Te och förkylning & snuva

Posted by Ehsan Noroozi on 15th Mar 2022

Vilket te hjälper mot halsont?

Det korta svaret är grönt te med honung. Vill du spetsa till det kan du lägga i ett par tunna skivor färsk ingefära. Om du vill ta det ytterligare en nivå kan du lägga in en skiva citron också. Men om du vill lyxa till det utöver det vanliga så kan du stoppa några kryddnejlikor i citronskalet på citronskivan innan du lägger det i ditt te. 

Ok. Så för att vara helt ärlig här. Det är FRAMFÖR ALLT honungen som hjälper mot halsont. Honung är antibakteriell och lindrar inflammationen.

Men te är det perfekta verktyget för att leverera honung till din ömma hals. Grönt te innehåller dessutom både c-vitamin som stärker kroppen och antioxidanter, som hjälper mot inflammation. 

Ingefära och citron hjälper bägge genom att vara rika på c-vitamin och hjälpa till att lösa slem. 
Kryddnejlikan är god och känns tröstande. 

Vilket te hjälper mot snuva?

Det korta svaret är pepparmyntste. Pepparmynta hjälper till när du känner att det är svårt att andas.
Pepparmynta och de flesta andra typer av mynta är rika på polyfenoler, en grupp kraftfulla antioxidanter som kan minska inflammation.

Pepparmynta är också rik på mentol, en förening som ger en kylande effekt genom att interagera med kalciumkanaler i kroppen.

Många traditionella huskurer använder pepparmynta för att behandla ett brett spektrum av tillstånd, inklusive symptom på halsont.

Vilket te hjälper mot förkylning?

Ok. förkylning är lite mer komplicerat. Det är så mycket som går in under paraplyet "förkylning".  Men här kommer några teer som alla hjälper på sitt sätt.

Grönt te

Grönt te innehåller många antioxidanter. Dessa kan ha en antiinflammatorisk effekt som kan bidra till att minska smärtan och obehaget av halsont.

I en studie minskade gurgling med en lösning av grönt te var 6:e timme inom en 24-timmarsperiod symtom på halsont i samband med avlägsnande av en andningsslang.

Vissa studier har visat att föreningar i grönt te hjälper till att förbättra det övergripande immunförsvaret och främja läkning.

Självklart har vi en uppsjö av gröna teer som alla gör jobbet men ett grönt te är lämpligare än alla andra i denna kontext. Checka ut vårt gröna Gunpoweder Pepparmint.

Kamomillte

Kamomill är en vanlig ört som människor har använt medicinskt i hundratals år.

Studier visar att den innehåller flera föreningar, särskilt α-linolensyra och apigenin, som har följande egenskaper:

 • antiinflammatorisk
 • antioxidant
 • antimikrobiellt
 • smärtstillande

Att dricka kamomillte ger den helande effekten av kamomill tillsammans med lugnande värme.

Kamomillte finns i förpackningar med individuella påsar eller som en lös, torkad blomma. Människor kan också köpa kamomill som ett komplement eller i en halsspray.

Vårt kamomillte finner du här.

Läkemalva-te

Människor har använt läkemalva mot halsont och torrhosta sedan urminnes tider, förmodligen för att det är rikt på ett ämne som kallas mucilage.

Mucilage bildar en skyddande slemliknande film över orala vävnader som kan hjälpa till att minska ytterligare irritation eller torrhet.

Läkemalva-te innehåller också höga doser av antioxidanter, såsom flavonoider, fenolsyror och tanniner.

Dessa antioxidanter kan minska inflammation och smärta samtidigt som de förstör eller förhindrar infektionsframkallande bakterier. Föreningar i läkemalva kan också främja cellläkning.

Det finns gått om "dåligt" läkemalva och man får generellt vad man betalar för. Dåligt läkemalva innehåller inte lika höga nivåer av de verksamma ämnena eller antioxidanterna.

Gurkmeja te

Gurkmeja innehåller flera föreningar som kan lindra halsont genom:

 • minska inflammation
 • förebygga eller begränsa infektioner
 • stimulerar immunförsvaret
 • lindra smärta genom att bedöva halsen

Forskare tror att curcumin och andra aktiva ingredienser i gurkmeja förändrar olika cellsignalsvägar i kroppen för att främja läkning och minska inflammation.

Människor kan använda färdigt gurkmejate eller göra sitt eget te av torkad, mald eller gurkmejarot.

