Morsdag - En guide

Posted by Ehsan Noroozi on 28th May 2022

Vad är ursprunget till mors dag?

Ursprunget till Mors dag och firandet av moderskapet är ett koncept som går tillbaka till de gamla grekerna. I sin vårfest firade de gudinnan Rhea, som anses vara gudarnas moder. Rhea var nära förknippad med en annan modergudinna, Kybele (Cybele), som både anatolierna och romarna hedrade. 

I myten var Rhea hustru till Titanen Kronos (Cronus) och himlens drottning. När hennes man hörde en profetia om att han skulle avsättas av ett av sina barn, började han svälja var och en av dem så fort de föddes. (Hemskt, men grekiska gudar och gudinnor var "assholes" med dagens mått mätt.) 

Men Rhea födde sin yngste, Zeus, i hemlighet och gömde bort honom i en grotta på Kreta, bevakad av sköldkrockande Kouretes (Curetes). I hans ställe gav hon Kronos en sten insvept i lindade kläder som han genast slukade. 

Rhea var nära identifierad med den anatoliska modergudinnan Kybele (Cybele). De avbildades båda som matriarker och starka kvinnor, vanligtvis klädda i en torn-krona, och uppassade av lejon.

Sedan åtminstone 1500-talet har "Mothering Sunday" förekommit i den brittiska kristna kalendern. Och en studie av firandet av Mors dag visar att det nu äger rum i över 152 länder över hela världen.

Morsdag och Amerikanarna

I USA går historien lite annorlunda.Den moderna högtiden firades först 1907, när Anna Jarvis höll den första morsdagsgudstjänsten i Andrews Methodist Episcopal Church i Grafton, West Virginia. Andrew's Methodist Church håller nu den internationella morsdagens helgedom.

Hennes kampanj för att göra Mors dag till en erkänd helgdag i USA började 1905, året då hennes mamma, Ann Reeves Jarvis, dog. Ann Jarvis hade varit en fredsaktivist som tog hand om sårade soldater på båda sidor av det amerikanska inbördeskriget och skapade Mors Dags arbetsklubbar för att ta itu med folkhälsofrågor. 

Hon och en annan fredsaktivist och suffragett, Julia Ward Howe, hade uppmanat till skapandet av en "Mother's Day For Peace" där mödrar bad att deras män och söner inte längre dödades i krig. 

40 år innan det blev en officiell helgdag, hade Ward Howe gjort sin morsdags-proklamation 1870, som uppmanade mödrar av alla nationaliteter att gå samman för att främja "en vänskaplig lösning av internationella frågor, de stora och allmänna intressena för fred."

Anna Jarvis ville hedra detta och avsätta en dag för att hedra alla mammor eftersom hon trodde att en mamma är "den person som har gjort mer för dig än någon annan i världen"

Morsdag i det moderna samhället

Idag handlar det minde om att hedra sina föräldrar och då i synnerhet sin mor, i biblisk eller hednisk anda. Idag är morsdag betydligt mer kommersialiserad. Likt alla hjärtans dag eller halloween finns det numera en uppsjö av gratulationskort, presenter, upplevelser och annan kuriosa som man kan ge sin moder.

Men relationen till mammor är tidlös och universal. Det är ett av de fenomen som knyter ihop oss människor över tid och över kulturgränser. Och vi behöver tacka våra mammor. Inte för att de kräver det, men för att vi kräver det av oss själva. 

För att vi eventuellt minns alla de tiotusentals uppoffringar som de gjort för oss. Allt från att mata oss, vårda oss, lära oss saker och framför allt, älska oss.

I det moderna samhället känns det bra att uppmärksamma sin mamma för hennes roll i ens liv. Det känns naturligt att sätta fokus på henne och hennes bedrifter under en dag. I det moderna samhället ser vi grupper som annars inte alls kommer överens, vara överens om vikten och innebörden av morsdag. Morsdag sträcker sig över både politiska, kulturella, ekonomiska och alla andra hinder jag kan komma på. 

Vissa firar morsdag med ett kort grattis. Kanske de skickar ett digitalt meddelande, kanske ett telefonsamtal. Men de flesta av oss som har möjlighet, försöker ta oss tiden att träffa våra mammor på morsdag. I England där morsdag firats sedan 1500-talet, föll det naturligt att fira med te. Ett slags morsdags te-party. Än idag är det ett populärt sätt att fira morsdag. 

Plocka fram finporslinet. Duka fram gottiset. Brygg det där supergoda teet och sätt dig med din mor en stund och checka läget. 

Morsdag & Te

Harney & Sons är förmodligen de första som blandade ett särskilt te för morsdag. Det är ett koffeinfritt örtte på främst blommor, i en fin, färgglad metallburk. En jättefin present.

Här i tehuset har vi inte någon dedikerad blandning för morsdag....än!

Men min egen mamma rekommenderar vårt gröna rabarber grädd te.