Te och alkohol

Posted by Ehsan Noroozi on 10th Mar 2022

Kan man blanda te med sprit?

Det korta svaret är JA! Men som så mycket annat här i livet, ligger magin i nyanserna.

Låt mig förklara. Det finns inget bättre än att mysa med en varm kopp te när det är kallt ute. Rykande godhet smaksatt med allt från klassiska gröna och svarta teblad, till kanel och kamomill, till hallon, te är ett av de mest lugnande sätten att avsluta dagen. Men ibland, inte alltid men ibland finns inget bättre är en kopp varmt te med något lite extra.

Det enklaste sättet att smakfullt införliva alkohol i ditt favoritte är genom att ändra något i det klassiska Hot Toddy-receptet. 

Välj din favoritsprit – oavsett om det är rom, gin, whisky eller vodka – häll den i en mugg tillsammans med en touch av honung och en skvätt citron och toppa den sedan med te i stället för varmt vatten. 

För att sätta fart på din cocktailkreativitet prova att spika sex klassiska teer med sprit för att ta reda på vilka kombinationer som var bäst. 

Recept på te-grogg

Här är våra favoritkombinationer.

Svart te + rom

Svart te, oavsett om du sträcker dig efter klassiskt engelskt frukostte eller orange pekoe, är det perfekta tillbehöret till rom. 

Bartenders med anor från Jerry Thomas dagar har bevisat detta gång på gång med cocktails som:

  • Fish House Punch (en hel flaska mörk rom med lika mycket svart te, samt lite konjak och persikobrännvin) 
  • Planter's Punch ( en enkel blandning av svart te och mörk rom). 

Roms naturliga sötma avrundar det svarta teets bittra kant, medan andra spritdrycker som whisky ibland kan accentuera dess stringens.

Grönt te + whisky

Vi vet att blanda sprit med grönt te urhållkar många av dess påstådda hälsofördelar, men smaken är värt det. 

På Ramen Gaijin i Sebastopol, Kalifornien, brygger barchefen Gillian Tyrnauaer och mixologen Scott Beattie grönt te direkt i japansk whisky för en distinkt upplevelse av Whiskey Highball. 

Teet ger whiskyn en välsmakande, gräsig kvalitet som gör den idealisk för att kombineras med mat eller att drickas solo. Så fort vi smakade Green Tea-Infused Whisky Highball – som är gjord av 4.5cl whisky med grönt te, 6cl sodavatten och en havspalmgarnering – visste vi att de två vätskorna var avsedda för varandra.

Myntate + rom eller bourbon

Mynta är en mångsidig smak i cocktails. Det finns i en rad klassiker och signaturer, och färska myntablad är en basingrediens på alla respektabla cocktailbarer. Så när vi försökte kombinera myntte med sprit, tittade vi på klassiska cocktails med mynta för inspiration – nämligen den romsbaserade Mojito och bourbonbaserade Mint Julep. 

Även om båda dessa drycker använder den färska örten, är ett gott myntate, gjort till en sirap, ett underbart tillskott till cocktails för en extra mintig kick. Om du inte har tid att göra en sirap eller letar efter något enklare, kan du också skapa en läcker toddy med endera spriten. 

För att göra det, toppa 6cl rom eller bourbon med myntte och lite demerarasocker (eller honung, om du föredrar det).

Kamomillte + Gin eller Vodka

Ett härligt och lugnande te. Kamomill får sin charm från sin örtighet och blommighet – precis som gin – vilket gör de två perfekta för varandra. Prova att brygga kamomill direkt i gin. Teet kan du använda i nästan alla gincocktailrecept – som en Tom Collins – eller till och med en gin-take på en "old fashioned". 

Om det är en het cocktail du vill ha, välj en toddy, toppa ginen med varmt kamomillte och honung. Blandningen kan dock vara överväldigande örtbaserad för vissa människor. Om så är fallet, eller om du inte känner dig särskilt ört förtjust just nu, prova att kombinera ditt kamomillte med vodka istället.