Vad säger vetenskapen?

Infektioner beror det på bakterier eller virus. Din kropp reagerar då med en inflammation. Du kan också få en inflammation för att du har överansträngt till exempel stämbanden. Oavsett kommer du må kasst. Så vad säger vetenskapen om det här med te vid förkylning & snuva?

Ok. Först behöver vi kolla lite på vilka olika sjukdomar som genererar snuva och halsont. 

 • Förkylning - Det som vi till vardags kallar förkylning är när näsan och svalget är inflammerade. Förkylning orsakas nästan alltid av ett virus. Personligen tror jag att det finns ett element av karma involverat, men vetenskapen tar bestämt avstånd från min ståndpunkt.
  Det brukar se rött och irriterat ut och du kommer till största sannolikhet ha ont i halsen. Har du varit riktigt olyckosam, kan du ibland få en infektion i stämbanden. Du märker det genom att stämbanden blir inflammerade och du kan bli hes.
  Du kan också få feber, ont i öronen, snuva och hosta om du är förkyld.
 • Covid-19 - Coronavirus disease, årgång 2019 förkortas i folkmun till Covid-19 eller Covid eller Rona. Sjukdomen påminner ofta om en förkylning eller influensa. Livsglädjes-förstörande-feber och lungrivandes-magkrampande hosta är vanligt när man är drabbad. Du kan också bland annat få ont i halsen, huvudvärk eller ont i muskler och leder. Visst låter det som en bakfylla.
  Besvären brukar gå över av sig själv...för de flesta. För andra kan det bli riktigt illa.  I skrivande stund har Covid-19 skördat över 6 miljoner liv enligt världhälsoorganisationen.
  En del får andningsbesvär och kan behöva vård på sjukhus. Vaccinera dig mot covid-19, även om du redan har varit sjuk.
 • Halsfluss - Halsfluss är hemskt. Det är en infektion som orsakas av virus eller bakterier i halsmandlarna. Det är oftast riktigt griniga och elaka streptokockbakterier om infektionen beror på bakterier. Infektionen gör att halsmandlarna blir inflammerade, kraftigt röda och svullna. Det känns som att man sväljer taggtråd varje gång man ska svälja något.
 • Körtelfeber - Sjukdomen orsakas av ett virus som är mycket vanligt. De flesta får viruset redan innan tioårsåldern, vilket gör att de har antikroppar i blodet som vuxna. Det skyddar dem från att bli smittade igen. Like a boss!
  Barn får oftast inga eller bara lindriga symtom, som en förkylning. Det är främst personer i åldern 15 till 25 år som får kraftiga symtom som trötthet, svullna lymfkörtlar, ont i halsen, feber och inflammerade halsmandlar med en vit beläggning.
 • Scharlakansfeber - Åkomman beror på en infektion av streptokockbakterier. Det är främst små barn som får denna sjukdom. Äldre barn och vuxna brukar istället få halsfluss av streptokockerna. Vanliga symtom för scharlakansfeber är feber, ont i halsen, rött och svullet svalg, röda kinder och blekhet runt munnen. Samt att man tycker synd om sig själv...för det är rätt synd om en.
 • Struplocksinflammation - Struplocksinflammation beror på en infektion av bakterier och är ganska ovanligt. Infektionen gör att struplocket svullnar upp. Det gör att du får svårt att andas, har mycket ont i halsen, har svårt att svälja, dreglar och får feber. Yes - det kan kännas som att man kan dö.
  Struplocksinflammation är ovanlig bland barn. Vaccination mot bakterien ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Därför är det främst ovaccinerade barn och vuxna som får sjukdomen.

Man kan också få snuva eller ialla fall halsont av andra orsaker

Du kan få ont i halsen av att sjunga eller skrika högt. Eller sjunga dåliga låtar. Eller bli karate-choppad på halsen. Då är det stämbanden som har överansträngts och blivit inflammerade. (inte om du blir utsatt för våld i form av karate-chopps, men om du blir hes och får ont i halsen av att ha skrikit och sjungit så är det för att stämbanden har överansträngts.)

När du har stämbandsinflammation med halsont och heshet är det oftast orsakat av ett elakt, fult och ont virus. Det är bra att vila rösten så mycket som möjligt. Du skall vara tyst! Att viska är också en ansträngning för rösten.

