Link juice - Om tehandel och internet

Posted by Ehsan Noroozi​ on 11th Apr 2018

Jag hörde en säljguru säga en gång att om man vet att 2 av 10 personer som man presenterar produkten för köper den, så kan man ju enkelt skala upp genom att bara snacka med fler folk. Digitalt är det precis så vi gör. Vi pushar våra produkter på Google, Facebook, LinkedIn & andra plattformar. Större adspeand ger större reach och inshallah, med någon tweak här och där kan man krama ur en bättre CTR också.

Sen dammsuger vi nätet efter den senaste strategin, tipset eller trixet för att få ut ytterligare något ur vår redan hårt urkramade marknadsföringstrasa. Som om en ny strategi är det som kommer göra skillnaden. Som om det finns en quick-fix därute som kommer få det att börja regna pengar på oss.

Sedan 2006 har jag jobbat med kommunikation och sedan 2013 med marknadsföring och sälj. Relevans är den enda quick-fix jag hittat. Att hela tiden jobba med att vara mer relevant och hitta VAR man är relevant.

Jag intervjuade Adam Feldt 2016 om hur han byggde upp Toughest. I intervjun berätta han om hur han och några polare tog med sig en kamera och spenderade en dag med att ta feta bilder för att kunna marknadsföra Toughest på Facebook. Men värdet av de bilderna förstod han när han flera år senre kom på sig med att fortfarande använda samma bilder i sin marknadsföring. Bilderna var relevanta, så det behövdes inte uppdateras år efter år.

Poängen är, om det man verkligen ÄR relevant, kommer det man gör att leva länge och således bli mer kostnadseffektivt. Det gäller bilder, produkttexter och annan copy, ljud, video och länkar.

Nu kan vi oftast själv koka ihop våra bilder och texter. Till och med ljud och video kan vi själv producera men när det kommer till länkar, ser det annorlunda ut.

Relevanta Länkar

Så vad är relevanta länkar i dessa "nofollow"-tider och var raggar man länkar? Ja, här får var och en titta på sin egen verksamhet och bransch. I fallet med tebutiken hade jag gärna sett att vi fick fler länkar från självklara storheter såsom Sydsvenskan, Skånskan och andra storpublicister, men här kommer problemet med relevans in. Vad är en länk från 2016 värd idag? För om det är en stor nyhetssite som lever på aktuallitet, är det ju knappast relevant med en länk från 2016. Visst, nätspindlarna kanske värderar länkar annorlunda än jag gör, men faktum är att nätjättarna försöker år efter år tweaka sina bots för att bättre kunna avgöra vad som är relevant och inte. För eller senare kommer jag och botsen att vara ganska överens om vilka länkar som faktiskt är relevanta för min tebutik. Med andra ord kan jag redan idag med fördel börja fundera på vilka länkar som är relevanta för mig.

Två sätt att göra detta på

Ena sättet är att med verktyg leta upp vilka som länkat till toppositionerna som jag försöker ranka på idag och sen försöka förmå dem att länka till mig istället. Det innebär tillgång till verktyg och tålamod att kontakta diverse aktörer en och en och övertala dem om att den där länkningen de gjorde den där gången till din konkurrent är kass och att de borde istället länka till dig. Ja, du hör ju att detta jobb inte kommer bli gjort, så vilket är det andra sättet?

Jo, det andra sättet är att kolla vilka aktörer som dels har ett varumärke och verksamhet som skulle styrka min och dessutom skulle tycka att det är kul och spännande att sammarbeta....och i dess förlängning, länka till mig.

I tebutikens fall kan det röra sig om andra tehandlare och tenördar. Det kan röra sig om andra livsmedelshandlare såsom resturanger och caféer och framför allt kan det handla om våra kunder. Folk och företag som redan är välsignade med awesome kontorste och de ringar på vatten det ger.

Nu behöver jag hjälp

I skrivande stund sitter jag och försöker skapa en lista över folk och verksamheter som vi vill bli länk-buddies med. Jag söker med andra ord dig som är ute efter ett relevant länkutbyte. Hit me up!

Har du fröslag på hur jag kan bli ännu bättre eller insikter om vad jag gör fel, hör av dig om det med. Allt som allt. Tack för att du tog dig tid att läsa och pay if gärna forward till relevanta parter.

Bless you.