Chai + Rye Whisky eller Irish Cream

I likhet med gin och kamomill fungerar kryddig rågwhisky och chai-te som handen i handsken, på grund av deras gemensamma egenskaper. Allt den behöver är en touch av socker för att avrunda smaken. 

Eller, om du vill ha något lite krämigare och mindre kryddigt, är Irish cream också ett bra tillskott till chai - byt bara ut den mot mjölk och gör dig en "spikad" (Läs på engelska) chai latte. 

Detta är så gott att vi vill lyfta "en varningens finger" och påminna alla om vikten att vara ansvarsfull med sin konsumtion i allmänhet och alkoholkonsumtion i synnerhet. 

Earl Grey + Bourbon

Även om den vanligtvis är gjord av en blandning av svarta teer, är Earl Grey mest känd för den karaktaristiska  bergamottoljan. 

En typ av apelsin, bergamott tillför en "liten" citruskvalitet till teet. Och även om det skulle passa underbart med rom, precis som dess andra motsvarigheter i svart te, är bourbon också ett passande alternativ. 

Spritens sötma kompletterar teet och balanserar ut dess skarpare toner. Byt vattnet mot Earl Grey te i en "old fashioned" eller mint-julep, eller gå Toddy-vägen och se till att garnera med en apelsinskiva.

Vad säger vetenskapen?

Oj, var ska vi börja?

Ok. Om vi ser bortom tonvis med vetenskapligt underlag för att alkohol är skadligt för kroppen och te är nyttigt för kroppen och försöker finna rapporter där dessa dryckers verkan och samverkan undersöks tillsammans, finner vi rapporten  "Berikning av alkoholhaltiga drycker (12% v/v) med te (Camellia sinensis) minskar skadliga effekter av alkoholintag och metabolism i musmodell", författad av S O Ochanda, K Rashid, J K Wanyoko, M Ngotho, A K Faraj, C A Onyango, F N Wachira, och D N Maranga i mars 2016

Bakgrund

En djurmodell användes för att studera hälsofördelarna med teberikade alkoholhaltiga drycker som matades till laboratoriemöss.

Mål

En undersökning av effekterna av teberikade alkoholhaltiga drycker 12 % alkohol (v/v) på antioxidantkapacitet och leverdysfunktionsindikatorer hos vita schweiziska möss inklusive packad cellvolym (PCV), albumin, totalt protein, alkaliskt fosfatas (ALP) och glutation ( GSH) genomfördes.

Metoder

Vanligt, svart, grönt och lila teberikade alkoholer utvecklades med varierande tekoncentrationer på 1, 2 och 4 g/250 ml i 12 % v/v. 

Kontroll alkoholhaltiga drycker utan te utvecklades också. Ett tillstånd (nummer IRC/13/12) erhölls för djurforskningen från National Museums of Kenya, Institute of Primate Research innan studien startade. 

Alkoholhaltiga drycker administrerades oralt varannan dag under 4 veckor med 1 ml per mus, och därefter avlivades djuren och lever- och blodprover skördades för analyser. 

Analyser av kroppsvikt (bwt), packad cellvolym (PCV) albumin, totalt protein, ALP och GSH utfördes. 

Resultaten analyserades statistiskt med hjälp av GraphPad statistiska paket och signifikanta skillnader i medelvärden för olika behandlingar bestämdes.

Resultat

Konsumtionen av teberikade alkoholer minskade signifikant (p=0,0001) bwt vid 0,32–9,58 % och PCV vid 5,56–22,75 % för alla teer. 

Totalt protein i serum och lever från möss som matades med olika teberikade alkoholer varierade mellan 6,26 och 9,24 g/dL respektive 2,14 och 4,02 g/dL. 

Albumin, ALP och GSH var 0,92–2,88 µg/L, 314,98–473,80 µg/L respektive 17,88–28,62 µM. 

Berikning av alkoholhaltiga drycker sänkte lever-ALP, fyllde på antioxidanter och ökade leveralbumin, vilket förbättrade mössens näringsstatus.

Slutsatser

Fynden visar teets leverskyddande mekanismer mot alkoholinducerade skador genom främjande av endogena antioxidanter. 

De fördelaktiga effekterna av te i de berikade alkoholdryckerna skulle kunna användas för att utveckla säkrare alkoholhaltiga drycker.

Te, tradition & sprit

Det finns flera sätt att se på detta.

Både te och alkohol användes för att skydda mot dåligt vatten. Te, genom att man kokade vattnet för att göra te. Alkohol, genom dess bakteriedödande effekt.

Således var det väl bara en tidsfråga innan någon kombinerade dessa två drycker och således var det bara en tidsfråga innan någon skrev om denna kombination.

Det finns gammalt, historiskt prejudikat för te i sprit och blandade drycker, med anor så långt tillbaka som 1727. 

Även om vi inte nödvändigtvis ser te i gamla cocktails eller används i den mixologiska mening som vi tänker på idag, var te en ingrediens som användes i mycket tidiga slag och som verkligen gick före även de mest "klassiska" cocktailsen och drinkarna. 

Punch var kultur och identitet. Småningom gav punchen vika för cocktails, sours och tillkomsten av alla de drinkar med en servering som vi nu vördar i vår samtida cocktailkultur.

Först nu när te behandlas bättre i den globala mat- och dryckesscenen, särskilt i västvärlden, precis som cocktails och drinkar eller groggar får sin rätt, ser vi att de två hantverken möts och att tebladen används eftertänksamt inom ramen för spritkulturen.

Punch bestod av sprit (stark), vatten (svag), sött, surt och krydda. Spola framåt till den tidigaste av cocktails (det vi nu kallar "Old fashioned" cocktail) och grunden är sprit, socker, vatten, bitter (vilket i grunden är din krydda.)

"Daddy" till amerikanska barkändisar, Jerry Thomas, påpekade att du kan använda te istället för vatten (vänta, är det inte i grunden vad te är?) i din punch för extra komplexitet. 

Det mesta av detta skulle förmodligen ha varit grönt te i USA vid den tiden. Den skarpa, bittra, sammandragande torrheten av te och örtkomplexitet går i grunden före användningen av bitter som var det definierande medlet i "cocktailen" och fyller samma nisch när det gäller att torka, runda och komplexisera en cocktail eller drink.

Cocktails som vi känner dem idag är av sorten post-punch (slings, bitterslings, sours, fizzes, duos och trios, etc.) Punch är först, äntligen på väg tillbaka in i mixen, om än helt förändrad från sin historiska identitet.

Under supandets och groggarnas mörka tidsålder har te verkligen inkorporerats i sprit som en mixer, spädare eller tillsatt till punch. 

Men detta överlappar inte på något sätt med teets återuppkomst och kultur på den kulinariska scenen - trenden att gå mot ortodoxt, helbladste bryggt ordentligt. 

Först nu när te behandlas bättre i den globala mat- och dryckesscenen, särskilt i västvärlden, precis som cocktails får sin rätt ser vi de två hantverken mötas och ser teblad användas eftertänksamt inom ramen för cocktailen.

Te används sällan som cocktailingrediens, men när det behövs finns det helt enkelt ingen ersättning. 

Jag har experimenterat lite med denna ingrediens och råder dig att göra en något starkare brygd än du skulle göra om du skulle dricka den från en kopp.

Det här är cocktailböckerna som många samtida bartendrar och jag sätter våra tänder i, och du kan se här att grunden för att använda teblad i en cocktail alltid var att brygga ett te och tillsätta den vätskan till en blandad dryck av sprit och andra modifierare. 

Det är helt okej om du vill späda ut smaken av te, späda ut smaken av en sprit och sluta med en drink som i slutändan är mindre än summan av dess delar. Dock strävar bartenders efter att lyfta fram sin primära sprit i en cocktail och använder alla andra ingredienser för att lyfta varandra till nya höjder. 

Att hälla en bit starkt te på en droppe sprit kommer inte att höja en cocktail, bara dränka den. Bitter (som vi använder i droppen och vid strecket) är i huvudsak koncentrerade, intensiva, små skvätt av örttemagi! Så varför kan inte bladen, som andra örter och kryddor, se sin fulla potential i cocktailscenen? Det kan de.