Yun Chiyabari SFTGFOP1- Nepal

kr87.00
(No reviews yet) Write a Review
Weight:
0.07 KGS

Yun Chiyabari SFTGFOP1- Nepal 

Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, grade 1 (högsta kvalitet). Nepalesiskt Yun Chiabari SFTGFOP1. 

Utseende och innehåll  

Full av gröna nyanser med överflöd av silvriga salvia gröna toppblad. De torra bladen innehåller en blandning av brutna, skogsgröna blad, och dun lika toppblad. Brygden är ljus och gyllene i färgen. De bryggda bladen avslöjar knoppar, och rivna sågtandade blad, samt gröna blad. 

Smak & Eftersmak  

Smaken är den av en ljust svart te, med en antydan av bitterhet och en medium lång eftersmak. Teet är mustigt och blommigt, med ett visst inslag av grönska. För luktsinnet är detta te fruktigt, blommigt med toner av kakao, grönt gräs och nybakad sockerkaka. För smaksinnet är den lätt, rund och len.  Brygden är extremt delikat. Den har en lätt manlighet och sötma av jasmine och apelsinblommor, men en torr, ätt bitter eftersmak. 

Ursprung & Historia

Teet började odlas för första gången i Nepal vid 1800 talets andra halva. Den växer högt på Himalayas sluttning upp till 2200 meters höjd. Denna region är svårt åtkomlig, men har alltmer blivit ansluten till internationella handelsvägar.  På slutet av 1900 talet, valdes 5 specifika distrikt för teodling.På grund av likheter i Terroir ( "Platsens känsla" som fås ur platsens alla olika karaktärs skapande kriterier.) så påminner det Nepalesiska teet mycket om teet från angränsande Darjeeling regionen, i både stil och karaktär, men har likväl en unik karaktäristik som gör den unik.

Vad gör Yun Chiyabari från Nepal speciell 

Det Nepalesiska Jun Chiyabari  teerna skördas mellan Mars och April månad. De svalare temperaturen och höga höjderna (mellan 1650 till 2200 meter)  leder till att teet får en lätt muscatel karaktäristisk som påminner om angränsande Darjeeling teerna. De moderna First Flush teerna är endast varsamt bearbetade för att behålla så mycket som möjligt av bladens naturliga karaktär och smaker. Bladen rullas inte i någon stor omfattning under bearbetningen vilket hjälper att bevara den naturliga silveraktiga färgen på blad skotten. Bladen behåller en del av sin naturliga bitterhet, och är rika på näringsämnen och koffein

Passar till 

Det Nepalesiska Jun Chiyabari passar väl ihop med hårda ostar. De friska och bittra tonerna från teet kompletterar den rika texturen och fylliga smaken av hårdost. First flush teer har generellt höga halter av koffein och kan vara ett perfekt pick-me-up eftermiddagste. 

Bryggningsinstruktion

Låt det kokande vattnet svalna av till 85-90°C. Använd en tesked (5g) per kopp, och bygg teet i två minuter. För en starkare brygd öka mängden te. 

FRAKTFRITT VID KÖP ÖVER 500KR! 

Betala med 

  • Klarna
  • Stripe (Kortbetalning)
  • Paypal
  • i butiken vid upphämtning av din beställning.