Att döpa ett te

Posted by Ehsan Noroozi on 2nd Jan 2019

Pappa gör egna teblandningar som måste namnges. Sen hart vi alla dessa sorter som våra leverantörer döper till sådant som är vettigt för dom, såsom artikelnummer och liknande. De funkar när man är tehandlare och tegrossist men är inte så attraktivt. Med andra ord så måste vi komma på feta, heta och inspirerande namn på olika teblandningar ett par gånger varje år. 

Ett nytt te föds

sam-3338.jpg

Det är feedback från våra kunder som blandas med inspiration och kanske ett eget sug efter något annat som leder till att nya teer föds. Först tar en idé form. Sen börjar experimenterandet. 

Hur mycket te?
Hur mycket av det där andra teet som ger den där speciella och specifika eftersmaken? 
Hur mycket av den där kryddan?
Hur mycket av det där skalet, den där oljan eller den där blomman?

Hur länge ska man brygga detta te?
Vilken temperatur på vattnet är bäst för detta nya te?

Vem ska man dricka detta te med?
När passar detta te?
Vem passar detta te till?

Egentligen är det väl som att laga mat. Man måste tänka på så mycket men när man gjort det en massa gånger, går det mer intuitivt och det känns inte alls svårt längre.

Längs hela processen håller vi på att försöka komma på ett bra namn på teet ifråga. Lite på samma sätt som blivande föräldrar börjat spana babynamn långt innan barnet är fött. Och PRECIS som när föräldrar inte är överens om babynamnen, bråkar även jag och Pappa om tenamnen. 

Ett orökt Lapsang Souchong smaksatt med lite mildare, kallpressad bergamottolja

Bergamottolja över svart caylonte kallas ju traditionsenligt för Earl Gray. Varianter av detta har blommat ut över åren. Earl Green för bergamottolja över grönt te, Lady Gray för bergamottolja, citron och apelsinskal över svart ceylonte osv.

Vi har allt som oftast mellan 10-15 olika Earl Gray-varianter i sortimentet. Earl Gray Beijng för bergamottolja, mango och solrosblommor, Earl Gray Russian för lime, citrongräs, citronskal och rosor utöver bergamottoljan - givetvis över svart te...osv.

Nu har vi ytterligare en sort. Det är en lättare och finare orökt Lapsang Souchong som vi smaksatt med en lite mildare och finare kallpressad bergamottolja. Det ger en lite mer raffinerad smakupplevelse som passar de gånger man är sugen på något mer subtilt och inte lika överväldigande.

Nu är frågan bara vad detta teet ska heta.