Du kan också få en svidande känsla i halsen om du vistas i mycket torr luft.

Herpes kan också ge ont i halsen. Det är en virusinfektion som ofta ger blåsor på läpparna och inne i munnen. Dock skall du akta dig för att påstå att någon har herpes, bara för att de har ont i halsen. I synnerhet om den någon är din partner eller liknande. Det blir dålig stämning så sjukt snabbt och att du kan referera till källor som 1177 där det står att herpes kan orsaka halsont, är varken en tröst eller ursäkt. 

Halsbränna och sura uppstötningar kan ge en känsla av ont i halsen. Då glider surt maginnehåll tillbaka upp i matstrupen och kan ge en brännande eller svidande smärta långt ner i halsen.

En studie från 2008 med namnet "The effects of a hot drink on nasal airflow and symptoms of common cold and flu" skriver forskarna A. Sanu & R. Eccles att "Sammanfattningsvis stöder resultaten myten att en varm välsmakande dryck är en välgörande behandling för att lindra de flesta symtom på förkylning och influensa." Läs mer om studien här.

För varmt te kan orsaka cancer...typ. 

Människor rekommenderas att vänta några minuter innan de dricker en kopp nykokt te idag, eftersom en studie, publicerad på British Medical Journals webbplats 2009, finner att dricka mycket varmt te (70°C eller mer) kan öka risken för cancer av matstrupen, muskelröret som transporterar mat från halsen till magsäcken.Studien genomfördes i norra Iran, där det dricks stora mängder varmt te varje dag.Men en medföljande ledarspalt säger att dessa fynd inte är orsak till oro och det allmänna rådet är att tillåta mat och dryck att svalna lite innan de sväljs. Läs mer om studien här.

En riktigt intressant studie från 2018 menar att te hjälper mot influensa och förkylning, men att mer forskning behövs. Det är Daisuke Furushima, Kazuki Ide & Hiroshi Yamada som ligger bakom rapporten med namnet "Effect of Tea Catechins on Influenza Infection and the Common Cold with a Focus on Epidemiological/Clinical Studies". De menar att te visst hjälper men att det behövs mer forskning för att säkerställa resultaten. Läs mer om rapporten här.

Te, tradition & förkylning

Det faller väl rätt naturligt att dricka något varmt när man känner sig lite svag och frusen. Det är nog därför det finns en så lång tradition av att behandla förkylningar och andra åkommor med förkylningsliknande symptom med te. 

För oss tehandlare är det lika självklart att ha te som en del av hemma-apoteket. Lika självklart som att ha paracetamol, ibuprofen, desinfektionsmedel och plåster.

Men om vi ska lära oss något av tetraditionen, är det att det är bättre att jobba preventivt. 
Visst, jag är tehandlare och självklart tycker jag att alla ska dricka mer te, men faktum är att både vetenskapen och traditionen säger att tedrickare mår bättre. 

Att dricka te dagligen garanterar inte att du aldrig blir sjuk, men c-vitamin, antioxidanter och te-katekiner påverkar kroppen positivt. 


Men inte bara te. 

Kryddor & örter kan också ändra smaken på te. Vissa gör det sötare eller kryddigare, andra mer syrligt eller fruktigt eller blommigt. Några av de mest populära tetillsatserna och deras potentiella fördelar inkluderar:

 • Honung: Detta har antioxidant och antimikrobiella egenskaper och tillför sötma.
 • Citrusjuicer: Dessa har antioxidant, antiinflammatoriska egenskaper, ökar salivproduktionen och främjar läkning.
 • Kokosolja: Denna har antibakteriella, antiinflammatoriska egenskaper, smörjer slemhinnor, ökar absorptionen av fettlösliga föreningar, såsom curcumin.
 • Röd solhatt: Detta har antiinflammatoriska egenskaper som stimulerar immunförsvaret och främjar läkning.
 • Kanel: Denna krydda har antioxidant, antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper.
 • Cayenne-, röd- och chilipeppar: Dessa innehåller capsaicin, som är ett smärtstillande och antiinflammatoriskt medel. De stimulerar också slemsekretion.
 • Svartpeppar: Denna innehåller piperin, som ökar upptaget av curcumin och andra näringsämnen. Den har också antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper och tillför krydda.
 • Ingefära: Detta har antioxidant, antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper och ger krydda.
 • Kryddnejlika: Detta har antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper.