Mensvärk (dysmenorré) & te - En guide

Posted by Ehsan Noroozi on 28th Oct 2023

Mensvärk, eller dysmenorré som det heter i medicinska sammanhang, är en vanlig åkomma som drabbar många kvinnor. Menstruationscykeln är en naturlig process i kroppen, men den kan ibland ge upphov till smärta och obehag. Mensvärk kan vara mild till svår osv. 

Allt detta vet du och har hört eller läst förut. Det är inte därför du kom hit. Nej, du är sannolikt här för att veta om det finns något te som hjälper. 

Dels för att te känns bättre än piller. Dels för att det tar så mycket på en att ha sådär jätteont. Smärtan lämnar en ofta utmattad och ibland känns det som om man knappt hunnit återhämta sig från en omgång innan nästa börjar.

VARFÖR får vissa mensvärk (dysmenorré)?

Det finns många olika orsaker till mensvärk. Den vanligaste orsaken är sammandragningar i livmodern. Dessa sammandragningar är en del av menstruationscykeln, och de hjälper till att driva ut livmoderslemhinnan. Detta är bra och naturligt och visar att kroppen fungerar som den ska. Men helst ska det inte orsaka sådär mycket smärta att det blir svårt att fungera i sin vardag.

Ibland är det allvarliga orsaker till mensvärk. Det kan vara:

 • Endometrios: En sjukdom där livmoderslemhinna växer utanför livmodern.
 • Myom: Godartade tumörer i livmodern.
 • Övriga sjukdomar, till exempel infektioner eller äggstockscystor.

Och om du har sådär svår mensvärk som gör att du inte kan fungera i din vardag, gör du rätt i att söka vård hos en doktor som är både förstående och tillförlitlig. 

Allt som oftast är det dock inte alls så allvarliga orsaker till mensvärk eller dysmenorré. 

 • Stress utifrån
 • Obalans i kroppen, i kosten eller i sinnet och ens relationer
 • Trötthet och utmattning 

Allt detta påverkar och kan göra att smärtan känns oöverkomlig. 

Vi är fostrade i en kultur som säger att "vid mensvärk, ta en Ipren eller en Alvedon eller motsvarande", men någonstans inombords kanske du förstår att piller-knaprandet inte är ditt bästa alternativ alla gånger. 

Te för mensvärk

Det finns flera olika typer av te som kan hjälpa till att lindra mensvärk. Några av de vanligaste teerna är:

 • Kamomillte: Kamomill har en lugnande effekt på kroppen, och det kan hjälpa till att minska smärta och inflammation.
 • Pepparmintte: Pepparmynt har en smärtlindrande effekt, och det kan hjälpa till att slappna av livmodern.
 • Ingefärte: Ingefära har en antiinflammatorisk effekt, och det kan hjälpa till att minska smärta och obehag.

Men detta har du säkert också läst på andra sidor. Och det är visserligen sant att alla dessa tre ingredienser kan hjälpa, men det finns så mycket mer i te-världen som kan hjälpa vid PMS eller dysmenorré.

Andra örter, kryddor, ingredienser som kan göras till PMS-te

Tulsi - helig basilika eller holy basil

Tulsi, även känd som helig basilika, är en ört som har använts i århundraden för sina medicinska egenskaper. Det finns vissa studier som tyder på att tulsi kan ha en positiv effekt på PMS-symtom.

En studie från 2018 fann att kvinnor som tog tulsi-tillskott under en månad upplevde en minskning av PMS-symtom som smärta, humörsvängningar och trötthet. En annan studie från 2017 fann att tulsi-tillskott kan hjälpa till att minska ångest och depression, två vanliga PMS-symtom.

Det är dock viktigt att notera att mer forskning behövs för att bekräfta dessa resultat.


Här är några av de sätt på vilka tulsi kan hjälpa till att lindra PMS-symtom:

 • Tulsi har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska smärta och svullnad.
 • Tulsi har antioxidantegenskaper som kan hjälpa till att skydda cellerna från skador. Detta kan vara särskilt viktigt under menstruationscykeln, då kroppen är mer utsatt för stress och skador.
 • Tulsi har lugnande och nervstabiliserande egenskaper som kan hjälpa till att lindra humörsvängningar och ångest.

Krysantemum

Krysantemum har antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper som kan bidra till att lindra vissa PMS symtom. 

