Te trender - en marknadsanalys

Posted by Ehsan Noroozi on 16th Sep 2022

Traditionellt har svart te, grönt te och välbekanta örtteer som kamomill och pepparmynta varit mer populära bland konsumenterna. 

Detta utvecklas dock i takt med att en ny generation driver förändring i en tekategori där priset i decennier har betytt mer än smak eller godhet. Trenden som de så kallade millennials:en och sedermera även Generation Z tvingar fram är kopplad till smak och välbefinnande men så mycket mer.

När yngre kunder vänder sig till te, kräver de en mer uppriktig uppskattning av etik och hållbarhet, vilket visar en vilja att betala mer för bra, etiska teer. 

Deras önskan om smakäventyr gynnar tillväxten av oolong, hantverksteer och ett större utbud av örter förknippade med humör eller välbefinnande. 

Efter pandemin finns det en betydande ökning av preferensen för hälsodrycker, som te faller inom på grund av dess naturliga antioxidantfördelar. Det är inte bara konsumenternas efterfrågan som driver konsumtionen, utan även spelare på temarknaden som lanserar nya sorter. 

Det finns förnyad betoning på äkthet och återupptäckten av de uråldriga, Ayurveda-inspirerade växtbaserade läkemedlen. Detta inkluderar frukt/örtte, på grund av dess hälsoegenskaper och naturliga ingredienser.

Te som är traditionellt tillverkat och förpackat färskt har ett överflöd av naturliga antioxidanter. Svart, grönt, oolong och vitt te av god kvalitet har en unik hög flavonoidhalt. 

Flavonoider är antioxidanter som kan skydda våra kroppar från oxidativ stress – en nyckelfaktor i utvecklingen av allvarliga sjukdomar. Antioxidanter i te sägs också öka immuniteten och hjälpa kroppen att hantera känslomässig stress. 

Viktigt är att te innehåller L-Theanine, som också sägs öka vakenhet och slappna av i sinnet utan att framkalla dåsighet. 

Konsumenternas livsstilar har förändrats oåterkalleligt och det finns ett större fokus på innovation mot hälsa. Samtidigt går de mot te och infusioner med hälsofördelar samt att använda örter som moringa. Även om dessa volymer är små, kommer de att accelerera över tiden, med detta växande intresse främst i Europa, Mellanöstern och USA. 

Te kommer utan tvekan att uppleva tillväxt i linje med konsumenternas preferenser för naturliga drycker med hälsofördelar, såväl som smaktrenden för mer mångsidiga smaker. 

I Te-sfären kommer det sannolikt att kretsas kring äkthet under de närmaste åren. Precis som antioxidanter är detta en funktion som äkta te erbjuder i överflöd. 

Den traditionella metoden att göra te bygger på respekt för naturen – att handplocka de ömmaste bladen, där smaken och de naturliga antioxidanterna är högst, att torka bladet för att koncentrera båda och rulla på ett sätt som efterliknar det hantverk som utfördes av läkarna för 5 000 år sedan, när det ursprungligen framställdes som ett läkemedel. 

Slutligen, jäsning (svart och oolong te), och sedan bränning eller torkning. Med teplantan Camellia sinensis, som är så dramatiskt formad av ett sammanflöde av naturliga faktorer som vind, solsken, regn, fukt och jord, ger denna tillverkningsmetod i varje parti te ett mycket specifikt uttryck för naturen – dess terroir. Detta är en aspekt av fint te som fler konsumenter börjar uppskatta.

Självklart kommer detta även påverka priset. Det ökade intresset, den numera utbredda kunskapen om teets hälsoeffekter leder till ökad efterfrågan på just etiskt, bra, välgörande och framför allt gott te. Sätt det i skuggan av den monetära inflationen och det står klart att priset på te kommer att gå upp under kommande år.