Te som present.

Posted by Ehsan Noroozi on 15th Dec 2021

  • Stress över julklappsköp?
  • Vet inte vad du ska ge till vem?
  • Budgetåret lämnar inte utrymme för extravaganser?

Lugn. Vi har lösningen. 

Te. 

Är det förutsägbart att en tehandlare föreslår te? Ja. 

Hade du föredragit en oförutsägbar tehandlare? Nja... kanske?

Ok, låt mig formulera mig såhär; Kan en förutsägbar tehandlare föreslå och leverera oförutsägbara teer för awesome teupplevelser? Ja!

Lång historia kort - Det är svårt att köpa presenter till vissa. 

  • Vissa har allt dom önskar.
  • Vissa VILL man inte köpa till men man MÅSTE (Läs: avlägsen släkt).
  • Vissa har inte möjlighet att lägga enorma summor eller tid på att jaga presenter i år.

Genom att här nedan bryta ner "att-få-te-som-present-upplevelsen" tills dess beståndsdelar, hoppas jag övertala dig om att när det kommer till presenter, är te överlägset. 

Paketkänsla: Vissa vill ha hårda paket. Andra vill ha mjuka paket. När du ger någon te, kan paketet ta bägge former. Lika så gäller storleken. Visst, vi har alla hört myten om storleken och dess betydelse eller bristen av betydelse, men tro mig - storleken spelar roll. Tack och lov kan du i detta te-sammanhang justera storleken efter önskan och behov genom att välja ett större eller mindre paket. (Om det ändå vore så i alla sammanhang)

När mottagaren skakar paketet innan öppning, så kan hen höra rasslande. När de klämmer kan de höra och känna knastrande. Alla som har barn, bil eller hus vet om att upplevelsen av rasslande och knastrande oftast ger en känsla av spänning. Som att något är på väg att hända. Ibland är det dåligt, men då man i denna kontext kan direkt koppla rasslandet och knastrandet till paketet och INTE till barn, bil eller hus, är det en positiv spänning. 

Öppnandet: Så när du ger bort ett te, ska du tänka på ett par saker.

1. Om mottagaren är van te-nörd, kommer de att föredra rena, osmaksatta teer.

2. Om mottagaren är vanlig, dödlig tedrickare och kanske till och med har tepåsar hemma som hen inte ens skäms för, kommer de uppskatta smaksatta teer. 

Oavsett så är vi ute efter den där WOW-effekten som uppkommer när man öppnar paketet och doftar på teet för första gången. 

Om du handlat teet i tebutiken, har du kanske upplevt den där wow-effekten när du doftade på teet i burken i butiken. 

Ett te som man ger bort skall vara både visuellt vackert (högst subjektivt vad vi upplever som visuellt vackert i te-sammanhang.) och dofta ljuvligt och förtjusande. 

Tänk på att då det inte alltid är läge att brygga teet som hen precis fått, är det viktigt att doft och arom är av den kaliber så att känslan och upplevelsen av teet hänger kvar en stund.... helst som en dimma över alla andra paket som öppnas och således markerar ditt paket som dominant och överlägsen. 

Smakandet: Sannolikheten är att du som gett paketet inte är närvarande när paketmottagaren skall provsmaka teet de fick. Sannolikheten är att detta sker dagen eller i dagarna därpå. 
Vad som händer här är en upprepning av tidigare steg, fast denna gången med igenkänning vilket leder till större förväntan och en starkare "jag-ser-fram-emot-detta-känsla".

De plockar upp paketet. Känner storleken och tyngden i sina händer. Känner mjukheten och hårdheten. Upplever textruren, rasslandet & knastrandet och kanske till och med ett uns prasslande i samband med att de öppnar paketet. 

Öppnar paketet och sveps av fötterna av dofterna och aromerna som direkt skickar hjärnan och tankarna till ögonblicket du gav dem paketet och hur förträfflig du var och är som människa. Brygger teet och sen smakar och landar i den där känslan av wow, fast en lugnare variant. Som ett eftertänksamt wow. (Tänk dig där Oj! möter Ahhh! med en liiiiiten eftersmak av hmmm...som ebbar ut i en robust ...mmm.)

Och nu kommer det bästa!
VARJE gång de öppnar, brygger och dricker det där teet, kommer de tänka på dig med kärlek och värme.
VAR ENDA GÅNG!

Så, ja. Det går bra att ge dem mer av samma te, eller något annat som ger samma effekt nästa gång du ska ge bort en present. 

Du trodde säkert jag skoja när jag sa att te är den bästs presenten, men det gjorde jag inte. 

Te är dynamiskt spännande och universalt anpassningsbart....till skillnad från elektronik som är gammalt innan mellandagsr-rean är över.