, (Volym 98, nummer 6, december 2013, sidorna 1676S – 1681S) skriver Jian-Min Yuan att trots goda resultat på djur, har resultaten på människor varit betydligt mer varierad.

Blommande te & stress

Att balansera stresshormoner och ge avkoppling är enkelt med blommande te, både i beredning och konsumtion! Katekinerna och polyfenoler hjälper till att återbalansera hormonnivåerna och framkalla en känsla av lugn, medan den estetiska upplevelsen av att se den blommande teblomman utvecklas är i sig en form av meditation.

Blommande te & hjärtat

Blommande te skyddar mot höga kolesterolnivåer av den ”dåliga” formen av kolesterol som deponeras i artärerna och blodkärlen, vilket leder till åderförkalkning och andra kardiovaskulära komplikationer. All grön te är bra för hjärtat men blommande te och bryggandet av blommande te, i kombination med lite lugn och ro, gör underverk för både hjärta och själ.

Grönt te polyfenoler som ett antioxiderande och antiinflammatoriskt medel för kardiovaskulärt skyddFörfattare: Tipoe, George L.; Leung, Tung-Ming; Hung, Ming-Wai; Fung, Man-LungKälla: Kardiovaskulära & hematologiska störningar - läkemedelsmål (tidigare aktuella läkemedelsmål - kardiovaskulära & hematologiska störningar), Volym 7, nummer 2, 2007, s. 135-144 (10)

Blommande te & andning

Om du lider av hosta, förkylning eller andningsbesvär så som att det känns tungt att andas, kan blommande te snabbt skära igenom slem och eliminera inflammationen i luftvägarna. Detta hjälper till att lindra symtomen, medan de antimikrobiella och antibakteriella egenskaperna hos grönt te riktar sig mot den underliggande patogenen som orsakar symptomen och lidandet. Det skriver Keiji Matsumoto, Hiroshi Yamada, Norikata Takuma, Hitoshi Niino & Yuko M Sagesaka i sin artikel "Effekter av grönt te-katekiner och teanin på förebyggande av influensainfektion bland vårdpersonal: En randomiserad kontrollerad studie" som publicerades i BMC Complementary and Alternative Medicine (volume 11, Article number: 15 (2011)).

Blommande te & magen

Om du använder blommande te med ringblommor, kommer du att dra nytta av matsmältningsförstärkningen som ringblommor kan ge. De är kända att lindra smärta och förstoppning i magen, samt förbättra näringsupptag och lugnande symtom som kramper och uppblåsthet. Allt enligt artikeln "Karotenoidkomposition av ringblomma (Tagetes erecta) blommeextrakt används som näringstillskott" som skrevs av W. Leigh Hadden, Ruth H. Watkins, Luis W. Levy, Edmundo Regalado, Diana M. Rivadeneira, Richard B. van Breemen och Steven J. Schwartz och publicerades den 15de september 1999 (J. Agric. Food Chem.1999, 47, 10, 4189–4194).

Smärta & inflamationer

Det antiinflammatoriska och smärtstillande effekterna av grönt te är välkända, vilket betyder att detta te kan hjälpa till med kronisk smärta, artrit, gikt, huvudvärk, hemorrojder och ledstörningar, samtidigt som det ger lättnad för dem som återhämtar sig efter skada, operation eller förlängd sjukdom. Låter det otroligt? Kanske, men det har faktiskt forskats på detta med. 

I publikationen The Journal of Immunology skrev Massimo Donà, Isabella Dell’Aica, Fiorella Calabrese, Roberto Benelli, Monica Morini, Adriana Albini and Spiridione Garbisa artikeln "Neutrophil Restraint by Green Tea: Inhibition of Inflammation, Associated Angiogenesis, and Pulmonary Fibrosis"(J Immunol April 15, 2003, 170 (8) 4335-4341) redovisar de sin forskning och menar att grönt te och dess antiinflammatoriska verkan lindar och hjälper.

Blommande te & dess påverkan på synen

Klotamaranth i blommande te kan underlätta synen tack vare dess rika utbud av vitamin A och andra aktiva ingredienser. Denna antioxidant kan förhindra makuladegeneration och sakta upp grå starr genom att eliminera oxidativ stress som orsakar fria radikaler.

Det menar C. V. Ilodibia, F. U. Ewere, E. E. Akachukwu, R. N. Adimonyemma, N. A. Igboabuchi och N. F. Okeke från Avdelningen för botanik, Nnamdi Azikiwe University, P.M.B 5025, Awka, staten Anambra, Nigeria. 2 Institutionen för biologi, Nwafor Orizu College of Education Nsugbe, staten Anambra, Nigeria i sin studie "Närliggande komposition, vitamin och anatomisk Studier av Gomphrena celosioides" Den finns att ladda ner som PDF.

Blommande te som konst & uttryckssätt

Blommande te-konstnärer skapar sin konst i övertygelsen att deras skapelser symboliserar kärlek, lycka och välstånd och plockar därför bara de färskaste högkvalitativa teerna och blommorna för att noggrant skapa sina blommor och är stolta över sitt arbete.

Varje smak av blommande te har en unik design som sträcker sig från en enkel blomma till invecklade blommor och buketter.

Blommande te passar till...

Kan man säga att ett te är ett socialt te? 

Vissa teer och tesorter är basvaror. Vi snackar om ditt vanliga frukostte, jobb-teet eller det så kallade "gå och lägga sig"-teet. Andra teer är medicinska i sin karaktär i bemärkelsen att vi förhåller oss till dem som vi gör andra mediciner. Kamomill-teet som ska lugna ner och få en att slappna av. Det där gröna gunpowder pepparmints-teet som öppnar upp bihålorna lite på samma vis som en riktigt stark halstablett eller kanske wasabi. Hit hör också de flesta ört-teer.

Men så har vi de där sociala teerna. Teer som bäst avnjuts i sällskap med andra. Kanske en bättre beskrivning hade varit att kalla dem för skryt-teer. För visst är det lite pretiantiöst när man "low-key"-skryter med något fint, dyrt te på samma vis som när man lägger fram den där lite för fina vinflaskan, den dyra whiskyn eller liknande. 

Blommande te är just en sådant socialt te (läs: skryt-te). Det är en conversation-starter och visar alla gäster hur otroligt sofistikerad du är som inte bara uppskattar organiskt konst i en abstrakt mening, utan konkretiserar vad det innebär att vara kultiverad och världsvan, när du först brygger, sedan berättar om, och slutligen serverar detta otroliga te.