Pappas adventskalender - en tekalender med våra favoriter.

Posted by Ehsan Noroozi on 18th Nov 2020

Vi har alltid mellan 250 och 450 sorters te i butiken. Det beror lite på vad Pappa finner på sina teresor, årets teskörd i diverse länder, eventuella pandemier som påverkar handeln och en rad andra faktorer. Så att välja 24 tesorter som alla, var och en, ska representera oss är en utmaning men en rolig utmaning. 

Tekalendern - Vad går det ut på?

Tekalendern är perfekt för teälskare och tedrickare som som är öppna för att prova nya tesorter och tesmaker. Precis som en vanlig adventskalender, finns det 24 luckor, eller i de flesta fall tepåsar - en för var dag från första advent och hela vägen fram till julafton. I Pappas adventskalender finns 24 små burkar med te i lösvikt, samt vår mest köpta tetång.

Adventskalenderns historia & bakgrund

Idén med adventskalendrar kommer ursprungligen från Tyskland och krediteras till Gerhard Langs mamma. När Gerhard var 4, hade hon skapat en kalender med 24 kakor - en för vad dag fram till jul. Detta för att hantera lilla Gerhards förväntning inför julafton eller juldagen. Genom att låta honom plocka och äta en kaka varje dag, kunde Gerhard visuellt och praktiskt se hur länge det var kvar till den stora dagen. Detta ska ha utspelat sig i slutet på 1880-talet. 

Jag har inte funnit något exakt årtal men redan innan 1900-talet hade idén spridit sig till bland annat Danmark och Sverige. På den tiden var det handgjorda papperskalendrar, ofta innehållandes små dikter och bilder på julmotiv, lantmotiv och liknande. Ofta med religiösa inslag, men inte alltid. Adventskalendrar var personliga då det krävdes en oerhörd dedikation för att göra en för hand och ge till någon när och kär. 

De första tryckta kalendrarna trycktes i Tyskland i början på 1900-talet av ett tryckeri som ägdes delvis av Gerhad Lang. Produkten utvecklades och i slutet på 1920-talet hade den formen av adventskalender som vi känner igen idag som den "vanliga" med godisar i kommit. 1930-talets ekonomiska, sociala och humanistiska kriser satte dock stopp för Gerhads framgångar med adventskalendern.

1946 tog Richard Sellmer Verlag i tyska Stuttgart kontakt med amerikanska armén för att kunna återuppta produktionen. Sellmer lyckades på så sätt erövra den amerikanska marknaden. Hans firma lever kvar än idag och är det enda tryckeriet i Tyskland som enbart trycker julkalendrar och andra julprodukter.

Varför är det viktigt att välja RÄTT teer till tekalendern?

Ok. Så varje gång du öppnar lådan, plockar upp burken och doftar på teet, brygger och dricker teet, kommer att  reflektera på oss. Om teet är dåligt så kommer du tycka att vi är dåliga. Men om teet är riktigt bra, så kommer du ha överseende med att trälådan inte är av massiv ek (det hade blivit för dyrt), att burkarna inte är alla med samma tryck (vi använder de burkar vi har innan vi beställer nya - det är bättre för miljön) och att vissa av burkarna ibland är lite svåra att öppna. (Burkar är olika - av 24 st. är det alltid några som envisas VARJE gång man ska öppna dem - detta är empiriskt beprövat av oss i tebutiken under många års tid). 

Om teet är riktigt gott och bra, så kommer du känna det och kunna smaka det och då kommer du förhoppningsvis bli en mer dedikerad tedrickare och kunna ta del av den OTROLIGA värld som tevärlden är.

Pappas adventskalender - en tekalender med våra favoriter.

Vi valde självklart några riktigt juliga teer. Sen tog vi osmaksatta, fina teer med. Självklart tog vi med några av våra egna personliga favoriter. Men mest försökte vi plocka ihop de teerna som våra kunder kommit att uppskatta mest över åren.

Och nej, vår tekalender har inte den där fabriksfinishen, inplastad och paketerad så att varje paket ser exakt ut som föregående och nästa. Nej, vår tekalender - adventskalender är ihop-plockad av Pappa, för hand, en burk i taget, innan han packar ner alla burkarna i trälådan och ställer dem på butikshyllan. Varje tekalender är således lite unik. Lite speciell. Du finner Pappas adventskalender - en tekalender med våra favoriter här.