Nästa år är örtteets år hos oss på Tehuset!

Posted by Ehsan Nrooozi on 15th Dec 2021

Örtteer trendar. Inte bara online utan även irl eller i verkligheten som det heter.

Vad betyder det? - Jo, det tar sig uttryck i större och mer genuin och djupgående intresse och nyfikenhet hos våra kunder kring örter och kryddor och hur man kan kombinera dessa för att få en bryggd som har en specifik funktion eller effekt.

Exempelvis kommer det ständigt in folk i tebutiken som undrar om vi;

  • Har ett te som hjälper till att sova?
  • Har ett te som lugnar magen?
  • Har ett anti-stress te?
  • Har ett te som piggar upp mer än vanligt te?
  • Har ett te som de har läst om på nätet att det skulle vara väldigt nyttigt men just nu kommer de inte ihåg vad det hette men de är ändå bombsäkra på att det inte är någon av de 19 teerna jag redan visat dem.

Detta har i sin tur tvingat oss att expandera både vårt sortiment av örtteer, örter och kryddor men även vår egen kunskap om örtteer, örter och kryddor. 

Bäst i klassen (läs: tebutiken) är Kristina. Hon har ett intresse och en nyfikenhet som är större än någon annans, och dessutom är hon en mästare på research och lär sig sjukt snabbt. 

Long story short - Kristina började experimentera med att blanda egna örtteer och nu har hon fått till något som är riktigt bra. 

Under arbetsnamnet Good Gut Feeling (Jag ville ha Gut-punch, men tydligen skickar det ut fel signaler...) har hon kombinerat ihop bland annat brännässla, fänkål, anis, lakrits och amerikansk pepparmynta till ett te som smakar starkt och lite...pastis?

Nu undrar du säkert varför Kristina valt just dessa örter & kryddor till sitt egenkomponerade örtte. Jo, för att dessa har ALLA lugnande verkan på magen...på ett eller annat sätt. 

Förr i tiden var lakritsrot en medicinalväxt som har använts som matsmältningsstöd i tusentals år och såldes på apotek ändå tills på 1970-talet. Forskare har sett att lakritsrot faktiskt kan hjälpa till att läka magsår.

Anis är till exempel en av de mest populära dryckerna för att få bukt med gaser i magen då den minskar inflammation och hjälper till med matsmältningen.

Fänkål har länge sagts att vara en universalört för mag- och tarmbesvär. Besvär såsom uppblåsthet, inflammation och kramper. Att avsluta en måltid med en kopp fänkålste ger magen kraft att bryta ner maten samtidigt som det smakar gott och lugnar magen.

Traditionellt sett har brännnässlan vart känd för att vara väldigt näringsrik och nyttig. Brännässlan stödjer även den en god mage och tarmfunktion och bidrar till normalt fungerande matsmältning.

Mynta har använts i tusentals år inom folkmedicinen för dess otroliga förmåga att stimulera matsmältningen och lindra gasbildning. En kopp myntate på maten stimulerar matsmältningen samtidigt som det smakar fräscht och gott.

Sen är det rätt vackert också. Kristinas Good Gut Feeling eller No.1. Och det doftar ljuvligt.

Till skillnad från diverse "hjälpa magen" teer som säljs i tepåsar, känns dessa ingredienser levande. Här kan du SE bladen, fröna, bitarna och känna dofterna redan när du öppnar påsen. Dessutom känns effekten tydligt. Det händer något i magen när man dricker detta.

Men viktigast av allt är utforskandet. Visst, vi kommer snart ha detta te på hyllan (och självklart hemsidan) för att du ska kunna ta del av det och själv prova på hur mycket bättre det är än andra mag-teer, men du ska för den saken skull inte ta mitt ord för det. Nej, för utforskandet är en del av processen. 

Jag tror att detta teet kommer imponera mest på dem av oss som dels haft magbesvär i en eller annan form över längre tid. Dels vi som faktiskt experimenterat med olika lösningar och redan har en referensram för vad vi förväntar oss av ett mag-te. 

Jag tror vi kommer först bli imponerade över hur potent och aromatiskt det doftar redan innan vi bryggt det, och sedan när vi druckit en kopp eller två och känner något hända i magen. En lugnande, renande förändring. 

PS. Har du förslag på passande namn, så skriv det till oss.