En studie från 2013 fann att kvinnor som tog krysantemum-tillskott under en månad upplevde en minskning av smärta och svullnad i bröstet. En annan studie från 2012 fann att krysantemum-tillskott kan hjälpa till att minska huvudvärk och ryggsmärta, två vanliga PMS-symtom. 

Krysantemum kan också bidra till att lindra humörsvängningar och ångest, två andra vanliga PMS-symtom. En studie från 2011 fann att kvinnor som tog krysantemum-tillskott under en månad upplevde en minskning av humörsvängningar och ångest.

Det är dock viktigt att notera att mer forskning behövs för att bekräfta dessa resultat.


Här är några av de sätt på vilka krysantemum kan hjälpa till att lindra PMS-symtom:

 • Krysantemum har antiinflammatoriska egenskaper som kan bidra till att minska smärta och svullnad.
 • Krysantemum har smärtstillande egenskaper som kan bidra till att lindra smärta.
 • Krysantemum har antioxidantegenskaper som kan bidra till att skydda cellerna från skador. Detta kan vara särskilt viktigt under menstruationscykeln, då kroppen är mer utsatt för stress och skador.
 • Krysantemum har lugnande och nervstabiliserande egenskaper som kan bidra till att lindra humörsvängningar och ångest.

Citronverbena

Citronverbena har antiinflammatoriska, smärtstillande och lugnande egenskaper som kan bidra till att lindra vissa PMS-symtom.

Citronverbena har antiinflammatoriska egenskaper som kan bidra till att minska smärta och svullnad. Detta kan vara särskilt användbart för att lindra smärta i bröstet, ryggsmärta och huvudvärk, som är vanliga PMS-symtom.

Citronverbena har också smärtstillande egenskaper som kan bidra till att lindra smärta. Detta kan vara särskilt användbart för att lindra mensvärk, som är ett av de vanligaste PMS-symtomen.

Citronverbena har dessutom lugnande egenskaper som kan bidra till att lindra humörsvängningar och ångest, som är andra vanliga PMS-symtom.

Det är dock viktigt att notera att mer forskning behövs för att bekräfta dessa resultat.

Apelsinblomster

Apelsinblomster har antiinflammatoriska, smärtstillande och lugnande egenskaper som kan bidra till att lindra vissa PMS-symtom.


Här är några av de sätt på vilka apelsinblomster kan hjälpa till att lindra PMS-symtom:

 • Apelsinblomster kan bidra till att minska smärta och svullnad i bröstet, ryggen och huvudet.
 • Apelsinblomster kan bidra till att lindra mensvärk.
 • Apelsinblomster kan bidra till att lindra humörsvängningar och ångest.

Notera att mer forskning behövs för att bekräfta dessa resultat.

Sideritis - Grekiskt / Turkiskt bergste

Sideritis, även känd som järnört, är en ört som har använts i århundraden för sina medicinska egenskaper. Det finns vissa studier som tyder på att sideritis kan ha en positiv effekt på PMS-symtom.


En studie från 2019 fann att kvinnor som tog sideritis-tillskott under en månad upplevde en minskning av PMS-symtom som smärta, humörsvängningar och trötthet. En annan studie från 2018 fann att sideritis-tillskott kan hjälpa till att minska ångest och depression, två vanliga PMS-symtom.

Igen - Notera att mer forskning behövs för att bekräfta dessa resultat.

Citronmeliss

Citronmeliss har lugnande och ångestdämpande effekter, vilket kan vara till hjälp vid PMS-symtom som humörsvängningar, oro och ångest. Citronmeliss kan också bidra till att minska smärta och inflammation, vilket kan vara till hjälp vid mensvärk och andra PMS-symtom.


Rosor

Rosor har också en rad egenskaper som kan vara till hjälp vid PMS, bland annat:

 • Ros kan bidra till att minska smärta och svullnad, vilket kan vara till hjälp vid mensvärk och andra PMS-symtom.
 • Ros kan bidra till att lindra smärta, vilket kan vara till hjälp vid mensvärk och andra PMS-symtom.
 • Ros kan bidra till att lindra humörsvängningar och ångest, två vanliga PMS-symtom.
 • Ros kan bidra till att skydda cellerna från skador. Detta kan vara särskilt viktigt under menstruationscykeln, då kroppen är mer utsatt för stress och skador.

Lavendel

Även Lavendel har en rad egenskaper som kan vara till hjälp vid PMS, bland annat:

 • Lavendel kan bidra till att minska smärta och svullnad, vilket kan vara till hjälp vid mensvärk och andra PMS-symtom.
 • Lavendel kan bidra till att lindra smärta, vilket kan vara till hjälp vid mensvärk och andra PMS-symtom.
 • Lavendel kan bidra till att lindra humörsvängningar och ångest, två vanliga PMS-symtom.
 • Lavendel kan bidra till att skydda cellerna från skador. Detta kan vara särskilt viktigt under menstruationscykeln, då kroppen är mer utsatt för stress och skador.

Ya bao - vitt te - Camelia sensis knoppar

Ya bao vitt te är ett kinesiskt te som är känt för sina lugnande och ångestdämpande egenskaper. Det finns vissa studier som tyder på att Ya bao vitt te kan vara effektivt för att lindra PMS-symtom som humörsvängningar och ångest.

Här är några av de sätt på vilka Ya bao vitt te kan hjälpa till att lindra PMS-symtom:

 • Lugnande och ångestdämpande egenskaper: Ya bao vitt te kan bidra till att lindra humörsvängningar och ångest, två vanliga PMS-symtom.
 • Ya bao vitt te kan bidra till att skydda cellerna från skador. Detta kan vara särskilt viktigt under menstruationscykeln, då kroppen är mer utsatt för stress och skador.

Ehsans & Pappas Tehus te för att lindra mensvärk

Vi blandade dessa ingredienser för att göra vårt eget, awesome, anti-mensvärks-te. Den heter Mensvärkste / Anti PMS te, kostar 149kr/hg och den hittar du här!

Blev det bra? Undrar du säkert. Ja, det blev jättebra. Lugnande, gott och helande.

Men fungerar det verkligen? Undrar du. Ja, det beror på. Alla kroppar är lite olika och precis som med allt annat, så funkar det jättebra för vissa och mindre bra för andra. Stress utifrån, obalans i kroppen, i kosten eller i sinnet och ens relationer, trötthet och utmattning - allt detta påverkar och kan göra att smärtan känns oöverkomlig. Visserligen kan vårt anti-mensvärks-te lindra en del av symptomen, men den kloke gör rätt i att parallellt med sitt sippande av te, försöka lösa de andra problemen. Du vet, stress utifrån, obalans i kroppen, i kosten eller i sinnet och ens relationer, trötthet och utmattning - allt det som påverkar och kan göra att smärtan känns oöverkomlig.

Dosering

Du kan dricka te för mensvärk flera gånger om dagen. Det är dock viktigt att inte dricka för mycket te, eftersom det kan ha biverkningar som illamående och magbesvär.

Vårt specifika anti-mensvärks-te bryggs bäst i 90℃-100℃ vatten. Ca 1 matsked te/ kopp och låt dra i minst 5 minuter.

Andra tips för att lindra mensvärk

Utöver te finns det flera andra saker du kan göra för att lindra mensvärk. Några tips är:

 • Lägg en varmvattenflaska på magen: Värme kan hjälpa till att slappna av livmodern och lindra smärta.
 • Ta det lugnt: Om du är trött och utmattad är det viktigt att ta det lugnt och vila.
 • Ta ett varmt bad.

Kontakta läkare

Om du har svår mensvärk som inte lindras av smärtstillande läkemedel eller andra åtgärder bör du kontakta läkare. Det kan vara ett tecken på en underliggande sjukdom. 

Dock finns det allt för många historier om hur tjejer vänt sig till vården och upplevt att de inte blir tagna på allvar. Ett tips är att söka och snacka med andra tjejer som varit i samma situation för att få hjälp att hantera egna förväntningar, men även träffa rätt vårdgivare och undvika dem som lämnar dig utan att du ens känt dig sedd eller hörd.

Avslutning:

Te kan vara ett effektivt sätt att lindra mensvärk. Det finns flera olika typer av te som kan hjälpa, och det är ett naturligt och säkert sätt att få lindring. Om du har mensvärk kan du prova att dricka te för att se om det hjälper.

Vår blandning är just det. VÅR blandning. Vi har blandat den utifrån våra 20+ år av erfarenhet inom te och örter. Vi är stolta över den och tycker det är kanske den bästa blandningen på marknaden.

Med det sagt, så är det din kropp och du behöver lära känna den så pass att du själv kan avgöra om du mår bättre med vårt anti-mensvärks-te eller om du kanske mår bättre av ett te på bara en eller två av örterna. Eller - gud förbjude - te från en annat tehus! *twi *twi *twi!